Вход
София
Времето в София 9 o C

Велизар Енчев сензационно пред "ПИК" и "Ретро": Плевнелиев е бил шпионин!

Велизар Енчев сензационно пред "ПИК" и "Ретро": Плевнелиев е бил шпионин!

Президентът е боравил със софтуера на съветското военно разузнаване, категоричен е журналистът
на 04.12.2013
6403
27
Велизар Енчев сензационно пред "ПИК" и "Ретро": Плевнелиев е бил шпионин!

Велизар Енчев е роден на 7 февруари 1953 г. в град Гълъбово, Старозагорско. Завършва журналистика в СУ и работи във в. „Отечествен фронт. Кореспондент е на БНТ в бивша Югославия от 1987 до 1993 г. Посланик е в Хърватия от 1997 до 2002 г., след което се изявява като тв водещ в тв СКАТ. Автор е на много книги, най-известната е „Аз бях в разузнаването” на издателство „Милениум”.

 - Г-н Енчев, много българи са служили в Народната школа за запасни офицери в Плевен, известна като НШЗО „Христо Ботев“. Росен Плевнелиев е един от тях и е завършил едногодишния курс във Втори район на Школата, специалност "разузнавач". Това показва ли неговата съпричастност към Разузнавателното управление на Министерството на народната отбрана /РУМНО/, както твърди с документи Антон Тодоров?

- Не, разбира се. Но когато старшина-школник с квалификацията „разузнавач“ е изтеглен в компютърния център на Генералния щаб на армията, това означава, че е в кръга на строго доверените лица. Специалността „разузнавач“ в БНА има приложение в артилерийското разузнаване, радиоразузнаването и разузнаване на терена - т.нар. полеви разузнавачи. Плевнелиев е от първата категория.

Трябва обаче да се знае, че при командироването му в ГЩ на БНА се отчита не само подготовката му в НШЗО, но и партийно-семейната биография – баща му е завеждащ отдел „Образование“ в Окръжния комитет на партията в Благоевград и участник във възродителния процес, а самият Плевнелиев влиза в казармата с досието на комсомолски секретар в Математическата гимназия в Благоевград.

Тези два факта правят Плевнелиев номенклатурен кадър и изобщо няма да се изненадам, ако скоро излезе и партийното му досие – тоест, че е станал член на БКП или в НШЗО, или по време на службата си в Генералния щаб.

Попадайки в Автоматизирания изчислителен център на Генералния щаб, той работи със секретна информация, през неговите ръце минават шифрограмите на резидентурите на РУМНО в капиталистическите страни. Това е висша степен на ангажираност към военното разузнаване, което означава, че в ГЩ на БНА той е привлечен към РУМНО – дали като щатен служител, дали като сътрудник, наричан днес агент. Не може да работиш със суперсекретни шпионски документи в Генщаба и да не си шпионин.

- За Вас май няма съмнение, че е бил агент на РУМНО. Но Комисията за досиетата не огласи подобен факт при проверката му като министър на ГЕРБ и като кандидат-президент.

- Комисията за досиетата огласява само документите, които и се дадат от ДАНС – някогашното Второ главно управление на ДС, Националната разузнавателна служба /НРС/ - правоприемник на Първо главно управление на ДС, и Служба „Военна информация“ – наследник на РУМНО. Тези служби не са подали такава информация, затова комисията обявява Плевнелиев за „чист“. Но чл. 12 и чл.32 от Закона за досиетата позволяват на службите да „скрият“ агент – защото е активиран и в момента е действащ или защото е обявен за „важен за националната сигурност“. Сигурен съм, че Плевнелиев е попаднал във втората група.

