Трапезата не се вдига през трите дни на празника
ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
На Великден имен ден имат всички, които носят името Величко, Велико, Велика, Величка, Вела, Велко, Велчо, Вельо, Велка.
Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца. За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден – след това. Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво – той ще бъде здрав през годината.
Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три столетия. У нас козунаците се приготвят след 1920 г., и то първо в градовете. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.
Трапезата не се вдига през трите дни на празника. Те се посвещават на родителите и близките.

Седмицата след Великден се нарича Светла седмица, защото Христос внася светлина във всеки и във всичко. Народът вярва, че ако през тази седмица си пожелаеш нещо от сърце, докато държиш монета в ръката си, то непременно ще се сбъдне.