Вход
София
Времето в София 24 o C

ВЕЛИК ДЕН: Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църква, а всеки трябва да спази това поверие

ВЕЛИК ДЕН: Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църква, а всеки трябва да спази това поверие

на 16.06.2019
29258
4
ВЕЛИК ДЕН: Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църква, а всеки трябва да спази това поверие

Петдесетница (Осма неделя подир Пасха) - На Петдесетия ден от Господното възкресение, Дух Свети слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатните дарове.

Днес е Петдесетница - един от най-големите православни празници

Днес е Петдесетница - един от най-големите православни празници

На 19 юни църквата ни чества големия християнски празник...

на 19.06.2016

Още щом божественият огън пламнал в душите на апостолите, изпълнени с даровете на Духа те започнали да прослявят величието на Бога, като заговорили на разни, непознати за тях дотогава чуждоземни езици.

Тъй простите галилейски рибари били умъдрени, духовно просветени в разбиране на истините на вярата. Това им дало бодрост, сила и мъжество да идат по всички краища на света за проповед на Евангелието, с готовност да отдадата и живота си за вярата Христова.

Празникът се нарича Петдесетница, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница, който отбелязвали петдесет дни след юдейската Пасха. 

Поради възловото значение на Петдесетница в християнската история празничното богослужение на този ден е по-особено – светата литургия се слива с вечернята, която обикновено се отслужва вечер. Именно на вечернята свещеникът разхвърля над вярващите предварително осветена шума от орехови листа, която напомня за слизането на Светия Дух над апостолите. Тези клонки се занасят по домовете и се пазят до следващата Петдесетница върху домашната икона или кандило. 

Ореховите листа имат важно значение и в българските традиции на Света Троица. Тъй като се вярва, че душите на починалите са пуснати на Великден и се прибират на Спасовден, Света Троица или Свети Дух, в някои райони като Родопите, Тракия, Странджа на тези празници жените носят свежи орехови листа, разстилат ги върху пода на църквата и коленичат върху тях, затваряйки очите си. Вярва се, че по този начин те могат да чуят или да видят починалите си близки или светците.

ГОЛЯМ ПРАЗНИК! Днес е Петдесетница

ГОЛЯМ ПРАЗНИК! Днес е Петдесетница

Днес е Петдесетница - един от най-големите православни...

на 27.05.2018

След литургията тези листа се носят на гробищата и се разстилат по гробовете – за да правят сянка на починалите. В Ловешко вместо орехова шума в църквите се носят липови листа и клони и се коленичи върху тях, а след това също ги отнасят на гробищата.

Взетите на Петдесетница от храма осветени орехови или липови листа, освен че се пазят на домашната икона, се използват като универсален лек – против молци, като са ги слагат между тъканите и дрехите; поставят ги и в хамбарите, за да няма червеи по житото; при болест ги запалват и се опушват, прикадяват с дима от тях. Изсушената осветена орехова шума поставят и в храната на овцете за здраве и против уроки.

С ореховата шума на Петдесетница се закичват къщите, кошарите и другите стопански постройки, подобно на зеленината на Гергьовден.  

Сподели:
Напиши коментар »
(4)
1
Този коментар е обозначен като спам.
2
Атанасиу, те чекат учинанайка ти и дедо ти, опнали са черги и месали, ядат пият им свири свадбарски оркестар за тебе прашат побрзо да се саберете.
3
Da ne sme v 17vek.Kakvo trqbva reshavame NIE.
4
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 15536
архив

Когато чудовищата си лягат проверяват дали Чък Норис е в гардероба.

няма нови новини
Днес: 216
hot
най-четени новини в момента
сега
3280
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Властта отвръща на удара на президента с ветото срещу сделката за Ф-16 - гледайте НА ЖИВО
x
НОВ ЛЕТЕН ХИТ: Опитайте "Хюго" - по-вкусен е от "Мохито"
x