ВАНДАЛИЗЪМ! Изпепелиха къщата на създателя на Морската градина във Варна

Региони

ВАНДАЛИЗЪМ! Изпепелиха къщата на създателя на Морската градина във Варна

20524
на 08.12.2019
ВАНДАЛИЗЪМ! Изпепелиха къщата на създателя на Морската градина във Варна
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Подпалиха къщата на създателя на Морската градина във Варна, съобщиха читатели на "Монитор". Инцидентът е станал вчера след 20 часа.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

На място са пристигнали 2 противопожарни екипа, които са загасили пламъците в някогашния дом на Антон Новак. Предполага се, че бездомници, които са се самонастанили в необитаемата от години сграда, са запалили огъня, който се разраснал. Не се изключва и версията за злоумишлен палеж.

Домът на създателя на Морската градина във Варна, който от години се руши и тъне в мизерия, бе в програмата на общината за превръщане в музей и възвръщането на блясъка, който заслужава. Наскоро около нашарената с графити сграда бяха поставени ограждения срещу вандалски прояви. Оказва се, че те не са успели да обезопасят знаковата къща в близост до Алпинеума в Морската градина, с излаз на бул. "Приморски".

"За къщата на Антон Новак са заложени пари от бюджета да направим проект за 2020 г., и евентуално за 2021 ще я реставрираме. Идеята е през 2026 г., когато се навършват 100 години от създаването на Морската ни градина, къщата да се превърне в музея, за който говорим", коментира наскоро главният архитект на Варна Виктор Бузев. За съдбата на построената през 1899 година сграда, чиято собственост е прехвърлена от държавата на Община Варна, се заговори още през 2013 година. Тогава наследници на Новак се срещнаха с кмета на града Иван Портних по повод 40-годишнината от създаването на Дружеството за Българо-Чешко и Словашко приятелство във Варна. Кметът се ангажира тогава да съдейства за превръщането на дома в музей на парковото дело.

Антон Новак създава общо 37 парка в морската столица. Той е бил главен градинар на Варна 42 години. Още на 35-годишна възраст е назначен за управител на Морската градина, която създава сам и която е смятана за най-красивия парк на Балканите по онова време. При пристигането си във Варна специалистът заварва само Централната градска градина от 6 дка. Заема се с плана на инж. Анри Мартинес за създаване на парк край морето и започва първите дейности по изравняването на бреговата ивица. Разработва подробен план за озеленяването и оформянето на цветните алеи на наречената от него за първи път Приморска градина, както и за изграждане на система за напояване. Дървесна растителност набавя от страната и от чужди държави. Доставки с кораби се извършват дори от Азия.

Озеленителят създава още градинките зад драматичния театър, около Катедралата и църквите "Св. Николай" и "Св. Петка", Ботевата градинка и до "Севастопол", парка във "Владиславово","Аспарухово" и много други. От историята се знае, че Новак е напуснал жилището, след уволнението му през 1937 година.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
И ТОВА СЕ СЛУЧИ! Росен Желязков разплака Росица Кирова (ВИДЕО) И ТОВА СЕ СЛУЧИ! Росен Желязков разплака Росица Кирова (ВИДЕО)
ново
Днес: 89
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК