Вандали разбиха най-стария музей в Алжир

Африка

Вандали разбиха най-стария музей в Алжир

4687
на 10.03.2019
Вандали разбиха най-стария музей в Алжир
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Най-старият музей на Алжир, в който се съхраняват изключително ценни произведения на алжирското и арабското изкуство, е разбит по време на протестите срещу президента Абделазис Бутефлика. Информацията е обявена публично от министъра на културата на Алжир снощи, съобщава турският вестник Hurriyet Daily News, цитиран от „Фокус”.

препоръчано

"Криминални лица" са се възползвали от масовите демонстрации на 8 март и са проникнали в Националния музей за древно и ислямско изкуство в столицата, който е създаден през 1897 година, се казва в изявление на Министерството на културата.

"Част от предметите са изпотрошени, има откраднати вещи, а административните офиси са опожарени, унищожени са документи“.

Пожарникарите са дошли веднага и са предотвратили опасност от разпространение на пожара, а полицията е успяла да спаси ценни предмети от първите години на алжирската съпротива срещу френската колонизация на страната от началото на 19 век.

Десетки хиляди излязоха на 8 март на протести в цялата страна, за да изразят несъгласието си сегашният президент Бутефлика да се кандидатира за пети мандат в изборите през април. Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне участниците, но с падането на нощта те сами са се разотишли.

Позицията на Министерството на културата на Алжир е, че нападението срещу Националния музей е "престъпление срещу историческото наследство и памет на алжирския народ ".

Музеят е основан по време на френската окупация (1830-1962). Той е един от най-старите в Африка и в него се съдържат артефакти на повече от 2 500 години.

Полицията все още не е успяла да идентифицира престъпниците. Още на предишните протести, които се проведоха на 1 март, е имало опити да се проникне в залите му.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 8 октомври: Везните да не пътуват, сексът е препоръчителен за Близнаците и Девите, но Овните да не си го и помислят САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 8 октомври: Везните да не пътуват, сексът е препоръчителен за Близнаците и Девите, но Овните да не си го и помислят
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за подготовката на изборите - без секции в Израел и Ливан заради ситуацията там (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за подготовката на изборите - без секции в Израел и Ливан заради ситуацията там (ВИДЕО)
ново
Днес: 97
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК