Вирусолог №1 акад. Ангел Гълъбов с аларма пред ПИК и "Ретро": Коронавирусът е подъл, дебне от най-необичайните кътчета. Ще живеем дълго с него и трябва да спазваме мерките

Здраве

Вирусолог №1 акад. Ангел Гълъбов с аларма пред ПИК и "Ретро": Коронавирусът е подъл, дебне от най-необичайните кътчета. Ще живеем дълго с него и трябва да спазваме мерките

160525
на 10.06.2020
Вирусолог №1 акад. Ангел Гълъбов с аларма пред ПИК и Ретро: Коронавирусът е подъл, дебне от най-необичайните кътчета. Ще живеем дълго с него и трябва да спазваме мерките

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Акад. Ангел Гълъбов е световноизвестен вирусолог, водещ специалист у нас по антивирусни вещества. От 1988 г. е завеждащ секция по вирусология, а от 1995 до 2011 г. – и директор на Института по микробиология при БАН.

препоръчано

Акад. Гълъбов е доайенът на българската вирусология и е отдал над 50 години от живота си на тази наука. Той е експерт по вирусни инфекции към Световната здравна организация. Вписан е в Златната книга на изобретенията в България с 35 изобретения в областта на антивирусните средства.

- Голям скандал разтресе света, акад. Гълъбов! Въпреки забраната на СЗО италиански лекари са направили аутопсия на починал от коронавируса и са открили, че пандемията е предизвикана не от вируса Ковид-19, а от бактерия.

- Пълни глупости! Фантасмагории! Това не е вярно и аз категорично го отхвърлям.

Твърди се, че СЗО нарочно е забранила аутопсиите на труповете, за да скрие истината за бактерията.

- Спрете! Абе вие знаете ли какво е вирус и какво е бактерия, знаете ли каква огромна разлика има между тях?

Вие сте вирусолог №1 в България и ще кажете каква е тази разлика. Но италианските медици продължават да твърдят, че именно бактерията пълни с кръвни съсиреци вените и артериите на починалите пациенти.

- Повтарям, това не е вярно! Не може бактерия да предизвика такава пандемия. Човечеството познава само една – пандемията от чума, пламнала преди векове, но тя е съвсем друга. В момента се провежда едно много сериозно изследване в Швейцария, в което участва и един българин – Александър Николов. Това изследване показва, че малките кръвоносни съдове, които снабдяват с кръв алвеолите, са препълнени с вирусни частици. Какви бактерии, какви измишльотини! Няма какво да говорим за това, не приемам подобни небивалици.

Важното е, че пандемията отминава, нали?

- Нека уточним – отминава и заглъхва не е едно и също. Пандемията явно намалява в Европа и в страните, които приложиха особено строга карантина. Да бъдем честни – по-добре от България се справи Гърция. Там вече почти няма заразени.

Оценявате ли като правилни мерките, които приложи и нашето правителство?

- Отчасти те бяха правилни. То наложи не пълна, а частична карантина. И въпреки това имаше ефект, не мога да не го призная.

Какво още можеше да бъде направено?

- На този етап нищо друго. Това, което аз мога да препоръчам, не е някаква новина – една високоефективна ваксина. Имам информация, че тя вече е почти готова, изработена е в САЩ. Но и в Китай вече имат пълна готовност с ваксината, англичани и французи също.

А в България? Нали от БАН съобщиха, че също усилено се работи по наша ваксина срещу Ковид-19?

- Оставете тези пълни фантазии! В света в момента се работи по 120 проекта за ваксина, а практически накрая ще останат само 2-3 или най-много 4 варианта. Българска ваксина обаче не може да бъде създадена!

Защо сте толкова категоричен, акад. Гълъбов?

- Защото нямаме потенциал за такова нещо. И какво значи „българска“ ваксина срещу коронавируса? Доколкото зная, по нея се работи съвместно с французи и други чужди специалисти. Това обаче не попречи на един нашенски господин да си прави автокомплименти! Пак повтарям – няма да има и практическа полза от наша ваксина. Дай Боже, да бъде намерена ефективна ваксина, а ние ще си я купим отнякъде.

Според вас ще се върне ли убиецът Ковид-19?

- Не, няма да се върне, но ще живеем дълго с него.

В какъв смисъл ще съжителстваме с вируса?

- Ще има отделни случаи на заболели. Затова трябва всеки сам да си преценява как да се пази. Няма какво да повтарям – разстояние от 1,5 метра между хората, маски, миене на ръцете поне 20 пъти на ден, дезинфектанти. Примирете се с това, че тези мерки ще останат. Но се надявам в бъдеще да започнат да играят все по-малка роля.

Освен мерките на правителството на какво се дължи фактът, че българите оцеляхме?

- Много вероятно е да има някаква генетична основа за този факт и това се отнася за цялата Източна Европа, където заболяванията бяха много по-малко. За разлика от Италия, Испания, Англия, Франция…Това е положението. Който приложи по-рано карантината, той успя. А някои продължават да твърдят, че и имунизацията срещу туберкулоза с БЦЖ е допринесла за имунитета ни.

Последно, това не е ли вярно?

- В момента се изследва тази връзка и също скоро ще имаме резултати, но ще се върна към карантината – тя ликвидира епидемиите от коронавирус 1 през 2002 г. Тогава обаче вирусът имаше една особеност. Като причинител на епидемиите той беше по-различен от сегашния. Затова има и една съществена разлика в пораженията на дълбоките разклонения на алвеолите в дихателната система. Коронавирус 2, който всъщност е Ковид-19, има рецептори, пригодени да се захващат за главните дихателни пътища. Коронавирус 1 нямаше такива! Но и той причини наистина епидемии и 10% смъртност в много страни. В интерес на истината тогава китайците не даваха вярна информация. Въпреки че заболяването тръгна от тях и от техните диви животни.

Май ситуацията е почти същата като сегашната?

- Голяма роля играят животинските резервоари. Всички тежки епидемични заболявания започват оттам, от Югоизтока. Обаче китайците пък ни дадоха пример за една сурова, жестока, но ефективна карантина. Нищо друго не помага, разберете и ми повярвайте.

Добре, защо не приложихме кортизони в лечението на хора с Ковид-19, признати в цял свят като стимулатори на имунната система?

- Защото кортизоновите препарати вече са забранени. Ще напомня, че по времето на епидемията от ТОРС през 2002-2003 г. за първи път в света се появиха групи от учени, които изследваха коронавирус 2, но нищо повече не беше направено. Имаше и добри резултати в изследването на ебола, но никой не им обърна внимание.

Значи тези научни продукти отидоха в забвение?

- Е, някои влязоха в употреба още през 2002 г., но се оказаха със странични ефекти. Ето – много сложна, продължителна и изключително отговорна е работата по новите медикаменти и ваксини при една епидемия. И е бавна.

Вие споменахте, че при предишна епидемия на коронавирус китайците са скрили истината. И сега ли направиха същото с Ковид-19?

- Не, сега не я скриха. Те казаха навреме истината.

Само че с почти 2 месеца закъснение, г-н професоре.

- Не съм съгласен, те казаха на света още в последните дни на 2019 г., че ни е нападнал непознат по агресивност вирус.

Как ще живеем оттук нататък, акад. Гълъбов?

- Ще живеем заедно с този вирус! Няма друг път! Той ще засяга най-вече възрастните хора със съпътстващи заболявания. Но и по-млади…Не забравяйте, че обикновеният грип също вземаше у нас по 2000 жертви годишно. От пневмонии. Това е. При сегашната пандемия смъртността също се дължи най-вече на пневмонии. Просто трябва да знаем и да не забравяме, че коронавирусът е подъл, дебне от най-необичайните кътчета. Но място за отчаяние не се предвижда. Нека да бъдем по-отговорни към себе си и близките си и да се пазим. Няма да ни победи този злодей. Защото е един вирус, а ние сме човеци. И сме по-умни от него.

 

 

 

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 6 октомври - успехът обръща гръб на Скорпионите, проблеми връхлитат Рибите САМО В ПИК! Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за 6 октомври - успехът обръща гръб на Скорпионите, проблеми връхлитат Рибите
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Колтуклиева хвана Биршен Ибрямова на къс пас след удобното интервю по бТВ. Жената на Джейхан се скри в палатката след абсурдни обяснения за 100-те бона подкуп (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Колтуклиева хвана Биршен Ибрямова на къс пас след удобното интервю по бТВ. Жената на Джейхан се скри в палатката след абсурдни обяснения за 100-те бона подкуп (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК