Валят жалби срещу социалната мрежа X на Илон Мъск

Европа

Валят жалби срещу социалната мрежа X на Илон Мъск

12335
на 12.08.2024
Валят жалби срещу социалната мрежа X на Илон Мъск
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Базирана във Виена група за защита на личните данни е подала жалби в осем европейски държави срещу социалната мрежа X на Илон Мъск за „незаконно“ въвеждане на личните данни на потребителите в нейната технология за изкуствен интелект без тяхното съгласие.

препоръчано

Жалбите, подадени от Европейския център за цифровите права, известен също като Noyb („None of Your Business“), идват след като по-рано този месец Комисията за защита на данните на Ирландия предприе съдебни действия срещу X във връзка с практиките ѝ за събиране на данни за обучение на ИИ.

X наскоро започна да вкарва необратимо личните данни на повече от 60 милиона европейски потребители в своята технология за изкуствен интелект Grok, „без да ги информира или да иска тяхното съгласие“, според Noyb.

Групата порица X, че никога не е информирала проактивно своите потребители, че техните данни се използват за тази цел. Noyb твърди, че много от потребителите изглежда са „разбрали за новата надстройка по подразбиране чрез вирусна публикация на 26 юли“.

Миналата седмица Комисията за защита на данните на Ирландия, която действа от името на Европейския съюз, заяви, че X се е съгласила да преустанови обработването на лични данни на потребителите за своята технология.

Призовавайки за пълно разследване, Noyb е подала жалби в Австрия, Белгия, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Нидерландия и Испания.

Групата е поискала „спешна процедура“ срещу X, която да позволи на органите за защита на данните в осем европейски държави да се задействат.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на Промяната и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на "Промяната" и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО)
ново
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК