Виктор Стоянов за поруганите гробове в Северна Македония: Костите на дедите ни са унищожени

Животът днес

Виктор Стоянов за поруганите гробове в Северна Македония: Костите на дедите ни са унищожени

4178
на 14.10.2021
Виктор Стоянов за поруганите гробове в Северна Македония: Костите на дедите ни са унищожени
Автор:   ПИК

От двете военни гробища са останали само каменни паметници, на които пише, че това са военни гробища на българската армия. Това каза пред Би Ти Ви Виктор Стоянов - председател на фондация "Македония".

препоръчано

Както стана ясно вчера, костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови погребения заради строителството на магистрала край село Дреново, близо до град Кавадарци в Северна Македония.

Вчера евродепутатът Ангел Джамбазки сигнализира ЕК и лично нейния председател Урсула фон дер Лайен за поругаването на българските гробове.

Виктор Стоянов припомни, че тези две военни гробища са официално регистрирани в министерството на отбраната на република България и са в памет на близо 400 български войници, загинали през Първата световна война за свободата на българите в Македония. "Костите на нашите деди са унищожени и разпилени. Там са погребани млади войници", отбеляза Стоянов.

За случая са уведомени външното ни министерство, министерството на отбраната, както и посолството ни в Скопие. "Очакваме ООН да направи разследване и да установи нарушена ли е Женевската конвенция от страна, която я е подписала. Това е отговорност изцяло на РС Македония", смята Виктор Стоянов.

По думите му санкциите, които са предвиждат по Женевската конвенция са индивидуални те са парични, а при по-сериозни нарушения може да се стигне до Трибунала в Хага, а в общ план страната може да изгуби членството си в ООН.

Сподели:
Бомба x
БЕЗ БРЪЧКИ: Нощни навици за по-красива и здрава кожа БЕЗ БРЪЧКИ: Нощни навици за по-красива и здрава кожа
ПИК TV x
ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 305
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това