ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Доматът е най-известният зеленчук на света. Всъщност, обаче доматът е плод, който ние консумираме под различни форми- на салата, в готвени ястия, на супи, като гарнитури и в основно ястие. Това объркване се е получило през 1890 г. когато Върховният съд на САЩ го нарича зеленчук за данъчни цели. Плод е ядивната част на растението, съдържащ семена. Стъблото, листата или корена са зеленчуци. Днес, в много страни по света, се чества празник на домата, съобщават от foodpanda.
Първите домати в Европа са жълти сортове, и са станали популярни през 1500 г. Друг любопитен факт е, че в началото хората се страхували да ядат домати, защото ги мислили за отровни, поради тяхната връзка с растението беладона. Днес има познати над 10 000 разновидности, които се предлагат в разнообразие от вкусове и цветове, включително в розово, лилаво, черно, жълто, бяло. Разсад от домати се отглежда и в космоса. По повод празника на домата, извадихме топ 5 на ястията с домати. На първо място това е гаспачото. Най-популярната доматена супа в света, която се консумира в студен вид. Гаспачото е испанско национално ястие, което е разпространено по цял свят. Доматена каша. В България, а и на Балканите, доматената каша е много популярно ястие, което е било типично за селските райони.
Тя се прави от зелени домати. Домати в салата. Определено, най-честото използване на доматите е в салати. Най-известната е салата „Капрезе”, която се състои от домати, моцарела и босилек. Пълнени домати. Те могат да се консумират сурови или печени. Да ги напълните с постна плънка или с месо. Това ястие е подходящо както за предястие, така и за основно, а в суров вариант и като салата. Доматите под формата на сок. Доматеният сок и доматите присъстват в повечето рецепти за пица и паста. Доматеният сок е основна съставка и на един от най-известните коктейли в света - „Блъди Мери”.