Тук има още един факт, изнесен от Антон Тодоров (в новата му книга "Шайка. Бойко, Росен, Цецо и другите" - б. р.), който не бива да се отминава – в компютърния център Плевнелиев работи със софтуера на Главното разузнавателно управление /ГРУ/ на Съветската армия, току-що доставен от Москва на българското Министерство на народната отбрана. Това е основанието да твърдим, че старшина-школник Плевнелиев е част от апарата на РУМНО. Да боравиш със софтуера на ГРУ и компютърно да обработваш информацията от военните резидентури в „гнилия Запад“ - това са две железни доказателства за агентурното минало на президента.

Сега Плевнелиев анатемосва всички разузнавачи, наричайки ги ченгета и налагайки лустрация при назначаването на посланици. Какво срамно има да си бил офицер от цивилното или военното разузнаване в Турция, Гърция, Македония и Сърбия? В тези четири държави винаги се е водила асимилаторска политика към българските малцинства, останали там след Балканските войни /1912-1913/, Първата световна война /1914-1918/ и Втората световна война /1939-1945/. Поради тази причина военното разузнаване в Царство България изгражда агентурна мрежа в съседните страни, благодарение на която се грижи за поробеното българско население, получава информация за военните планове на Анкара, Атина и Белград и успява да изнесе ценни културно-исторически паметници, доказващи българската принадлежност на територията и етноса.

След 1944 г. военното разузнаване на комунистическа България не променя съществено работата си по Турция, Гърция и Югославия, преследвайки почти същите национални цели, разбира се оцветени идеологически и съобразени с интересите на СССР. Както между двете световни войни националните ни интереси бяха съобразени с геополитическите цели на Кайзерова Германия и Третия Райх. Това се историческите реалности. Добра или лоша, това е нашата история.

- Къде е границата между разузнаване и доносничество?

- Плевнелиев е изключително недостоен човек, защото слага знак на равенство между доносниците от политическата полиция и нашите разузнавачи на Балканите. Неговата логика е примитивна - режимът на Тодор Живков е бил диктаторски, значи и разузнаването му е антидемократично. Затова всички разузнавачи трябва да се лустрират. По тази логика и офицерите от военното разузнаване на цар Фердинанд – авантюрист, който причини две национални катастрофи на България, също са престъпници, защото са служили на един деспот и провалил се монарх. Ако обаче ще съдим Живков за управлението му, трябва да съдим и династията на Кобургите за Букурещкия договор от 1913-та и Ньойския договор от 1919-та, след които завинаги загубихме населените с българи Егейска и Вардарска Македония.

Какво е виновно външното разузнаване на монархическа и комунистическа България, че държавата е била в ръцете на хора, които поради своите грешки и поради нещастно стечение на геополитическите обстоятелства не са направили най-доброто за своя народ?

- Тези дни организациите на запасните офицери, разузнавачи и контраразузнавачи поискаха закриване на Комисията за досиетата и ревизия на Закона за досиетата. Според тях досиетата са извадени и повече няма нужда от работата на тази скъпоструваща структура. Има ли основание за подобно искане?

-Има, но това е закъсняло искане. Пораженията върху военното и цивилното разузнаване са непоправими. Ще ви дам само един пример – след отварянето на досиетата на офицери, работили в Турция и Югославия, там бяха арестувани наши агенти, а двама от тях починаха при мистериозни обстоятелства. В момента НРС и „Военна информация“ имат сериозни проблеми при изграждането на агентурна и осведомителска мрежа на Балканите и в Близкия изток. Тъй като никой не иска да работи за държава, която през 45 години огласява имената на своите разузнавачи.

Същото престъпление бе извършено през 1946 г., когато правителството на българските комунисти, управляващо под маската на Отечествения фронт, предава на комунистическа Югославия имената на нашата агентура във Вардарска Македония. В рамките на няколко дни около стотина достойни българи са екзекутирани от сръбските партизани. Вината им е, че са воювали за свободата на македонските българи срещу сръбската монархия на Караджорджевич и срещу югославската армия на Тито.

