Вход
София
Времето в София 21 o C

Вежди Рашидов: Стоя в парламента заради Бойко

Вежди Рашидов: Стоя в парламента заради Бойко

на 17.10.2013
1106
17
Вежди Рашидов: Стоя в парламента заради Бойко

 - „Аз съм на 33 години и съм успял. Това престъпление ли е?”, пита Делян Пеевски в отворено писмо към медиите, след като КС го върна в парламента. Какво ще му отговорите, г-н Рашидов?

- Разбира се, че да успееш, това не е престъпление. Но аз питам, кои хора успяват? Успява Моцарт, Бетовен, Айнщайн, Пикасо, Дали, Владимир Димитров-Майстора, успява Гяуров. В какво е успял Пеевски? Това, че едно детенце е работило една година като следовател? Как така на 60 години топследовател на България не е успял, а за една година Пеевски е успял? За това, че две години е работил като зам.-министър и е уволнен след съмнения за корупция, за какъв успех говорим? Смятам, че властите, вместо да ходят да му удрят теманета, трябва да се заемат веднъж завинаги много сериозно да разследват от какво този човек е „успял”. Защото аз на 62 години - човек със световна слава, който съм си изградил сам пътя от Кърджали, не мога да се похваля с неговия „успех”. За какво говорим? Да, в България има успели хора, но това са тези, които са донесли славата, достойнството и морала на нацията. Да имаш пари, това е придобивка, а да успееш - това е талант. И задавам въпроса: „В какво той е талантлив?” Смятам, че неговите думи са наглост и цинизъм.

- Нямате ли и вие от ГЕРБ, вина за неговия „успех”?

- Той не е отхранен и не е създаден в лабораториите на ГЕРБ. Той е създаден в сараите на Доган, разработван е в лабораториите на ДПС и НДСВ, на тройната коалиция. И, за жалост, по времето на ГЕРБ понапълня.

- Станахте „герой” на жълтата преса на Пеевски. Заведохте ли дело за клевета?

- Дело за клевета съм завел. И аз ще съдя не толкова вестника, колкото искам да осъдя собствениците му, които много добре трябва да си дават сметка какво излиза в техните медии. Ще ги осъдя не за това, че някой мен ме е обидил и наклеветил, а за това, че са нарушили равновесието в психиката на моите деца и на моите внучки.  В жълтата преса няма герои, основно това са жертви. Именно един такъв материал, в който трябваше да бъда за пореден път жертва, ме накара да се обадя на майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, към която съм имал добри чувства и сме били в много почтени отношения. Но онова, което синът й не успя да преодолее, е да спре оръжието, обслужващо ДПС за загубените избори в Кърджали. И когато материалите в техни вестници започнаха да стават достатъчно гнусни и засягащи по недопустим начин психиката на моите внуци и моите деца, тогава си позволих да я попитам, какво толкова съм ги засегнал. Колко пъти тя или нейният син са чули от моите уста да ги нападам? Колко пъти аз съм се захванал с тях? И я уведомих, че границата вече е мината. Тогава Ирена Кръстева ми отговори - което беше изненада за мен - просто и късо: "Осъди  вестника!". Знам, че в България няма закон за медии, който да дава правото и възможността човек да може да се защити. Дори две-три години да се занимавам със съдебни дела, резултатът ще бъде да плати някакви дребни пари, които в джоба на този млад мултимилионер са като стотинки за семки. В нашата държава много често се съдим, колкото да можем да се осъдим, без от това да има някакъв реален резултат. Именно това ме накара да изригна и да кажа, това, което и немският посланик, и цялото общество започва да го поставя – в България има медиен монопол и свободата на словото е заплашена.

- Записките в прословутото „тефтерче на Златанов” разкриват и друга грозна страна от българската действителност – задкулисните игри и мачкането на неудобните от властимащите. Съдържанието му не ви ли притеснява?

- Мен ме притеснява всичко, което е манипулация. Смятам, че за това тефтерче някои си понесоха наказанието. Може би предстои да си понесат и други наказанието, това ще каже прокуратурата.

- В последно време си разменяте доста остри реплики с новия министър на културата Петър Стоянович. Как си обяснявате назначаването на изгонения от вас бивш шеф на НХГ Борис Данаилов за съветник на Стоянович?

- Питате ме за агент Ван? Това са една група хора, които са били готови да предадат и майките си, само и само да се развиват в йерархията и да са прилепени към държавната хранилка. Това са тунеядци на държавата, които цял живот дебнат как да се присламчат към казана. Човек като Борис Данаилов, ако излезе на свободна практика като мен, той просто ще умре от глад. Това е едно момченце, което е донасяло за своите другарчета от Съюза на българските художници, и аз такъв тип хора не уважавам. Другото нещо - аз съм го уволнил за корупция.

 - Бихте ли уточнили за каква корупция става дума.

- Няма да го разкрия сега до край. Имам доказателства за неща, които дълго време знаех, но за тях трябваше да имаме и нещо черно на бяло. Става дума за така наречената галерийна мафия, за хора, които работят в държавните музеи и се облагодетелстват от произведенията на изкуството, които са вътре. Всичко това, което е в ръцете ми, аз съм го дал на прокурора и чакам скоро да се изкаже. Но ако евентуално прокуратурата реши да сложи чадър, да потули работата, тогава аз ще имам грижата да изляза пред медиите и да извадя всичко.

- Заговори се, че министър Стоянович страда от аерофобия след автопохода му през Русия, Молдова и Украйна. Вие знаете ли нещо по въпроса?

- Нямам представа от какви фобии страда Стоянович.  Когато един министър не може да лети, да не скача с парашут.

- В кой момент парламентът ще отеснее на широката душа на твореца Рашидов?

- То и сега е тесен парламентът за широката ми душа, но причината да съм там е, защото не съм научен да бъде нелоялен и предател. В моя живот, когато някой е имал уважение към мен, аз съм бил винаги точен и предан човек. Работил съм четири години прекрасно с Бойко Борисов. Благодарение на подкрепата на Бойко успях да свърша хиляди неща. Такива, каквито с години никой не си е мръднал пръста да ги направи. Колкото и прозаично да звучи, театрите са ремонтирани, реформата е направена, художествените училища – ремонтирани, археология се копаеше от сутрин до вечер. И само един пример ще ви дам, че докато аз бях министър с европейски пари направих най-хубавия площад - където днес искат оставката на правителството. На Ларгото работеха десетки български археолози и си изкарваха хляба. Днес там е станало свърталище за бездомни и клошари. Четири години не съм казал нищо за предшествениците си – които и да са били. За мен беше важно това, което в рамките на своя мандат ще направя. И съм се отнасял много отговорно. А сега 100 дни слушам реваншизъм, глупости, виждам уволнения и няма нито един забит пирон. Така и не разбрах какво иска този човек. Както „нямаше“ какво да сложим в музеите, сега се оказва, че можем да напълним два такива музеи като българския Лувър. Както Стоянович говореше, че съм провал, срам за българската култура, сега се оказва, че не могат един трафопост да направят там. Аз нямаше да вдигна никакъв шум и щях да платя и трафопоста, и включването на ВиК, и парното към сградата, което е задължение на министерството. Европейските пари са за строителство на самата сграда. Но какво да го правим – министър!

- А каква е вашата оценка за работата на Пламен Орешарски?

- Смятам, че Орешарски е един много добър човек и финансист, но като министър-председател е направил доста нескопосан кабинет. И причината за това, според мен, е, че стана заложник на една партия. Това правителство се управлява от ДПС. Всички най-важни постове в държавата – и в министерства, и в агенции, се заеха от хора от ДПС. 

- Остава ли ви време за работа в ателието?

- Работя, разбира се. Предстоят ми изложби в Турция, в Монако. През декември ще уважа рождения си ден с поредната малка кокетна изложба в България, където ще пия чаша вино с всички мои близки приятели.

