Вход
София
Времето в София 25 o C

Василев срещу Пеевски. Титаномахия. Нека обаче не съсипваме бизнеса

Василев срещу Пеевски. Титаномахия. Нека обаче не съсипваме бизнеса

на 15.06.2014
1687
43
Василев срещу Пеевски. Титаномахия. Нека обаче не съсипваме бизнеса
15.06.2014
43
1687

"Делян Пеевски ми е като син", обяви през 2011 г. банкерът Цветан Василев в интервю за Валерия Велева от "Труд".

Самото интервю имаше особен контекст. Когато излезе, собственикът на "Труд" Огнян Донев се разлюти и принуди Велева да напусне вестника. Сметна текста за провокация, защото по това време воюваше и с Василев, и с Пеевски.

Тази пикантерия обаче вече не е важна. По-важното е, че щом днешните смъртни врагове Василев и Пеевски някога са се афиширали като "родител и дете", е активиран митологичният сюжет за сблъсъка между бащите и синовете. Активирана е титаномахията. 

В античния гръцки мит олимпийският бог Зевс се изправя срещу тиранията на баща си - титана Кронос. Битката е класическа, епична. Преразпределя целия древен свят. Гръмотевиците и циклопите на младия Зевс погребват дотогавашната йерархия, а титаните са заточени за вечни времена в подземното царство.

Пеевски и Василев едва ли са Зевс и Кронос, но че пускат светкавици, или поне ток, е ясно. Цялата държава се тресе от седмица в тяхното "късо съединение". 

Сблъсъкът им не е просто куриоз, интрига, шоу, което жадната за зрелища тълпа поглъща с интерес. Вярно е, че всеки си има фенове и публика (най-малкото за двамата работят стотици хиляди българи). Вярно е и че има предоволни от зрелището - отколешните им бизнес врагове, които сега потриват ръце, че империята се разпада. Вярно е и че олигархичният дуел е далеч от делничните битови несгоди на редовия българин, който с отвращение коментира сюжета с цинично-пожелателното: "да се избиват гадовете..."

Вярно е обаче и че всички има тепърва да патим, ако разумът не надделее. Титаномахията преразпределя власт, ценности, блага. В един тотално хаотичен свят като нашия, това би имало ефекта на деструктивен разпад, особено на финансовия фронт.

Пагубно би било, ако междуличностният двубой между двама от най-влиятелните българи се пренесе на институционално ниво. Ако пострада сериозният бизнес и на двамата, ако се стигне до фалити, ако хиляди останат без работа, ако закъсат структуроопределящи за икономиката ни предприятия. А най-пагубно би било всъщност, ако пострада репутацията на Корпоративна търговска банка, една от стабилните и професионално функциониращи български финансови институции.

Дали Василев е виновен, или не, дали разследването срещу него ще прерасне в обвинение, ще реши Темида. Удар върху КТБ обаче ще разклати цялата система. Това не ни е нужно точно сега, когато кредитният рейтинг на страната бе понижен. Когато банките се "гърчат" от лоши кредити, а потребителят е с и без това разстроено доверие към банковата общност.

Искаме ли да се повтори кошмарът от зимата на 1996 г.? Помните ли фалитът на Първа частна банка? Забравихме ли Жан-Виденовата зима? 

Ако някой е решил да си играе на Господ и му е хрумнало да трепе, трябва да си получи възмездието. В титаномахията, независимо от дискурса, има справедливост. Но нека не клатим целия Олимп заради страстите на гръмовержците му.

Пък и казано е - и най-лошият мир е по-добър от най-добрата война.

