Велислава Дърева сензационно пред ПИК и "Ретро": Ахмед Доган ни спаси от бомби и кръв!

ЧАС ПИК

Велислава Дърева сензационно пред ПИК и "Ретро": Ахмед Доган ни спаси от бомби и кръв!

250718
на 24.06.2015
Велислава Дърева сензационно пред ПИК и Ретро: Ахмед Доган ни спаси от бомби и кръв!

Последвайте ни в Google News Showcase

Велислава Дърева е журналист и публицист

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

През 80-те е уволнена от пловдивския вестник „Комсомолска искра” заради публикация, уличаваща Николай Хайтов в плагиатство. Публикува материали във вестниците „Народна култура”, „Стършел”, „АБВ”, „Пулс”, списание „Общество и право”. Името и се свързва с клубовете за гласност и демокрация.

След 1989 г. Дърева работи във вестник „Дума”, откъдето неколкократно е уволнявана. Има над 3000 публикации в печата.

Носител е на годишна награда на Съюза на българските журналисти, награда „Черноризец Храбър” на Съюза на издателите на всекидневници за публицистика, награда на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков – Майстора”.

 

 - Г-жо Дърева, реалистична ли е идеята на лидера на ДПС Лютви Местан за изцяло мажоритарен вот?

- Не, защото това обрича всички по-малки партии въобще да не влязат в парламента. Може да се получи така, както става в Англия, примерно една партия да получи 30 процента от гласовете и пак да не може да вкара депутат. Предложението е много рисковано.

- Защо се прави това предложение точно сега?

- Не зная защо го прави Местан това предложение. Мисля, че има достатъчно информация какви са резултатите в света при изцяло мажоритарна система. Съжалявам, но това е много сериозна заблуда, която се внушава на хората, че ако изборите са мажоритарни, то, видите ли, тогава ще влязат едни чисти и неопетнени хора в Народното събрание. Просто няма такова нещо. Но хората се хващат на тая въдица.

- Гърмен и Орландовци какви конфликти са – социални, етнически, верски. И свързани ли са те с изборния туризъм и адресното пререгистриране?     

- Според мен са свързани с всичко. Проблемът е и политически, и социален, и свързан с изборите. Ще кажа нещо, с което никой не иска да се занимава. Има един важен детайл. Такива събития не биха могли да се случат там, където има компактно турско население. Така е, защото българските турци са много различни хора. Те не могат да бъдат манипулирани толкова лесно. Те са трудолюбиви, те са ученолюбиви, те са любознателни. Имат и една великолепна политическа организация, каквато е ДПС. Освен това те изповядват един умерен, домашен ислям. А както виждаме, всякакви провокации с радикалния ислям се правят именно в ромските общности. И ако някой в България или извън нея иска да провокира етническо напрежение, то той го прави чрез ромите и лидерите им, защото са най-лесни да бъдат провокирани. Също толкова лесни за провокиране са ултрасите и неофашистките групировки, които шестват из страната.

- Може ли да се социализират циганите, или процесът на циганизация в българското общество е вече необратим?

- Някога, когато ромите бяха цигани, нямаше такива проблеми. Те ходеха на училище,  работеха, не грабеха. Значи е възможно. И то беше направено. В последните 25 години тези хора бяха хвърлени на произвола на съдбата. А ако смятаме, че съдбата, това са политическите интереси, годините на ромското включване са всъщност 25 години на ромското изключване. Напълно съзнателно политическата каста ги държи в това състояние – неграмотни, безработни, криминално проявени, за да могат да бъдат лесно пазарувани. Всяка партия ги пазарува и нека да не се правят на луди и ангели небесни.   

- Заплашва ли ни сценарий, подобен на Косово?

- Това, което се случи в Косово, трябваше да се случи в България. Бомбите, които падаха над Белград, трябваше да падат над София. Но то не се случи благодарение на тогавашното ръководство на ДПС и лично на Ахмед Доган. Това трябва да му се признае. И целият етнически модел, който беше създаден след 10 ноември със здравия разум на политиците от всички цветове, това предотврати кръвопролития.

