Вирусологът проф. Радостина Александрова: Новите мерки ще имат ефект. Близо сме до пика на втората вълна

Здраве

Вирусологът проф. Радостина Александрова: Новите мерки ще имат ефект. Близо сме до пика на втората вълна

32191
на 24.11.2020
Вирусологът проф. Радостина Александрова: Новите мерки ще имат ефект. Близо сме до пика на втората вълна
Автор:   ПИК

Аз вярвам, че предприетите мерки ще имат ефект. Това, което всички очакваме, е да се облекчи натискът върху здравната система. Лекарите са на предела на силите си, което не е добре нито за тях, нито за пациентите с ковид. Ние не искаме да плащаме такава висока цена. Това заяви пред БНТ проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология в Института по експериментална морфология и антропология към БАН.

препоръчано

Тя даде пример с Китай, където след приложена безпрецедентна мярка за затваряне, в Ухан, чието населението е почти 10 милиона, се тества цялото население за този вирус. Той не е открит никъде, освен при 300 асимптоматични и при 107 души, които повторно са заразени. "Това е един пример как може да се направи такава програма за скрининг и че тя е наистина безпрецедентна", отбеляза Александрова.

"Много искам да съм оптимистична, но здравият разум надделява в мен. Истината е, че не знаем как ще продължи поведението на този вирус", заяви тя.

На въпрос дали сега сме в пика на втората ковид вълна, тя заяви: "Честно казано, аз не правя прогноза в това отношение. Но някои автори твърдят, че сега сме в него или много близо до него".

Проф. Александрова каза, че вирусът, хората и средата имат значение - от тяхното поведение зависи дали, кога и как ще бъде въведена ваксина.

Според Радостина Александрова в ситуация като сегашната - когато тотално е сринат начинът ни на живот, най-лесно е да се прибегне към "теориите на конспирациите" - относно произхода на вируса. Тя заяви, че ковидът е изцяло с естествен произход и няма начин, ако той е манипулиран, да не са останали следи. "Друг е въпросът обаче, че ако някой наистина иска да натисне бутонът "Пауза", това е самата природа. Ние трябва сериозно да преосмислим своето поведение", допълни тя.

Проф. Александрова отбеляза, че учените буквално се надпреварват - с вируса от една страна и с времето от друга. Тя заяви, че всеки вирус има 7-8  мутации: "Той е нов за нас, ние нямаме изграден имунен отговор, с който да го притесняваме - нямаме ваксина, нямаме лекарства. И когато ние "притиснем" този вирус с ваксина, тя би могла да бъде актуализирана. Към момента няма основание да се смята, че изготвената на този етап ваксина няма де е подходяща за всички мутации", заяви проф. Александрова

"Има вече над 200 прототипа на ваксина, повече от 40 са на клинични изпитвания и 11 са на трета фаза. Това е много добре. Не случайно първите две ваксини, които съобщиха за обнадеждаващи резултати - на Пфайзер и на Модерна, се базират върху въвеждане в организма на информационна РНК, който предизвиква имунен отговор на организма. Идеята е да се научи нашата имунна система да изгради отговор, да се предотврати инфекцията", коментира вирусологът. 

Проф. Радостина Александрова подчерта, че ползата от една ваксина многократно надвишава евентуалния риск. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за сряда - неуспехи за Близнаците, финансови проблеми за Девите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за сряда - неуспехи за Близнаците, финансови проблеми за Девите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутатите гласуват нови мерки срещу прането на пари (НА ЖИВО)
ново
Днес: 48
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това