Сподели:
Напиши коментар »
(43)
1
звучи разумно
2
БРАВО, НАЙ-ПОСЛЕ МЪДРА ПОЗИЦИЯ, КОЯТО БИ МОГЛА ДА УСПОКОИ НАПРЕЖЕНИЕТО.
3
Тук пик са прави....
4
Той Пеевски май го е осиновила цялата държава.
5
Подкрепяв ви с две ръце, макар че никой от двамата не ми е симпатичев и вътрещно в себеси бих бил доволен да се избият..
6
Ти да видиш колко интересно и точно!
7
Пеевски навсякъде и най-невинния, ако не разбрахте... Нямам думи!
8
Три пъти шест за тези думи
9
айде, стига сте ни занимавали с това прасе, вече е бая наддало на килограми и трябва да бъде направено на наденици, нищо че не е Коледа.
10
Какво предлагаш? Да зарежат скандала и да се прегърнат. Това ли е твоя съвет? Може би успелия млад мъж и твой благодетел да прибере всичко, за да може да осигури работа на целокупния български нароз и всички да са му благодарни. Инпийчмънт на президента, който не заслужава този пост и за благодарност избираме Пеевски. Пеев-ски! Пеев-ски! - скандира благодарния електорат.
11
Драмата започна да ми идва в повече - ще отида да си пусна Дързост и красота и да се довърша!
12
Аааа признавате си, че не е хубаво, ама и не спирате, самите вие сте написали, че всичко това си е шок, жълто и смърди прекалено много. И тогава за какво продължавате, бъдете сигурни за вас няма да приключат толкова розово нещата. Вие ще понесете последиците от медиината помия, която изсипахте. Нищо от написаното няма логика и смисъл, никой няма да си рискува бизнеса и позициите особено, когато банката ти е сред водещите у нас, утвърдена за какво?Няма логика ПИККК!!!!!
13
Както пееше Тодор Колев- "Еми и аз така се чудя другари и след мъглата: "А мъгла". Или " Каква футболна драма, драги зрители"
14
Problema ni e che tochno takiva hora opredelyat dnevniya red na darjavata ni...bezskrupolni,alchni sas samochuvstvieto na satrapi.Lipsva vazrojdenskiya duh i nastroenie.Razidenen narod lesno se manipulira i upravlyava.Demagozi i lajepatrioti bol,prodajnitsi v izlishak...na kakvo da se nadyavame nie obiknovennite grajdani i danakoplatsi.Nikak ne e radostna kartinata.Jiveem v groteksen svyat.
15
а дано има мир, ама дали не се задава война. тия двамата няма да мирясат
16
Тази статия е епохална почти като онази за гущера и опашката... и показва колко ги е шубе някои магарета, когато атовете се заритат.
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
"А най-пагубно би било всъщност, ако пострада репутацията на Корпоративна търговска банка, една от стабилните и професионално функциониращи български финансови институции." Вие го пишете, а осъзнавате ли какво може да се случи, надявам се да. Дебелянчо няма място тук, да се маха от държавата ни.
20
Пеевски си използва цацаратурата, както сметне за добре и този натиск от негова страна към Василев показва колко е зле тая държава, тъй като явно фесовете дърпат конците на всичко и всички, а човекът със сараите е всевластен.
21
"Удар върху КТБ обаче ще разклати цялата система. Това не ни е нужно точно сега, когато кредитният рейтинг на страната бе понижен." След като сами осъзнавате колко е лошо,. спре те се с тази пропаганда и манипулация, не че хората вярват, на всичко изписано.
22
Чак пък до фалити на банки едва ли ще се стигне, дори и в тази братоубийствена война, все пак банката имат чужди инвестиции, солиден собствен капитал, а основната част от депозитите са на частни лица и домакинства.
23
Пеевски се е самозабравил тотално и явно иска освинването му да е пълно, за това натиска здраво банката, всичко е заради парите за Южен поток.
24
И въпреки опитите на Пеевски, нищо няма да се получи, няма никакви доказателства, колкото и да се опитва да го очерни няма да се получи, точно обратното Пеевски още повече ще пада в очите на всички българи. И ако заради него се повтори, както вие сте написали "Жан-ВЕиденовата зима", тогава ще ви питам дали самите вие няма да искате да го премахнете.
25
Беше крайно време Василев да се разграничи от Пеевски. Аз всъщност не мисля че двамата са били близки, свързвали са ги някакви бизнес отношения, но от Капитал май твърде много раздухваха че имало приятелство помежду им.
26
Май Иво Прокопиев иска да яде от баницата. Колкото до Василев - той си е бизнесмен човека, винаги съм се чудела защо някои медии държат все да свързват с Пеевски, Василев си има бизнес, не го блазни политиката.
27