Но да не пропусна най-важното – главна вина за приемането на Закона за досиетата в този вид имат БСП и ДПС. Преди пет години Сергей Станишев и Ахмед Доган наложиха закона в Народното събрание и избраха социалистическия депутат Евтим Костадинов за шеф на Комисията за досиетата. Така БСП искаше да измие мръсното си минало, а ДПС – да обслужи интересите на Турция.

Колкото и странно да прозвучи, иска ми се Комисията за досиетата да остане и да продължи да харчи грешни милиони за една мръсна кауза. За да напомня за безумието на червените и турскосините политици, предаващи държавата заради своите користни интереси.

Сподели:
Напиши коментар »
(27)
1
Плевнелиев е бил шпионин, а Срегей долен педераст!
2
___Maskari sa i idniti i drugiti_____Bin PERPLEXXXX!!!!!
3
Ставаш все повече за резил.... Оглупяваш с годините...спри се...
4
Форумът го няма никакъв! Сега чиновниците - форумци са на опашка за сандвичи и след половин час ще се включат в дебата. Да ви е сладко, уважаеми!
5
Kъде е границата между малко сгафил президент и ДС мишок?!
6
Плевенлиев, като всеки български мъж по онав време е служил в БНА, а Сергей Станишев се е крил като женчо зад съветското си /а след 1991 г. руско/ гражданство/ за да не получи повиквателна!!! Това е огромната разлика между Станишев и българските мъже!!!!
7
Г-н Енчеч е човекът от ДС с години работил в посолствата и той казва че президента е шпионин ,а не е ли причината че Президентът махна посланиците с ДС минало
8
ВЕЛИЗАРЕ, КОМЕНТАРА ТИ Е БРИЛЯНТЕН,С ЕДНО ДОПЪЛНЕНИЕ.ОКОЛО 1962 г. ПРИ ЕДНО ПОСЕЩЕНИЕ НА ХРУЩОВ В ЮГОСЛАВИЯ МИНАВАЙКИ СЛЕД ТОВА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ,ТОЙ ЗАЯВЯВА ПРЕД НАШИТЕ ДЪРЖАВНИ РЪКОВОДИТЕЛИ,ЧЕ ТИТО Е ПРЕДАН НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ИДЕИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ ПРОТИВ ЮГОСЛАВИЯ.НАШИТЕ ДУПЕДАВЦИ ВЕДНАГА ЗАПОВЯДВАТ ВЕДНАГА ДА БЪДАТ ЗАКРИТИ ОТДЕЛИТЕ В РАЗУЗНАВАНЕТО И КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕТО ПО ЮГОСЛАВСКА ЛИНИЯ.МИНА СЕ ВРЕМЕ И БЕШЕ ДОКАЗАНО ЧЕ ПРИ "БРАТЯТА " СЪРБИ РАБОТИТЕ НЕ СТОЯТ ТАКА А ПРОДЪЛЖАВАХА И ЗАСИЛВАХА РАБОТАТА ПО ВЕРБОВАНЕТО НА НАШИ ГРАЖДАНИ И ВСИЧКО ПРИ НАС ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ВЪЗТАНОВЯВА ОТ НУЛАТА.
9
този е пълен палячо защо ни занимавате с тези глупости
10
Колкото и да му лижете задника на крадеца офишорко си остава мръсно комунистическо говедо като цялата мутринска пасмина ГЕРБ
11
отговор на коментар
аа и ти като сергей май не си ходил войник?
12
Уикипедия Велизар Пенков Енчев е български политик, журналист, общественик. Биография Завършва специалността "Журналистика" /1973-1978/ и двегодишен факултативен курс по риторика и международни отношения /1977-1978/ в СУ "Св. Климент Охридски". Работи във вестник "Отечествен фронт" /1979-1986/. От 1985 до 1996 година е щатен служител в югославския отдел /17-ти/ на Първо главно управление на Държавна сигурност.Кореспондент е на вестниците "Отечествен фронт", "Отечествен вестник" и БНТ в Югославия в периода 1987-1993 г. и предава всекидневни кореспонденции за БНТ и БНР за гражданската война в Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина /1991-1993/. Външнополитически коментатор на Българската национална телевизия (1994-1995). Уволнен от БНТ през юни 1995 заради критично предаване / "Международен коментар/ "срещу балканската политика на правителството на БСП. Посланик на България в Република Хърватия (1997-2002). След 2003 г. е университетски преподавател по балкански проблеми. Коментатор по