BG EN

Великден наближава. Подгответе се с 40 топрецепти и 8 тънкости за сполучлив козунак

ГОРЕЩО
Книги

Великден наближава. Подгответе се с 40 топрецепти и 8 тънкости за сполучлив козунак

56581
на 30.03.2017
Великден наближава. Подгответе се с 40 топрецепти и 8 тънкости за сполучлив козунак
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Остават точно две седмици до Велики четвъртък, когато по традиция се боядисват яйцата. Не бива да оставяме за последния момент и организирането на празника, особено приготовленията за месенето на козунаци. Освен качествените продукти голямо значение за него имат опитът и уменията, но не във всяко семейство има по-възрастна домакиня, която може да научи по-младата - дъщеря, снаха, внучка. Затова пък, ако искате да запретнете ръкави, да експериментирате и да зарадвате семейството си на светлия християнски празник, може да се доверите на книгата на издателство "Милениум" "Най-вкусните козунаци за Великден. 40 топрецепти за празника", която се предлага на цена само 3,90 лв.

препоръчано

Тя събира най-вкусните рецепти за любимия ритуален сладкиш като не само дава информация за точното количество на съставките и обяснява начина на приготвяне на изделието, а и е богато илюстрирана с цветни снимки. Благодарение на тях можете да видите ясно как точно трябва да изглежда всеки от козунаците, което е много ценно, особено ако решите да направите такъв с по-сложна и красива форма или плетеница.

Ще научите и каква точно е спецификата при приготвянето на всеки вид козунак и че, например, тестото за плетените трябва да е малко по-твърдо от това на обикновените.

А ето в аванс и няколко хитринки, казани с по една дума, от които зависи успехът ви при приготвянето на козунак:

1. Настроение. Трябва да се зарадите с добро настроение и да си осигурите достатъчно време, в което никой да не ви безпокои.
2. Мекота и еластичност. Такова трябва да бъде тестото за хубавия козунак.  
3. Топлина. Всички продукти трябва да са топли. Стаята, в която месите и оставяте козунаците да втасват - също.
4. Пропорции. За да се получат хубави конци, трябва да се сложат не повече от 250 г захар на 1 кг брашно. Добавянето на повече захар утежнява тестото. Конците се оформят, заради развитието на глутена при продължителното месене и се умножават при добавянето на мазнината при месенето и при изтеглянето и оформянето на фитилите.
5. Двоен обем. Задължително е при втасването готовото тесто да увеличи обема си двойно. Това може да отнеме от 60 мин. до 3-4 часа. По-бавното втасване, придава по-хубав вкус на изделията.
6. Гъделчета. Преди оформянето на козунаците в тях може да се добавят мариновани с коняк сушени плодове, цитрусови кори и ядки.
7. Овлажняване. След като втасат, оформените козунаци се намазват със смес от яйце и прясно мляко и се поръсват с кристална захар. Зада не загаря захарта, тя предварително се разтрива с мокри ръце. Ако козунакът се украсява с ядки, също е добре да се намокрят, преди да се поставят.
8. Не надничайте! За да бухне добре козунакът и да бъде пухкав, се слага в добре загрята фурна на 220° С за 10 мин. и след това температурата се намалява до 180 - 190°С. Не се отваря, но се наблюдава през цялото време. Ако много бързо се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио.

Книгите на издателство "Милениум", може да поръчате на тел.: 02/944 33 18 (от 9 до 16 ч. в делничните дни), на email: sales@milleniumbg.eu или на сайта www.milleniumbg.eu. При поръчка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената.

Сподели:
Бомба x
ИДВАТ ДЪЖДОВЕ! Слънцето пробива мъглите край Дунав, но следобед над планините се задават гръмотевици (КАРТИ) ИДВАТ ДЪЖДОВЕ! Слънцето пробива мъглите край Дунав, но следобед над планините се задават гръмотевици (КАРТИ)
ПИК TV x
В Италия изумени от Росен Желязков - ето защо (СНИМКИ/ВИДЕО) В Италия изумени от Росен Желязков - ето защо (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК