ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Кафе фрапе със сметана и лед: "Направете силно кафе "Мока" и го налейте в порцеланов съд. Сложете захарта и след това - равно количество врящо мляко и сметана. И накрая - парчета лед."
Звучи ли ви актуално? Това е най-често поръчваната напитка на плажа и в топлите летни вечери. А тв рекламите ни убеждават още повече, че е много модерна и едва ли не принадлежи само на нашето време. Но, излиза, че съвсем не е така. Тази рецепта препоръчва самият Александър Дюма преди век и половина в неговата кулинарна библия, в която хиляди храни, ястия, специалитети, гарнитури и менюта, съжителстват с още повече и още по-люпопитни и интригуващи истории. Всички тях можете да намерите в книгата "Голям кулинарен речник", тиражирана наскоро от издателство "Милениум". Солидният том се появи на пазара у нас 144 години след като е издаден в родината на автора си, изумявайки много от българските читатели, които познават и обожават Дюма само като романист. Големият бонвиван и велик разказвач обаче е бил и запален гастроном - и всички тези негови таланти са се омесили в неподражаем коктейл за душата в това последно негово произведение.
Рецептата за кафето фрапе Дюма гарнира майсторски със следния анекдот за своя съвременник Наполеон Бонапарт:
"През 1808 г. Наполеон подписва декрет за контитентална блокада и се прекратяват търговските отношения с Англия. Населението страда от липса на кафе, захар, чай... [Но все пак някои хора успяват да се снабдяват с тях по един или друг начин.] По време на тази така наречена "континентална блокада" Наполеон I минавал през едно село и усетил силен аромат на печено кафе, която се носела от дома на свещеника.
- Ах, отче - казал императорът с подозрение. - Кажете ми какво правите?
- Но нали виждате - отговорил съвсем спокойно пасторът и продължил да разбърква кафето върху огъня. - Правя това, което прави и Ваше величество, изгарям колониалните стоки."
Известно е, че Наполеон е бил голям почитател на кефето. Приписва му се репликата "Силно кафе, много силно кафе, това е, което ме събужда.” (На водещата снимка горе - Наполеон пие кафе преди битка - сцена от филм.)
***
"Френският писател и философ Фонтенел много обичаше кафе и пиеше по една чаша след всяко ядене - споделя още по повод на горчивата напитка Дюма. - Веднъж един лекар му казал, че кафето е отрова, че се отразява много зле на здравето, въпреки че действа бавно.
- Докторе - отговорил му академикът, вярвам ви! Вече осемнайсет години го пия, наистина действа бавно, щом още не съм умрял."
Така - с подправките на сладкодумно разказани случки, бащата на "Тримата мускетари" рисува невероятната картина на своя живот и епоха, подхващайки нишките от трапезата и стигайки до всяко кътче от живота.
А разбитото на пяна ледено кафе се появява наистина в ерата не техниката - в края на 50-години на ХХ век, когато е открит шейкърът. Но разбито или не - основното за фрапето е разхлаждащата му и ободряваща функция, а от нея са се възползвали, както излиза, още преди векове.
"Голям кулинарен речник", който се разпростира на 637 страници, е с корична цена от 35 лв, но ако си го поръчате през сайта на издателството - www.milleniumbg.eu, ще го получите с 10% отстъпка от цената.