външна политика в БНР, телевизия "Европа" — водещ на предаването "Дипломация без маски", телевизия "Седем дни" — водещ на предаването "Днес", телевизия "СКАТ" — водещ на предаването "Дискусионно студио". Авторство През май 1989 г. издава първата си книга за очаквания разпад на югославската федерация със заглавие "Югославия 1988. Хроника на една година". Автор е на многобройни аналитични и прогностични публикации за политическите и етническите процеси на Балканите. През 2005 г. излиза капиталният му труд "Югославия — последната балканска империя. История, политика, етноси". През 2009 г. публикува монографията "Югославската идея". Доктор по международно право и международни отношения (докторска дисертация на тема "Югославската идея — международноправни и държавни аспекти"). През 2009 година излиза книгата му, своеобразна изповед, "Аз бях в разузнаването" с която изказва дълбокото си възмущение от приравняването на работата му в българското разузнаване на Балканите с тази на агентите на комунистическите тайни служби, известни под абривиатурата ДС: „ След като правителството на Станишев отвори архивите на външното разузнаване и постави знак на равенство между политическата полиция и разузнаването, осъзнах, че мълчанието не е злато. “ От Националната разузнавателна служба Велизар Енчев, с чин капитан, е уволнен през 1996 година от тогавашния ръководител на службата Бриго Аспарухов, по личното настояване на министър-председателя Жан Виденов.
13
VSEKI KOITO E HODIL VOINIK ZNAE CHE V SHKOLATA ZA ZAPASNI OFICERI BYAHA DECATA NA VISSHATA NOMENKLATURA, TAKA CHE NISTO CHUDNO CHE POMAKA E BIL TAM. NALI BASTA MU E BIL KOMUNISTICHESKI KADAR.
14
Само две неща не са в ред на добрата позиция на Енчев. Първото - личи си му първичния антикомунизъм, формиран от уволнението му от службите. Това пречи на неговия разумен анализ. Второто. Това, което е работил в РУМНО Плевнелиев е било в обсега на военното разузнаване и контраразузнаване на Съветския съюз. Никой не би могъл да работи с техни съобщителни връзки и системи без да е техен агент. А съветските агенти нямаха в нашите сужби досиета. Плевнелиев и Енчев не са били доносници, но Плевнелеиев почти 100% е бил съветски агент.
15
до пич от Гюргич: При Велизар няма първичен антикомунизъм. Той си е с неговите убеждения които са повече в ляво отколкото в дясно, защото просто малко разбира от икономика, иначе е един от много малкото български журналисти, които говорят по социални проблеми и това му прави чест. Това, че е изпитал много болка от това, което му се е случило през живота е ясно. Не е само той. Но той има трибуна и съвсем не е зле да поставя злободневни проблеми пред обществото - дали е прав или не - ами да влезат в спор с него и да спорят. Истината се ражда в спора - народна поговорка. Това, че се е наточил на тема "разузнавателни служби" има две страни. 1. Загуба на държавни ресурси за които са вложени много държавни пари и 2. Защо едни се класифицират като "доносници" а други се укриват. Във второто е прав - ще ги вадят на час с по чаена лъжичка - всички архиви на секретните служби са микрофилмирани и са в Москва от 1990 г. и когото искат този ще вадят. Проста истина.
16
И тези , които не са извадени по нареждане от комисията на милиционера от Толбухин (днес Добрич) и продавач на дрехи 2-ра употреба Костадинов (а закрил ли си е фирмите?) ще има да треперят кога Москва ще ги обяви за "доносници" - т.е. лоши хора. Ами треперете и се огъвайте пред "северното сияние". То ще ви назначава на висши държавни позиции, то ще ви дававласт срещу мълчание, вие ще гънете гръб ("наведена главичка сабя не я сече") за заплатки и комисионни. Дето се вика, май в България няма достойни мъже, а по върховете на властта са само едни такива..
