Вход
София
Времето в София 13 o C

ВАС потвърди, че Тютюневият град е паметник на културата

ВАС потвърди, че Тютюневият град е паметник на културата

на 12.10.2020
22045
0
ВАС потвърди, че Тютюневият град е паметник на културата
Автор: ПИК
12.10.2020
0
22045

Върховният административен съд  отхвърли жалбата на собствениците на двата изгорели склада на Кудоглу на ул. „Иван Вазов” в Пловдив, които твърдят, че заповедта на кмета, с която са задължени да извършат укрепване на фасадите с цел да бъдат съхранени, е незаконосъобразна.  Това е окончателното решение на тричленен състав на Върховния административен съд по делото.  С него се потвърждава решението на Административен съд–Пловдив.

Касационното дело във ВАС беше образувано по жалба на собственика на тютюневите складове Р.И.П.А. ООД срещу заповед на кмета на Община Пловдив, с която собствениците са задължени да извършат укрепителни дейности на пострадалите при големия пожар сгради.

Въпреки твърденията на собствениците, че притежаваните от тях складове не са паметници на културата, върховните магистрати приемат, че сградите представляват архитектурно-строителна културна ценност и са както индивидуален паметник на културата, така и са част от групов архитектурно-строителен паметник на културата в Стария Пловдив.

Съгласно разпоредбите на Закона за културното наследство постановеният режим на опазване е задължителен за всички физически и юридически лица. Установените по делото факти пораждат правомощието на общината да издаде въпросната заповед, с която да задължи собствениците на сградата - недвижима културна ценност, за тяхна сметка да извършат в определен срок необходимите консервационни, реставрационни и ремонтни дейности по проектна документация, съгласувана по реда на чл. 84, ал. 1 и 2 от Закона за културното наследство.

Сподели:
свързани новини
Погромът в Тютюневия град започнал с нередовно разрешение за строеж
Погромът в Тютюневия град започнал с нередовно разрешение за строеж
Разрешението за строеж на улица "Одрин" 8, дало ход на...
на 02.09.2016
Скандал на делото за пожара в Тютюневия склад! Адвокатите на клошаря искат отвод на съдията Скандал на делото за пожара в Тютюневия склад! Адвокатите на клошаря искат отвод на съдията
Адвокатите на клошаря Любомир Данчев поискаха отвод на...
на 09.12.2016
Бира, мезета и много музика на "Две-три бири фест" в Тютюневия град Бира, мезета и много музика на "Две-три бири фест" в Тютюневия град
Броени дни остават до началото на фестивала на...
на 13.06.2018
ТЕМИДА ОТСЪДИ! Няма виновни за бутането на Тютюневия склад в Пловдив ТЕМИДА ОТСЪДИ! Няма виновни за бутането на Тютюневия склад в Пловдив
Пловдивският Окръжен съд оправда днес изцяло по всички...
на 17.10.2018
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34835
архив

- Как можахте да се напиете така?
- Попаднах в лоша компания. Бяхме четирима души. Аз имах бутилка водка, а останалите не искаха да пият.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог предупреждава: В никакъв случай не се женете този четвъртък - работата ще завърши с развод
x