Вход
София
Времето в София -7 o C

Вижте кои велики произведения в литературата са писани под карантина - шедьоврите "Крал Лир" и "Евгений Онегин" родени в смутни времена

Вижте кои велики произведения в литературата са писани под карантина - шедьоврите "Крал Лир" и "Евгений Онегин" родени в смутни времена

на 23.03.2020
49388
0
Вижте кои велики произведения в литературата са писани под карантина - шедьоврите "Крал Лир" и "Евгений Онегин" родени в смутни времена
Автор: ПИК
23.03.2020
0
49388

Смутните времена се оказват вдъхновение за хората на изкуството. Велики произведения от световната литературна класика са били създадени, тъкмо когато техните автори са били под карантина. Известно е, че Шекспир пише една от най-великите трагедии в световната драматургия „Крал Лир”, карантиниран от чума през 1606 г. 

Пушкин също е бил под карантина – преди 200 години великият поет се озовава там, където има епидемия от холера в Русия. В отдалеченото селище карантината на Пушкин продължава 3 месеца и през това време той написва повечето си гениални произведения. Той пристига във фамилното имение „Болдино“ на 3 септември 1830 г. и след карантина, заради избухналата епидемия от холера, успява да се завърне в Москва едва през декември. За тези три месеца са написани произведения, без които днес е немислимо да си представим руската литература.

Пушкин довършва романа си в стихове „Евгений Онегин“, наричан „енциклопедия на руския живот“, пише трагедиите „Скъперникът рицар“, „Моцарт и Салиери“, „Пир по време на чума“ и „Дон Жуан“. И още: Повестите на Белкин, около 30 стихотворения, а също така повестта в стихове „Къщичка в Коломна“.

Този уникален период за поета се нарича „Болдинска есен“. След три години Пушкин, вече преднамерено, идва тук за втора „болдинска есен“ и из под перото му излизат „Медният конник“, „Приказка за мъртвата царкиня и седемте богатири“, „Приказка за рибаря и рибката“ и „Дама пика“.

В селското уединение никой не смущава творчеството на поета: „Представи си: степ и само степ; няма и помен от съседите; можеш да яздиш колкото ти сърце иска, вкъщи си пишеш колкото ти скимне, никой няма да ти попречи. Ще ти подготвя всякаква всякаквица, и проза и поезия“, пише Пушкин до издателя си.

Под карантина от холера е и Чехов през 1890, докато пише наменитата си пиеса "Три сестри". През нощта пише, а през деня, като лекар, спасява хора...

Такива тежки времена са вдъхновявали още Гогол, Грибоедов, Тютчев, Гончаров.

Хиляди споделиха тези дни в социалните мрежи “Писмо от Ф. Скот Фицджералд, поставен под карантина през 1920 г. в Южна Франция по време на пандемията от испански грип”. В него се описва как прочутият писател прекарва дните си по време на карантината, заедно с жена си Зелда и Ърнест Хемингуей. Оказа се обаче, това писмо не е писано от автора на „Великият Гетсби”.

 

 

 

 

 

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 21137
архив

Един габровец се качил на покрива на къщата си за да го поправи защото била се счупила една керемида. По едно време се подхлъзнал и взел да пада надолу. Прелитайки обаче до прозореца той извикал на жена си: "Женоо, днес готви за един по малко!"

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зам.-министър Начева показва старта на електронните направления, хартиеният носител засега остава (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Възможно ли е жена да си докара 134 оргазма
x