Вход
София
Времето в София 12 o C

Виновен ли е Распутин за падането на имперска Русия? Днес се навършват 100 години от Великата октомврийска революция

Виновен ли е Распутин за падането на имперска Русия? Днес се навършват 100 години от Великата октомврийска революция

на 07.11.2017
10472
3
Виновен ли е Распутин за падането на имперска Русия? Днес се навършват 100 години от Великата октомврийска революция
Автор: ПИК
07.11.2017
3
10472

Днес се навършва един век от избухването на Великата октомврийска социалистическа революция - едно от най-значимите събития на ХХ век, преначертало картата на Европа и света.  Процесът на установяване на властта на болшевишката партия в рамките на Руската империя, започва на 7 ноември (25 октомври стар стил) 1917 година в столицата Санкт Петербург. Става дума за въоръжен преврат и замяна на Временното правителство, което идва на власт след Февруарската революция от 12 февруари същата година.

Временното правителство е свалено от въоръжено въстание на 7-8 ноември (25-26 октомври по стар стил), чийто главни ръководители са Владимир Илич Ленин, Лев Троцки, Яков Свердлов и др. Непосредственото ръководство на въстанието се осъществява от Военно-революционния комитет на Петроградския съвет, в който влизат и левите есери. Успехът на въстанието се дължи на поддръжката на значителна част на народа, бездействието на Временното правителство и неспособността на меншевиките и десните есери да предложат реална алтернатива на болшевизма.

Но какво е предпоставило тази голяма подкрепа от страна на масите и е дало път на болшевиките? Изключителна панорама на тези феноменални исторически процеси дава книгата "Распутин и залезът на Романови" на известният историк русист Дъглас Смит. Това не е само изключително отговорно и честно написана биография на легендарната личност, а и детайлен анализ на края на една епоха - имперска Русия, която върви към катастрофата. Документалният труд е основан на подробно проучване на доскоро недостъпни архиви в седем различни държави, който описва задълбочено и увлекателно руското общество, политическите страсти и дворцовите интриги в последните години преди революцията.

Много са митовете за "лудия монах", душеприказчика на императорско семейство, обвиняван е, че той е виновникът за историческия катаклизъм в родината му, че е дискредитирал с присъствието си в двора Николай II и съпругата му, подронил е дойстойнството им и така е разклатил престола. Приписвано му е и пророческата визия за това, което ще се случи на 7 ноември. Но доколко, как и наистина ли е свързан Распутин толкова тясно с тези събития, ще научите от "Распутин и залезът на Романови", която сваля паяжините на тайните, мистериите и легендите и изяснява ролята на историческата личност, анализирайки всички процеси, белязали това време. Распутин се явява не толкова двигател, колкото показателна фигура, за духа на епохата на промени.

Дъглас Смит проучва всички скандални истории за Распутин и стига до извода, че те са основани предимно "на слухове, измишльотини и клевети". "Фалшивите новини", пропагандирани с политически цели, не са някаква нова мода. Нелицеприятният браз на Распутин, породен от слуховете, наистина се оказва взривоопасен. Това, че е не само довереник, но и любовник на императрица Александра; че дори е биологичен баща на престолонаследника Алексей; че се е държал непристойно и е демонстрирал мъжкото си достойнство (с впечатляващи размери) пред очите на посетителите на столичен ресторант и още много други скандални клевети за Распутин превръщат близостта му с Николай II в един от камъните, които преобращат колата на старотото време и помагат на болшевиките да вземат юздите в свои ръце. Но доколко решаваща е била неговата роля?

Позицията на Смит не е еднозначна. Той обобщава мнения и на предишни изследователи на Распутин, които са категорични:

"Кампанията срещу Распутин била част от мащабна война срещу монархията, подета от вражески сили, целящи не само да съсипят династията Романови, но и самата Русия. Лъжливият образ на Распутин като дявол бил създаден, за да се подкопаят легитимността и сакралната аура на трона и така да се разпали революция, която да доведе на власт фанатична банда комунисти атеисти, стремящи се да ликвидират руското православие и духовните традиции на страната."

Но според известния русист това мнение е твърде крайно и еднопосочно - "най-големият проблем е подмяната на един мит с друг – дяволът Распутин се превръща в светеца Распутин. Нещата се преобръщат, историята се пренаписва, ала нито един от диагонално противоположните образи не е достатъчно убедителен и затова въпросът „Кой всъщност е Распутин?“ остава отворен. Това пише историкът в предговора на мащабния биографичен том и успява да изгради най-обоснования, подкрепен с доказателтсва и многопластов образ на героя си и неговото време. 

Книгите на издателство "Милениум" можете да поръчате на тел.: 02/879 40 06, на email: sales@milleniumbg.eu или в сайта www.milleniumbg.euПри поръчка през сайта ползвате 10% отстъпка от цената.

Сподели:
Напиши коментар »
(3)
1
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
2
През 1917 г. от 100 -те членове на Политбюро на болшевиките всички са юдо-хазари, като само един от тях е руснак и това е Калинин, но жена му е юдо-хазарка. А от завземането на Зимния дворец през !917 г. до разпадането на измисления Съветски съюз през 1992 г. .юдо-хазарите са ликвидирали 130 милиона руснаци. През цялото това време българските комунисти са били на страната не на страната на руския народ, а на страната на юдо- хазарите , предвождани сега от хазарина Владимир Шаломович Путин.
3
Ако горната статия е с цел да развлича читателя - ОК. Но ако трябва да се обсъжда история, макар и след сто години, тогава бих добавила следното: Тече първата световна война. Ленин е в изгнание от едно двайсетина години. Иска да се върне в Русия и да спаси народа от самодържавието, заради което е бил на заточение в Сибир. Немците нямат нищо против да се възползват. Имам слабост към руския език, руската наука и руските филми, които считам за изключително качествени. Затова всеки ден чета руски новини и гледам телевизии на руски. Само преди няколко седмици гледах филм, в който руснаците обясниха, че причината, хората да подкрепят Ленин и банда, е била гладът и сухият режим, който царят е имал неблагоразумието да въведе около началото на войната. Хората са щурмували Зимния дворец, защото им е било подхвърлено, че дорецът е пълен със запаси от водка /може би и сельодка/. На озверелите гладни тълпи им е била необходима само една искра, за да се запали фитилът. После тарикатите са си използвали победата както намерят за добре. Само че - допуснали са една малка грешка. Че прост народ, т.е диктатура на пролетариата - държава не може да ръководи. И то Руската държава И са изгонили или избили цялата интелигенция. Резултатът е ясен на всички.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого симпатизирате в очертаващата се война между Бойко Борисов и Румен Радев?
архив

Синът ми вчера ме пита: „Тате, какво е данък добавена стойност?”. Не ми се обясняваше и просто му отхапах 20% от сладоледа...

няма нови новини
Днес: 343
hot
най-четени новини в момента
сега
2560
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Волен Сидеров проговаря ексклузивно - какво ще е бъдещето на обединените патриоти, съюза му с Николай Бареков и отношенията с Бойко Борисов (ОБНОВЕНА)
x
Черният пипер удължава живота
x