Вход
София
Времето в София 15 o C

Вандали потрошиха с камъни 165 влака

Вандали потрошиха с камъни 165 влака

на 26.09.2020
11469
0
Вандали потрошиха с камъни 165 влака
Автор: ПИК
26.09.2020
0
11469

165 влака са били замеряни с камъни от началото на 2018 г. досега, сочи статистиката на БДЖ-Пътнически превози.

Хулиган строши стъклото на локомотив на пътнически влак, рани машинистите (СНИМКИ)

Хулиган строши стъклото на локомотив на пътнически влак, рани машинистите (СНИМКИ)

Бързият влак 8601 "Слънчев бряг" от София за Бургас...

на 18.09.2020

Вандалските актове стабилно се увеличават като през 2018 г. те са били 45. През 2019 г. замеряни с камъни са били 59 влака, а 61 композиции са били обстрелвани за първите девет месеца на тази година, личи от цифрите, съобщава "Телеграф".

И превозният персонал, и пътниците вече добре знаят кои са участъците, в които има най-голяма опасност даден влак да попадне под атака с камъни. Най-често повтаряемост на случаите с хвърляне на камъни по влакове се наблюдават в участъка между столичните гари Захарна фабрика и Горна баня, както и в района на гара Казанлък. В близост и до двата участъка има ромски махали - "Факултета“ в София и "Кармен“ в Града на розите. Има регистрирани и много единични случаи в различни участъци на страната, информират от превозвача.

От атаките с камъни - макар и рядко се случва да пострадат пътници и превозен персонал. Ранените през 2018 г. са четирима, през 2019 г. един, а досега през 2020 г. - двама. Всички са леко пострадали, като пораженията се случват при удар от камък през отворен прозорец или от порязване от счупено стъкло.

Щетите от нападенията са предимно материални и включват най-често счупени прозорци на вагони и мотриси и по-рядко на локомотиви. Най-често засегнати са мотрисните влакове „Сименс Дезиро“, тъй като те са с по-големи прозорци и са по-уязвими при хвърляне на предмети по тях. По влаковете най-често летят камъни, но се случва те да бъдат уцелвани и с парчета метал, дърво и дори балони с вода, както при последния инцидент по линията София-Бургас.

Вандалщината с камъните струва немалко пари на и без това закъсалия финансово жп превозвач. Регистрираните и оценени щети за 2018 г. са в размер на 48 321 лв., за 2019 - 15 397 лв. 12 484 лв. са оценените до момента щети през 2020 г.

БДЖ и МВР работят в постоянно сътрудничество за установяване на извършителите на подобни деяния и основно за превенция на тези прояви, съобщиха за „Телеграф“ от превозвача. Провеждани са редица съвместни мероприятия и заедно с Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и детски педагогически стаи. В резултат на съвместното сътрудничество в много райони, както и в този на Казанлък, се наблюдава положителен ефект. В момента отново се подготвят съвместни мероприятия за превенция на посегателствата в райони с регистрирани подобни случаи.

Балон с вода, а не камък е причинил последното счупване на прозорец на подвижен състав на БДЖ. Инцидентът се случи на 17 септември при разминаването на бърз влак № 8601 от София за Бургас с бърз влак № 8640 от Стара Загора за София в участъка Белово-Септември. При разминаване на композициите от последния вагон на влака за София е хвърлен предмет срещу насрещно преминаващия влак за Бургас.

В резултат е счупено едно от челните стъкла на локомотива и пострадаха машинистът и помощник-машинистът. Влакът престоя 62 минути в гара Септември до отстраняване на повредата. Според запознати с инцидента предметът е бил балон с вода и макар и неуместно, извършителите надали са искали да предизвикат такива повреди.

Железничари от локомотивното депо в София споделиха, че много стари локомотиви "Шкода“ у нас са все още с оригиналните си челни стъкла. Те обаче не са многопластови, като тези, които се инсталират в новите локомотиви, а при удар с камък, балон или птица се разтрошават на безброй малки парченца, които могат да наранят кожата и очите на персонала.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 31960
архив

Иванчо среща Данчо и веднага го пита:
- Ти писа ли на дядо Коледа?
- Да!
Иванчо още по-настоятелно го пита:
- А какво си пожела?
Данчо троснато отговаря:
- Да не ти донесе подарък на теб!

няма нови новини
Днес: 281
hot
най-четени новини в момента
сега
3196
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Медици чакат Румен Радев на летището след скандала в Естония - тестват за коронавирус президента и делегацията му и ги поставят под карантина (НА ЖИВО)
x
Геомагнитни бури удрят Земята тази седмица
x