Вход
София
Времето в София 15 o C

Вицепремиерът Екатерина Захариева е на официално посещение в Чехия

Вицепремиерът Екатерина Захариева е на официално посещение в Чехия

на 09.07.2020
4757
0
Вицепремиерът Екатерина Захариева е на официално посещение в Чехия
Автор: ПИК
09.07.2020
0
4757

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на официално посещение в Чехия до 10 юли по покана на министъра на външните работи Томаш Петричек, съобщиха от министерството на външните работи.

Тази година България и Чехословакия отбелязват 100 години от установяването на дипломатическите си отношения.

Днес двамата външни министри ще обсъдят двустранните отношения и актуални теми от европейските дневен ред, сред които преодоляването на последиците от пандемията от COVID-19, Многогодишната финансова рамка 2021 -2027 г., Фондът за възстановяване.

По време на визитата си Екатерина Захариева ще разговаря още с министър-председателя Андрей Бабиш и с председателя на Камарата на депутатите Радек Вондрачек.

По-късно Екатерина Захариева и Томаш Петричек ще открият в Българския културен институт в Прага изложбата „Българските чехи“, посветена на известни чехи, допринесли за развитието на България.

В Чехия живеят 15 000 българи, а в Прага се намира и единственото пълноформатно българско училище зад граница „Петър Берон“, открито преди повече 70 г.

У нас през 1949 г. е открит първият чешки културен център зад граница. Министърът на външните работи на Чехия Томаш Петричек беше на официално посещение в България през ноември 2019 г.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34905
архив

- Как можахте да се напиете така?
- Попаднах в лоша компания. Бяхме четирима души. Аз имах бутилка водка, а останалите не искаха да пият.

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Здравните власти с аларма: За последната седмица е отчетен ръст на смъртността от 50% (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ОЧАКВА НИ СБЛЪСЪК: Астероидът Апофис лети с бясна скорост към Земята
x