17
Няма бивши!
18
Бил е какво ли не,и затворник ще стане накрая,време е да излезе и да застане зад действията си като като мъж,а не да се крие зад "трудовия "си договор...
19
До кога Плевнелиев ще се прави на чукнат? Все едно не става дума за него. Крайно време е да влезе в обяснителен режим!
20
Питам се защо в Майка България винаги на прицел са държавните мъже? Кое е лошото на това човек да служи на Родината? Независимо от управлението България си остава наша Родина и всички които са й служили заслужават уважение, а не поругаване! Казвате сегашният Президент бил комсомолски секретар в гимназията!? ДОБРЕЕЕ! Но тази позиция нито е щатна нито платена, а чисто и просто изборна. Предишният Президент не беше ли бивш член на БКП и лидер на приемницата й БСП? БЕШЕ!!! А имаше ли досие (но не като разузнавач), а като доброволен агент на ДС-агент Гоце? ИМАШЕ!!! Е!!! Не изкара ли два мандата с гласовете на циганите? Ааайде бегайте! КОМЕНТАТОРИ!!!
21
Тогава децата на червената буржоазия служеха на топличко или въобще не помирисваха казарма. А ние стискахме автоматите и лопатите като гламави. Така беше. След това се оказа, че тези господа били репресирани и комунизма бил нещо лошо. Как така отведнъж се демократизираха? И имаха наглостта да ни поискат сметка, че сме стреляли с автоматите.... Комедии... Това плазмодче е типичен пример ....
22
Този Велизар Енчев е изтъкнат ОЛИГОФРЕН от времената комунистически...Затова е неграмотен и неадекватен! Нека да отвори речник на чуждите думи и да види, какво означава думата ШПИОНИН... Аз пък твърдя, че за това интервю на него му е платено от един нов турски шпионин, НОВ ПОЛИТИК, който напоследък се изявява много ПИКово по адрес на всеки, който по някакъв начин не харесва ПЕЕВСКИ, ДОГАН и Цв. ВАСИЛЕВ. Велизар ЕНЧЕВ е пример за това, какви хора представляваха България пред света. Най-известното му творение е „Аз бях в разузнаването”. Не вярвам някой да е чел тази помия, но свинята си е свиня...Продължава да се рови в копанята си...
23
Крадецът вика - дръжте крадеца. Хвани единия, удряй другия . Целият соц-лагер завря ченгетата в миша дупка, само у нас те са се впили като пиявици във властта, смучат парите ни и отърване няма. Хубаво е, че и помежду си се изтребват.
24
Ако го нямаше последното изречение бих казал, че статията е великолепна. Но антибългарската комисия "Костадинов" трябва незабавно да се закрие и председателят и даден на съд за национално предателство заедно с ръководителите на НРС, ДАНС и СВИ, които предадоха имената на разузнавачите. Същото се отнася и за инициаторите на закона за досиетата - на първо място Георги Първанов, Румен Петков и Татяна Дончева.
25
А В. Енчев - болен мозък.
26
С болни мозъци са тези, които си затварят очите за крещящата подлост да ни управляват хора като Плевнелиев. Тъжно ми е.
27
Не така за президента,моля!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 13657
архив

Мъжете обичат да комуникират с изключително умни жени, обаче се влюбват, купонясват и спят главно с останалите...

няма нови новини
Днес: 25
hot
най-четени новини в момента
сега
2126
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: ГЕРБ контра на Корнелия Нинова за субсидията - няма шансове БСП да намаже повече пари (ОБНОВЕНА)
x
Кои скъпоценни камъни са най-подходящи за вашата зодия?
x