- Откъде идваха тези провокации и заплахи?

- Разбира се, че това са любимите ни американци. И тези персонажи – външни или вътрешни, като видяха, че не могат да дестабилизират България през турците, през българите мюсюлмани, се заиграха като политическа каста с ромските барони, с ромската мафия.

- Смятате ли, че цялата ни политическа класа е купена и действа като агенти на САЩ?

- В по-голямата част – да. Тук са и т. нар. протестъри, НПО-та и прочие. Така те съзнателно държат ромите в това състояние. От друга страна се правят, че не виждат радикалния ислям, който се индоктринира в ромската общност. Нима са тайна крясъците, които се носят в махалите като в Ислямска държава и се носят техните символи и знаци? И това става в България. Защото Ислямска държава не може да проникне нито при българските турци, нито при българите мохамедани. Там радикалният ислям няма да влезе.

- Разнобоят при Реформаторите – с издигането на различни кандидатури за кмет на София, за шеф на БНБ, а може би и за президент, част ли е от циганизацията на обществото?

- Не мога да прогнозирам докъде може да стигне тяхната несъстоятелност, защото това е едно абсолютно фалшиво обединение – това реформаторско блокче, тази кооперация е място, където някои хора смятат, че могат да прекарат добре и комфортно политическото си време. Този исторически период обаче ще бъде много кратък.  

- Реформите на Москов не са ли свръхамбициозни до абсурдност?

- Истината е, че не можем да говорим за никаква реформа в здравеопазването. Това могат да го говорят само хора, които са слепи и с двете очи. Няма такова животно. Ако т. нар. реформа се случи, българският народ, който и без друго 90 процента е лишен от нормално здравеопазване, ще бъде лишен сто на сто. Това са абсурдни неща – не можеш да казваш на хората кой от какво да боледува и кога. Никой не може да си планира кога ще се разболее, че да го включат в списъка. Няма болен, който желае да чака. Това означава да не отчиташ нормалната човешка психолигия.  

- Болна ли е БСП, че се докара до пленум на истината?

- Аз не знам дали ще има такъв пленум. И ако го има, дали ще е на истината.

- Кой предложи подкупа на Миков и защо тази тема беше активирана от Бриго Аспарухов година след конгреса?

- Това е абсолютна и долнопробна интрига и аз не мога да я коментирам. Някой предложил подкуп на някого. Така казва Бриго Аспарухов и най-внезапно прави извода, че най-вероятно този, на когото е предложен подкупът, е Михаил Миков. Много интересно как го прави този извод. Който съчинява интригите, да бъде любезен да отговори какво всъщност ни съобщава.

- Беше ли активирането на този компромат опит за дискредитиране на Станишев в двубоя му с Креспо за лидер на ПЕС?

- Естествено, нали трябва да се създават неприятности. Не може да има и съмнение по този въпрос. Очевидно е.

- Това, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов поздравиха Станишев за преизбирането му за лидер на европейските социалисти, знак за цивилизоване на ГЕРБ ли е?

- Преизбирането на Станишев е добър знак за България, защото така се препотвърждават българските позиции в такава огромна международна организация с авторитет, каквато е ПЕС. И се надявам, че Станишев ще има силата и куража да промени някои позиции на ПЕС, тъй като до момента не виждаме ясна позиция на европейските социалисти по отношение на събитията в Украйна, по отношение на санкциите срещу Русия. А, не знам дали Бойко Борисов подлежи на цивилизоване.    

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за вторник: Меркурий продължава своето ретроградно движение, Везните да внимават с финансовите документи
ПИК TV x
ПИК TV! Тошко Йорданов: Факт е, че ПП са замесени в контрабандните канали. Какво ще кажат за пуделчето с пачките (ВИДЕО) ПИК TV! Тошко Йорданов: Факт е, че ПП са замесени в контрабандните канали. Какво ще кажат за пуделчето с пачките (ВИДЕО)
ново
Днес: 89
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК