Вход
София
Времето в София 1 o C

ВЗРИВЯВАЩО в ПИК! Домусчиев разкри стряскащи факти за Прокопиев! Кой иска да разцепи КРИБ? Давани ли са милиони под масата? Лъсва истината за медийната бухалка!

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 11
Починали: 8
Заразени: 338

ВЗРИВЯВАЩО в ПИК! Домусчиев разкри стряскащи факти за Прокопиев! Кой иска да разцепи КРИБ? Давани ли са милиони под масата? Лъсва истината за медийната бухалка!

на 12.10.2015
4001
21
ВЗРИВЯВАЩО в ПИК! Домусчиев разкри стряскащи факти за Прокопиев! Кой иска да разцепи КРИБ? Давани ли са милиони под масата? Лъсва истината за медийната бухалка!

Бизнесменът Иво Прокопиев избълва лавина от тежки обвинения към КРИБ от ефира на Би Ти Ви.

"Срамувам се от това, в което се е превърнала КРИБ. Отне 10 години и усилията и доверието на стотици хора, за да може българските и чуждите инвеститори да се обединят около принципите на почтеност и законност, в една независима организация, която да представлява легитимните им интереси пред властта. Това, което днес КРИБ прави е абсурдно - предлага идеи на политиците как най-добре да национализират бизнеса на членове на организацията. Това е дъното", заяви Прокопиев в предаването "На 4 очи".

Агенция ПИК потърси за коментар Кирил Домусчиев, председател на КРИБ.

 

Интервю на ИВАЙЛО КРАЧУНОВ

 

- Г-н Домусчиев, парламентарната комисия по енергетика готви законодателни промени, с които цели да изкара на светло скритите собственици на ВЕИ-централи и фотоволтаици. Вие също инициирахте разговори в тази посока. Смятате ли, че атаката на Иво Прокопиев към КРИБ е породена от тези обстоятелства?

- Инициативата за излизане на светло на абсолютно всички собственици и заинтересовани лица в сферата на ВЕИ-тата е на КРИБ. Както знаете има доста голямо напрежение и злоупотреби в този сектор.

Ние нямаме намерение по никакъв начин да атакуваме тези, които имат ясни капитали, не са в конфликт на интереси, не произвеждат ток нощно време, не са придобили по съмнителен начин разрешителни и спазват правилата на играта. Единствената ни цел е да стане ясно кой кой е в енергетиката. Така ще стане ясно и какъв е интересът на тези, които говорят по тази тема.

Ще стане ясен и произхода на капиталите. На много места в Европа, например в Испания, в която има 500 мегавата са изградени с мръсни пари.

- Как си обяснявате персоналните нападки на Прокопиев към КРИБ?

- Явно нервите му не издържат в последните няколко дни. Това са нападки, които не са породени само от желанието на обществото ВЕИ-тата да излязат на светло и да се види кой стои зад схемите. Това са нападки, които са още от момента, в който бях избран за председател на КРИБ и КРИБ тръгна по правилния път като организация с много активна позиция по въпроси, които касаят бизнеса в България и с постоянство по темата страната ни да се превърне в добро място за правене на бизнес.

Целта ни е да защитаваме в максимална степен интересите на бизнеса на всякакви нива.

- Кога за първи път усетихте, че сте мишена на Прокопиев?

- Те започнаха още преди да бъда избран за председател на КРИБ. Един от хората, които активно обикаляха и лобираха срещу мен беше Иво Прокопиев.

- Защо?

- Видно от изказванията му е, че той възприема тази организация като бащиния и се опитва да я ползва за лични цели. Факт е, че спряхме всякакви проекти, от които печелеха неговите медии, а в касата на КРИБ не влизаше нищо. В същото време нашите членове плащаха дебели сметки в спонсорски пакети. Тук говоря за стотици хиляди, ако не и за милиони през годините.

Причините са много. Основните са както е характерно за България - злобата и завистта.

- Подозирате ли, че Прокопиев иска да ви атакува превантивно, защото се опасява от проверката, която се инициира в парламента. Валери Симеонов заяви в интервю за ПИК, че следите водят към "Икономедиа"...

- Крадецът вика дръжте крадеца. Нормално е той да се опитва по всякакъв начин да се изкара в друга светлина при положение, че всеки ден в обществото излизат какви ли не истории свързани с този човек, включително и това, което заяви Валери Симеонов, че той ще бъде даден на прокурор.

