"Взгляд": Молдова преподаде на Украйна урок за отношенията с Русия

Европа

"Взгляд": Молдова преподаде на Украйна урок за отношенията с Русия

20529
на 22.11.2020
Взгляд: Молдова преподаде на Украйна урок за отношенията с Русия
Автор:   ПИК

Избраният президент на Молдова Мая Санду призова за изтеглянето на руските военни от Приднестровието. Но след това тя направи уточнение: това може да случи със съгласието на самата Москва. Санду не смята Русия за "държава агресор" и иска да установи силни икономически връзки с нея. Тя посъветва Украйна да прекрати войната и да седне на масата за преговори с Донецката народна република (ДНР), пише руският вестник “Взгляд“, цитиран от "Фокус".

Избраният президент на Молдова Майя Санду в петък разкри своя план за действие относно Русия и тя избра украинската преса като трибуна за това. Когато репортер от „Европейска правда“, който пристигна от Киев, попита директно дали тя смята Русия за „държава агресор“, Санду уклончиво отбеляза, че „имаме богат дневен ред“ на преговори с тази държава.

„Много молдовци работят в Русия и ние трябва да им осигурим достойни условия на труд и социална защита, докато у нас в Молдова не бъдат създадени приемливи икономически условия. Искам да отблокирам износа за Русия, който е затворен за редица стоки след подписването от Молдова на Споразумението за асоцииране и свободна търговия с ЕС “, обясни бъдещият държавен глава по-късно.

Тогава Санду реши да научи внимателно Украйна как да се справи с Донбас. Като пример тя посочи "мекия подход", който се прилага към Приднестровието от началото на 90-те години и прозрачно намекна, че е време Киев да се откаже от военния сценарий и да започне преговори с ДНР и ЛНР. „Разбрахме, че Приднестровието е част от формата за преговори, дадохме на местния бизнес същия търговски режим като на нашите производители“, отбеляза Санду с гордост и добави, че Кишинев е подписал над 300 документа за разрешаване на конфликта с Тираспол.

В Донецк представянето на Санду вече предизвика разнопосочен отговор. „Неуместно и неправилно е да се сравняват различни конфликтни ситуации. На първо място, като се има предвид, че броят на жертвите на конфронтацията в Донбас е хиляди пъти по-голям от този на конфликта в Приднестровието “, заяви пред ТАСС външният министър на ДНР Наталия Никонорова. „Въпреки това до известна степен сме благодарни на новоизбрания президент на Молдова за призива му към украинските власти“, добави министърът. Тя предположи, че препоръката на Санду може да подтикне Киев да избере - или стриктно да следва Минските споразумения, или напълно да се откаже от претенциите си към Донбас.

Съединението на Молдова с Приднестровието също е невъзможно без диалог с Москва, признава Санду: „Русия е част от формата за преговори“. Според нея обаче обединението трябва да бъде придружено от пълно изтегляне на руските войски от региона. Освен това тя заяви, че не признава дълга за доставки на руски газ за Приднестровието и не възнамерява да го плати. В това, трябва да се отбележи, Санду и напускащият президент Игор Додон са напълно солидарни. Додон, въпреки че беше считан за „проруски“ политик, също отказа да плати за газа, доставен в Приднестровието.

Старият и новият президент на Молдова също са единни по отношение на изтеглянето на руските войски - с едно важно изключение. Факт е, че в Приднестровието руските военни присъстват в две различни качества. Едните са миротворчески сили. Те действат въз основа на споразумение, подписано от Борис Елцин от руска страна и Мирча Снегур, първият президент на Молдова , от страна на Кишинев. Вторите са Оперативната група на руските сили (ОГРВ) в Приднестровския регион на Република Молдова. Създаден е през 1995 г. като наследник на 14-та армия, когато приключва войната през лятото на 1992 г. под командването на легендарния генерал Лебед.

Заявената цел на ОГРВ е да охранява гигантските военни складове в село Колбасна в северната част на Приднестровието. В него се съхраняват около 20 хиляди тона боеприпаси, донесени тук след изтеглянето на руските войски от страните от Варшавския договор.

Додон също така поиска да се изтегли ОГРВ от Молдова. През март тази година той също заяви, че след изхвърлянето на всички боеприпаси тези войски "ще трябва да напуснат територията на Молдова", отбеляза ТАСС. Додон предположи, че руските миротворци също ще напуснат зоната на Приднестровския конфликт след политическо уреждане и че в Молдова няма да има постоянна руска база. Така че по този повод реториката на двамата съперничещи си политици съвпада почти буквално.

Избраният президент беше разбран погрешно - тя имаше предвид само оттеглянето на групата войски, а не миротворците, уверява ръководителят на Кишиневския център за политически науки и изборни технологии Виталий Андриевски.

„Не се говори за миротворци - това е отделна тема, която изисква специални преговори. Но що се отнася до ограничения контингент руски войски, той няма причина да остане в Молдова, така че Санду не каза нищо ново. Други лидери говориха за това преди нея “, подчерта Андриевски.

Андриевски обаче смята, че изтеглянето на руските военни не е първата задача на Санду. „Преди всичко е необходимо да се спре контрабандата, която идва от Приднестровието. Второ да покажем на Приднестровието, че е икономически и социално изгодно да се доближи до Молдова“, увери молдовският политолог.

Почти целият контингент на територията на Приднестровската молдовска република (ПМР) се състои от жители на самото Приднестровие с руско гражданство, каза Владимир Жарихин, заместник-директор на Института на страните от ОНД. „Ако Санду категорично поиска, заедно с Украйна, премахването на миротворческия контингент, може да се окаже, че руските граждани от приднестровски произход, без свалят униформите, просто ще сменят знаците си.

Никой в PMR също не се притеснява от изявленията на Санду. „Това са ритуални изявления. Всички молдовски лидери през последните десетилетия декларираха това от различни трибуни“, подчерта Сергей Широков, директор на Приднестровското бюро за политически изследвания„ Посредник “. Разбира се, Тираспол няма да се съгласи с изтеглянето на руските миротворци. „Те са гаранция за живота и здравето на нашите граждани. Следователно въпросът за оттеглянето може да се обсъжда само след резултатите от окончателното политическо уреждане и признаване на статута на Приднестровието “, подчерта експертът от Тираспол.

Що се отнася до плащанията за газ, според молдовските закони не президентът е отговорен за това, а правителството, припомни Жарихин. „Санду знае това много добре, тя самата беше министър-председател“, подчерта политологът. Нека припомним, че сега кабинетът на министрите на Молдова все още се оглавява от протежето на Додон, бившият му съветник Йон Кику.

„Когато самата Мая Санду беше министър-председател, икономическите връзки с Русия по никакъв начин не бяха прекъсвани. По принцип имаме баланс: те получават газ от нас, а ние - вино и селскостопански продукти от тях “, обясни Жарихин. „Като цяло не бива да се мисли, че новият президент на Молдова, за разлика от Игор Додон, е ориентиран изключително към Вашингтон и Брюксел; не бива да го разглеждаме като враг на Москва.“

препоръчано
Сподели:
Бомба x
Кои са най-сериозните и най-забавните зодии Кои са най-сериозните и най-забавните зодии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това