Сподели:
Напиши коментар »
(17)
1
Стига сте давали възможности за изява на този некадърен ,прост и пиян каменоделец.Той няма нищо общо с културата .Може да обслужва само престъпници като Илия Павлов и ББ.
2
абе манаф дърт, що не вземеш да си отидеш заедно с този дебил от парламента вместо да стоиш там заради него
3
ПЕДИЛСКИ КЕНЕФФФФФ
4
Ларгото е призвак на пошъл и кичозен стил, грозно, грозно и пак грозно с тези топки и "ковчези" за дърветата! Така че, Вежди, не ни го хвали, моля ти се - кой знае кой прибра сума ти пари за тази безвкусица!!!! А ц за агентите - гузен негонен бяга, твоето досие го прикриха - знаем, че си сътрудничил на службите, поне не отваряй дуа за другите.
5
Той е пич! Малко култура на драскачите горе е необходима ... май...
6
Може да му е остър езикът, дори понякога вулгарен, но Веждито е по българин от Стоянович и от мнозина други. Той се е доказал като творец, а като министър свърши много работа. Със сигурност не му е комфортно в парламента, но стиска зъби заради едната си лоялност. На него депутатска заплата не му трябва. Колкото и да го хулите, няма да му отнемете нито моженето, нито таланта и човечността.
7
СТОИШ В ПАРЛАМЕНТА ЗАРАДИ КОЧА ЗАЩОТО СИ ОВЦА.КУРБАН БАЙРЯМ Е ПА ЗАКОЛЕТЕ КОЧА И НАПРАВЕТЕ КУРБАН ДА СИ ПОХАПНАТ И ОСТАНАЛИТЕ ОВЦИ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА.ХА ДА ВИ Е ВКУСНО
8
" Той не е отхранен и не е създаден в лабораториите на ГЕРБ." Аааа, та да си дойдем на думата, за "лабораториите" на ГЕРБ, а какво и кои са създадени в тези лабраторИИ????
9
Стои заради Бойко и още нещо.....евтиното уиски в барчето.Нали преди време си призна, че се наливал в парламентарното барче докато другарите му стачкуваха и 2 месеца не посещаваха НС.
10
Абе Вежди, какъв ти е Бойко бе, да не ти е муза.
11
абе големи глупаци има в тая държава Веждито бил тъп ,алкохолик и незнам какъв още ще го икарат червените глупаци а защо некажете нещо за Доган или несмеете , Веждито пиел ами Доган не изтрезнява и се крие като лалугер в дупка и ако се усвести започва да диктува кои какво да прави така че споко ндругари колко пъти сте били на власт с ДПС толков пъти след вас потоп маи забравихте големия дълг натрупан от вашата пария които трябва да плащаме всички години наред ами прибавиха и оше един милиард като доиде Орешара на власт подкрепен от ДПС
12
какви сте вие,плювачи на всичко,какво сте направили и какво можете да правите освен лайна и плюнки.Още Вазов е казал:"Има там едно племе много ебливо,доста мързеливо и най-паче завистливо"-може да не е точен цитат,но това е смисъла.Заповядаха ви комунетата-дайте да плюем онези-и вие почнахте.т.н. ?паша" дали не е завършил история на изкуствата,та има толкова категорично мнение?А ти че си "ТЪП",вярно е,няма защо да го пишеш-то си личи.
13
На мен Веждито ми е симпатичен като човек, а е безспорно, че е и добър художник и склуптор, а е оопределено интелигентен. Затова не е редно да бъде хулен, че обича да си пийва- изборът е негов.За мен остава нясно ,защо такъв кадърен човек се води по акъла на банда некрамотни и некадърти простаци и проститутки начело с един болен комплексиран глупак и няколко политически педала,каквито са гербадажиите.
14
Крепи му го на боко че от затлъстяване не го намира...Когато един депутат ти заявява че е в НС заради една тиква а НЕ заради хората дето са го пратили там значи единствено че е гьонсурат, лъжец и манипулатор, гледаш изгодата си...
15
Ти пиеш много,турско мекере,тиквово,как да успееш като си постояно пиян.
16
Няма да се изморя да питам, защо непрекъснато чета и гледам изказвания на хората на ГЕРБ - от принц Бойко та надолу. Достатъчно партии бяха в опозиция, но техните лидери не бяха непрестанно във вестниците и на екраните. Има и достатъчно партии, които така и не помирисаха парламента, но и техните лидерии, не се изказват с тема и без тема. Ако гербаджиите са хора, равни по разум на Айнщайн, нека говорят. Но те са далеч от гения или греша.
17
Скрий се пияндурник, научи български, дръж се възпитано, научи се на протокол и тогава имай сурата да се появяваш! Доста се облажи покрай Боко, така че и ти като пуделче ще играеш по свирката му!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Двама приятели си говорят:
- Твоята жена дудка ли много?
- Защо питаш? Да не би да знаеш за някакъв друг вид жени?

няма нови новини
Днес: 268
hot
най-четени новини в момента
сега
2230
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК TV! БСП внася подписи за извънредно парламентарно заседание! Караянчева ги изненада - насрочи го за утре (ОБНОВЕНА)
x
НЕВЕРОЯТНО! НЛО унищожили ядрени ракети на САЩ
x