В същото време аз научавам от медиите и от срещи с хора от бизнеса, че има други злоупотреби и поемани ангажименти от страна на г-н Прокопиев. Нормално е той да се опитва да прехвърли вниманието върху други хора.

- Как ще коментирате внушенията в медиите на Прокопиев, че КРИБ е била изключително силна организация, когато той я е контролирал, а сега е стигнала дъното?

- Аз мисля, че такъв човек няма право да говори при положение, че един провалил се бизнесмен и при положение, че фактите са срещу него.

- Да, но той казва, че КРИБ в момента сте на дъното!

- Мога да ви дам конкретен пример. В КРИБ по времето на Иво Прокопиев 30-40% от членовете напуснаха. Аз също смятах да напусна организацията.

Ако трябва да сравняваме КРИБ по негово и по мое време, мога да кажа, че членската маса през последните 8 месеца се е увеличила двойно. Много от фирмите се върнаха при нас.

Няма да забравя срещите ми с бизнеса в различни градове на страната във връзка с проекта "Бизнесът на светло". Много от хората ми казаха, че се връщат в КРИБ, защото Прокопиев го няма и виждат съвсем друго лице на организацията. Твърдя това най-отговорно.

Във Варна си спомням, че подобно изказване беше направено от "Интерсервиз Узунов".

Радвам се, че членската маса на КРИБ се е увеличила двойно, както и че събитията, които организираме пълнят касата на КРИБ, а не тази на "Икономедиа", както е било до моето председателство.

Организацията става все по-уважавана от страна на законодателната и изпълнителната власт, както и от бизнеса.

Що се отнася до Прокопиев, по време на неговото председателство в КРИБ са участвали 15 негови фирми, а сега не знам дали е останала една и половина. Ако толкова много милее за КРИБ, защо той не участва в нея с фирмите си?

- В интервюто на Прокопиев по Би Ти Ви, той обясни, че в КРИБ без решение на управителния съвет е предложена т.нар. Пътна карта за реформите в енергетиката. Вашият коментар?

- Това е поредната заблуда на този господин. Т.нар. Пътна карта за реформите в енергетиката в работна група с участието на вицепремиера Дончев, няколко министри и четирите национално представени работодателски организации на този етап един т.нар. в дипломацията "нон пейпър" документ, който е комбинация от предложения, понякога взаимно изключващи се, както е в "брейн-сторминг" сесиите. Това се прави с оглед да се направи максимално широка платформа върху която да се преговаря.

В този документ, в който по някакъв начин се е докопал г-н Прокопиев, присъстват идеите на КРИБ, които за негово съжаление и разочарование, са тръгнали от Комитета по Енергетика на КРИБ и са минали през Управителния съвет. Там присъстват и идеите на останалите три национално представени работодателски организации.

Ние не можем да изключим от един такъв нон пейпър документ идеите на колегите ни от другите работодателски организации. Друг е въпросът, когато всички идеи бъдат изчистени, те ще бъдат подложени на обсъждане във всяка една от работодателските организации. Има и идеи, които не одобрявам, но това не ограничава правото на колегите от другите работодателски организации да ги включат за обсъждане.

Виждате, че този човек борави с манипулации. Прави го злонамерено. Мисля, че ми е под достойнството да го коментирам, тъй като не виждам полза за обществото от това нещо.

- Очаквате ли да продължат атаките на медиите от кръга "Капитал" срещу Вас и КРИБ?

- Тя не е спирала от самото начало на моето председателство. Неговите медии постоянно търсят нещо, което напишат срещу мен било то във връзка с изявите ми като председател на КРИБ или като бизнесмен. Няма как да успеят, защото моят бизнес е на светло и нямам никакви притеснения от нападките от такъв тип хора.

Факт е, че Прокопиев не отразява в медиите си събитията на КРИБ, въпреки че е член на организацията.

Мен това само може да ме амбицира допълнително.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 31507
архив

Преглед при доктора. Докторът мери пулса. - Е, как е? - пита пациентът. - Добре е. А как спите? - Нормално. - Апетита? - Имам. - Прекрасно, казва докторът. Сега ще ви изпиша рецепта и пулса, и съня, и апетита, всичко ще отзвучи все едно не го е имало!

 

няма нови новини
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
сега
3351
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Ген. Мутафчийски отчете: 331 са заразените, още един е починал - в Кюстендил. Двама са оздравели в “Пирогов” (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Няма да повярвате - руски доктор с чудодейна рецепта как да се справим с върлуващия коронавирус (ВИДЕО)
x