Вход
София
Времето в София 7 o C

Ваня Кастрева разкри: Затварят се училища при 2/3 съгласие на родителите

Ваня Кастрева разкри: Затварят се училища при 2/3 съгласие на родителите

на 27.10.2020
11579
0
Ваня Кастрева разкри: Затварят се училища при 2/3 съгласие на родителите
Автор: ПИК
27.10.2020
0
11579

Педагогическият съвет има тежката си дума, но трябва да се търси мнението и на родителите. Това заяви пред БНР Ваня Кастрева, началник на образователния инспекторат в София във връзка с новата заповед на МОН, с която се разрешава училищата да преминават към електронно обучение след предложение на директора. Според нея поне 2/3 от родителите трябва да са съгласни това да се случи.

„Заповедта залага на диалогичен режим на всички участници в образователния процес. Предложенията за преминаване към електронно обучение следва да се вземат от педагогическия съвет на училището и да бъдат съгласувани с обществения съвет при отчитане на мнението на преобладаващата част от родителите.”, коментира Кастрева.

Според нея просветният министър се е натоварил с голяма отговорност, така че екипът му бързо да реагира на предложенията на училищните директори.

„Не бих казала, че тази заповед е бягане от отговорност. Напротив, тя е знак за голяма отговорност“, подчерта относно упреците, че така отговорността се прехвърля на директорите.

Шефката на образователният инспекторат посочи, че на този етап има баланс в отсъствията на учениците на този етап. В най-голямото училище в София и страната - 18 СУ „Уилям Гладстон“ в София, най-висок е ръстът на отсъстващи и карантинирани ученици в начален етап.

В друго училище – 192-ро в Бистрица има над 30 на сто отсъстващи учители, на фона на неголям процент отсъстващи ученици. В професионалната гимназия „Княгиня Евдокия“ отсъстващите са  над 30%, но малък брой карантинирани. В Испанската гимназия пък расте броят на карантинираните паралелки.

„Картината е изключително пъстра и затова тази заповед на министъра дава възможности да имаме ефективна превенция на риска от разпространение на Covid-19, навлизайки във време, в което и другите грипни зарази започват да се проявяват“, коментира началникът на РУО - София. Тя допълни, че при 30% отсъстващи учители или ученици вече говорим за наистина висок брой.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19096
архив

Перничанин отишъл при врачка. Тя го погалила по корема и рекла: - Ще проходиш! - Бе, да те е** у врачката... Па я си 'одим! Излязъл навън, погледнал - няма му голфа!

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
АСТРОЛОГ: Денят е добър за начало на важни дела. Всичко, което се започне, ще има успех
x