Василев за нищо не е виновен. Имал е бизнес с Пеевски, но това не значи че трябва да се очерня само защото се оказа Пеевски давал подкупи наляво и надясно.
28
Тази мизерия която направи Делян Пеевски на Василев се разбра още в първия ден от всички. Никой никого не е поръчвал, а "дебелия" реши да се изкара жертва. Хората го усетиха и още повече намразиха. Направо не знам какво ще го правим този паразит в българската държава, защото е плъзнал като зараза навсякъде. Медии, цигари, лафки-мафки и какво ли още не....
29
Дано да се спрат тези войни, за да не се наруши бизнес климата у нас, който и без това в момента не изживява най - добрите си времена !
30
Чета за някакъв възможен удар срещу КТБ , дано не се стига до там, защото Василев е работодател на много хора и по този начин може да бавят заплати и т.н.
31
Мисля, че двамата за в бъдеще няма да мелят брашно . Дано Пеевски не продължи с неговите номера към бенкара и банката му , а мисля, че той дължи не малко към нея !
32
Аз не виждам да има някакъв проблем с парите на бизнеса и държавата в КТБ. Първо тази атака срещу Василев си беше чисто дело на Пеевски, за да се постигне точно този хаос, така че не виждам причина някой да има за какво да се притеснява. Повече от ясно е, че "дебеланкото" стои зад тази черна ПР поръчка.
33
Не виждам за какво точно ПИК се правят на големите сдобрителите между Пеевсеки и василе, като точно ВИЕ бяхте тези, които по нечия заповед запчонахте медийна война миналата седемица срещу Василев. най-важното е сега КТб да остане стабилна, а Пеевсеки да спре да изпозлва прокуратурата за личните си отмъстителни рпоекти, само защото бизнеса му е полуфалирал и не може да си изплаща заемите!!
34
Сигурна съм, че Цветан Василев има достатъчно резервни планове и няма да позволи КТб да се дестабилизира. Това е важно за държавата - имайки предивд, колко голям капитал има там, но и не само - собствените капитал на КТб също е голям, така че риск за мен НЯМА. Прасето да се прави на какъвто иска - той е губещият !
35
Точно ПИК ли ще ми се правите на интересни и големите анализатори ?!! Точно ВИЕ< които започнахте товабезумие по медиите и коите минлата седмица ми излязаохте с някакво подобие на статия - Кой пърчка Пеевсеки, кой, кой - Цветан ВАсилев разбира се?!! Та това беше толкова гнусно , поръчково и НЕВЯРНО, че няма накъде! Но виждате ли сега, от редкацията се били загрижили за икономическото бъдеще на държавата!?!! Вие сте срам и позор за журналистиката, защото сте поредната Пеевска маша!
36
Медиите на Пеевски не спират да бълват един куп лъжи в медийното пространство наистина, така че е време малко да започнат да се съобразяват. Не може голям сайт като ПИК да си позволява да манипулира обществото с подобно псевдо новини наистина!
37
Според мен ПИК продължава с кампанията наредена лично от Делян Пеевски срещу Василев. Това е толкова очевидно, че дори и най-наивната бабичка в държавата и е ясно, че Пеевски използва медиите си, за да удря репутацията на банки, компании и хора. В статиите на ПИК има един куп лъжи и толкова малко истина!
38
Охооооо, че той автора на статията е ясен. Това е прословутия Недод ялко, който е отговорен за черната ПР кампания срещу Василев. Повече от ясно е, че са му наредили да прави мизерии, а ан всичкото отгоре се справя и трагично със задачата си.
39
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
40
Я оставете банкера Василев на мира , не е редно са го вкарвате в подобни постановки, които са абсолютна измислица.
41
да не се занимаваме демек с глупости, ама вие продължавате само за това да пишете, така че нещо ви се разминават позициите май - един ден едно, друг ден - друго?
42
а кукловода измислил схемата - враст - данъци - банка - медии - власт потрива доволно ръчички и се радва, че сред хвърчащата кал има негови кукли, които изглеждат бели като сняг на фона на гов......ка
43
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Чапаев стои със страшен махмурлук. По стената пълзи хлебарка. Той вдига пистолета и стреля в нея: – Стига си тропала така с крака, гадино!

 

няма нови новини
Днес: 312
hot
най-четени новини в момента
сега
2148
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова и Георги Харизанов с горещ коментар за новите министри и президента - Радев нарочно търси скандали (ОБНОВЕНА)
x
Ето как да накараме мъжа да ревнува
x