Вдигнаха цената на домашната лютеница

Икономика

Вдигнаха цената на домашната лютеница

19183
преди 4 часа
Вдигнаха цената на домашната лютеница
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Основните продукти за домашната лютеница поскъпнаха значително през миналата седмица, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за цените на едро.

препоръчано

Средната цена на доматите от открити площи е нараснала с 10,2% само за седмица и на едро достига 1,75 лв. за кг. В магазините за търговия на дребно цените на доматите най-често са около два пъти по-високи - продават ги за около 3-4 лв. за кг. По-евтини домати човек може да намери, ако следи промоциите на магазините. А в някои квартални магазини за плодове и зеленчуци в София продават и значително по-скъпи домати с цени над 6 лв. за кг.

Червените чушки на едро в рамките на седмица са поскъпнали с 3,1 на сто, показват данни на ДКСБТ. Средната им цена на едро е достигнала 1,91 лв. за кг. В магазините цените на червените чушки също най-често са около два пъти по-високи, отколкото стойността им при търговията на едро.

При повечето от останалите зеленчуци на пазара цените също са нараснали. Например само за седмица оранжерийните краставици са поскъпнали с 10,6% до средна цена от 3,10 лв. за кг на едро. Цената на морковите е нараснала с 3,5 на сто и по борси и тържища ги продават средно по 1,17 лв. за кг. Значително е поскъпнало и зелето. Само за седмица са вдигнали цената му на едро със 7,9 на сто до 1,12 лв. за кг. Картофите също поскъпват, като през миналата седмица цените им на едро са вдигнати с 4,4 на сто средно до 1,13 лв. за кг.

Правенето на компоти за зимата също не е никак евтино. През миналата седмица прасковите са поскъпнали с 8,1 на сто и на едро ги продават средно по 2,17 лв. за кг. Цените на лимоните пък са нараснали със 7,5% и по борси и тържища ги продават средно по 3,72 лв. за кг.

Някои плодове и зеленчуци са поевтинели. През миналата седмица цените на зелените чушки са свалени с 1,7 на сто средно до 1,72 лв. за кг на едро. Най-много е поевтиняло гроздето, което е обичайно през това време от годината. За седмица цената на гроздето е намаляла с 6 на сто, като на едро го продават средно по 2,34 лв. за кг. Цената на гроздето на едро е същата като миналата година по това време. Цените на дините също малко са свалени, като на едро ги продават по 0,62 лв. за кг.

Сиренето и маслото продължават да поскъпват, показват данни на ДКСБТ. Само за седмица цената на сиренето е нараснала с 0,9% до 11,33 лв. за кг на едро. Маслото е поскъпнало с 0,5% и пакетче от 125 грама на едро струва средно 2,78 лв. През миналата седмица обаче са малко поевтинели захарта, брашното, лещата, оризът и зрелият боб.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за почивния понеделник - Лъвовете жънат успехи, Стрелците подвластни на емоциите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Бойко Борисов в Боровец: Аз съм зависим само от Господ (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК