Вирус носи очна епидемия

Докторе

Вирус носи очна епидемия

63059
на 09.09.2015
Вирус носи очна епидемия
Автор:   Ретро

Не пипайте лицето си в трамвая!

От няколко дни клепачите ми са подути и често ме сърбят. Възможно ли е това да е вирусно заболяване?

препоръчано

Донка Стоева, Варна 

 

Грип по очите съществува. Заболяването е известно като епидемичен кератоконюнктивит и се причинява от вирус, много устойчив на антибиотици и други препарати. В началото заразата прилича на настинка. Протича с повишена температура, общо неразположение, гадене, болки в ставите. След седмица пострадалите забелязват, че са необичайно червени очите им. Постепенно клепачите им се подуват и започват да сърбят. След още няколко дни се появяват бели петна по засегнатата роговица. В този стадий инфекцията обикновено води до усложнения. Ако не се приложат веднага антивирусни медикаменти, зрението остава замъглено за месеци наред.

Очният грип се пренася при близък контакт – след кихане в лицето, докосване на окото или на повърхности, замърсени със секрети от болен човек. Сълзите са много заразни. Инфекцията може да се предаде и в плувен басейн. Затова пациентите се съветват да си стоят вкъщи. В интерес на здравите хора е да не пипат очите си, след като са се ръкували с някого или са пътували в градския транспорт, да си мият често ръцете, да не ползват общи кърпи, лещи, очила, моливи за очи и пр. При възникнало зачервяване на очите е най-добре да се изхвърлят употребяваните до момента козметични средства, а при всяко съмнение за кератоконюнктивит трябва да се направи консултация с офталмолог.

 

 

Сподели:
Бомба x
Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на Орлов мост (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на "Орлов мост" (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това