Вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб проговори за безопасността на ваксините срещу коронавирус

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

Вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб проговори за безопасността на ваксините срещу коронавирус

17276
на 02.12.2020
Вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб проговори за безопасността на ваксините срещу коронавирус
Автор:   ПИК

„Ако сме се заразили с COVID-19, без да знаем, и си сложим ваксина, теоретично би трябвало всичко да е наред. Все пак обаче това не е желателно. Лекарите внимателно разпитват какви са били контактите ни, за да се избегне максимално подобен случай”. Това заяви пред Нова телевизия вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

препоръчано

По думите й всяка ваксина се прилага на здрав човек, защото е важно имунната му система да не е ангажирана на други фронтове.

„Поставяйки я, "откриваме фронт", на който да я тренираме за среща с евентуален патоген", поясни Николаева. 

„Pfizer имат много големи клинични проучвания. Твърдението на проф. Чорбанов, че създадените ваксини не са ефективни и безопасни, е императивно. За редица ваксини вече има резултати от първа и втора фаза на клинични изпитания. Нещата са под контрол. Има поне 10-15 ваксини, които са в трета фаза на изпитания", каза още специалистът.

Вирусологът сподели, че в момента е под карантина, защото се е заразила с коронавирус.

„Имам късмета да карам сравнително леката форма на заболяването. Първите няколко дни бяха тежки, но вече съм добре. Пия много течности – 2-3 литра на ден, витамин Д и аспирин. Не приемам антибиотици", заяви Любомира Николаева.

Сподели:
Бомба x
Кои са най-сериозните и най-забавните зодии Кои са най-сериозните и най-забавните зодии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това