Вход
София
Времето в София 0 o C

Вицепремиерът Каракачанов пред ПИК за визитата си в САЩ и политическите битки: В БСП следват принципа на своя кумир Владимир Илич Ленин, но извършват национално предателство!

Вицепремиерът Каракачанов пред ПИК за визитата си в САЩ и политическите битки: В БСП следват принципа на своя кумир Владимир Илич Ленин, но извършват национално предателство!

на 19.10.2020
58389
0
Вицепремиерът Каракачанов пред ПИК за визитата си в САЩ и политическите битки: В БСП следват принципа на своя кумир Владимир Илич Ленин, но извършват национално предателство!
Автор: Асен Рашков
19.10.2020
0
58389

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов даде ексклузивно интервю за агенция ПИК, в което отговори на въпроси за визитата си в САЩ, настъплението на коронавируса у нас и политическите битки в страната. Пред медията ни военният министър определи действията на БСП и на ДеБъ за подкрепа на резолюцията срещу България като национално предателство.

Каракачанов предал лично писмо от Борисов за Тръмп

Каракачанов предал лично писмо от Борисов за Тръмп

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир...

на 06.10.2020

- Г-н Каракачанов, как премина визитата ви в САЩ?

- Мина успешно както по мое мнение, така и по мнение на всички колеги от Министерство на отбраната. Подписахме с Пентагона и с министъра на отбраната на Щатите 10-годишна пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната. Имах среща и със Съвета по сигурност в Белия дом, със заместника на г-н Помпео, с представители на "Локхийд Мартин", с агенцията, която е към "Стейт департамента", с която работим по отношение на модернизацията на нашите ВВС. Два дни работихме също така и с Националната гвардия на щата Тенеси. Това е една структура, с която Министерството на отбраната на България има партньорски отношения още от 1997 г. Там набелязахме съвместни мероприятия, които ще проведем през следващите 2-3 години на територията на България. Проведохме и доста други полезни срещи в рамките на тези 5 дни, през които бяхме в САЩ.

- Споменахте за срещата ви се с представители на "Локхийд Мартин"? Каква е ситуацията около изтребителите Ф-16, първите от които очакваме през 2023 година?

- Нещата се движат в график. Няма забавяне въпреки COVID-19. Когато казвам, че няма забавяне, уточнявам, че месец, два или три не ги броя за забавяне. Тук говорим, че през 2024 година трябва да получим и последния изтребител от договорените осем.

Подготовката на първата група наши пилоти, която отиде там и се обучава за инструктори, върви добре. Буквално съвсем скоро ще замине и останалата част от групата, която ще се подготвя за летци. Първата група отиде като подготовка за инструктори - това са хора с повече опит в бойната авиация, които се обучават не само да летят и да използват Ф-16 Блок 70, но след това те ще бъдат инструктори на българските летци в нашата база в Граф Игнатиево.

В САЩ Каракачанов договори Пътна карта за отбраната

В САЩ Каракачанов договори Пътна карта за отбраната

Министрите на отбраната на България и САЩ Красимир...

на 07.10.2020

С тях разговаряме още и по схемата за придобиването на следващите 8 изтребителя от договора, тъй като предварителният договор е за 16 самолета, а имаме сключен договор за 8 от тях и сме ги платили. Вторите 8 ще бъдат на различни условия.

- Какви ще са тези условия?

- Благодарение на това споразумение, което подписахме, тази Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната за следващите 10 години, и историята, която си създадохме като страна, която закупува американско въоръжение, ще може да ползваме преференциални условия. Това са разсрочено плащане и преференциални цени.

Разговаряхме и по много други възможности, които тази компания има. Те произвеждат не само самолети, но и други различни летателни платформи - дронове и друга техника, която е от последно поколение.

Говорихме и за възможни индустриални взаимоотношения. Аз продължавам да смятам, че ако ние се подготвяме добре, в рамките на следващите 2-3 години можем с тази компания да изработваме летателни средства и в България. Не говоря за Ф-16, а за учебно-бойни и тренировъчни самолети. Всичко това може да се организира, но е въпрос на активности, тъй като няма как да стане за два или три месеца. Въпрос на активности е, както и на следващия министър и следващото правителство.

- Предадохте писмо от премиера Борисов за Доналд Тръмп. Може ли да кажете за какво се отнасяше това писмо?

- Нямам правото да чета личните писма на премиера до американския президент. Аз бях само преносител. От името на българския премиер предадох писмото още през първия ден, когато бяхме на среща в Белия дом. То е предадено. Мога да предполагам за какво става дума - то касае нашето сътрудничество и в областта на отбраната, и двустранното сътрудничество като две съюзнически държави. Но не съм го чел, аз бях само преносител от страна на министър-председателя до американския президент

- През последната седмица случаите на новозаразени с коронавирус растат стремглаво нагоре. На какво се дължи според вас този факт?

- Дължи се на това, че с настъпването на есенния сезон и с настъпването на вирусите се разпространява и коронавирусът. Виждаме, че това не е единствено в България. Напротив, много западно-европейски държави са много по-засегнати - Италия, Холандия, Белгия, Франция, Германия. Канцлерката Меркел дори преди няколко дни излезе с призив към гражданите. Явно коронавирусът се завръща с приближаването на зимата.

- Смятате ли, че ограничителните мерки към този момент са достатъчни и трябва ли да бъдат затягани?

- Имаме достатъчно мерки, въпросът е хората да ги спазват. Това е въпрос на лично съзнание и поведение, защото мерките са оповестени - ясно е какво трябва да се направи и какво трябва да направят гражданите, за да се предпазят.

Може би в Европа през летния сезон, когато намаляха случаите на коронавирус, много хора сметнаха, че опасността е минала безвъзвратно, но се оказва, че не е така. Затова основният апел е спазването на самодисциплина, избягването на събиране на масови места, в затворени помещения на повече хора, личната хигиена, маски, дезинфектиращи материали. Ако ние се пазим, ще ни пази и Господ.

- В Европа обаче редица държави затягат мерките. Ще се случи ли това и у нас, ако продължава така да се разпространява болестта?

- Миналата седмица на Министерски съвет обсъждахме ситуацията, но към този етап не са обсъждани допълнителни мерки или връщане на мерките от март и април със забрани на хората да излизат на улицата, прекратяване на работния процес и т.н. Според мен като начало трябва да се помисли как да се изолира и да се предпази най-рисковата група - хората над 60-65-годишна възраст и особено тези с придружаващи заболявания. Те са основната група, която много пострада при заразяване от коронавирус. Така че може би е хубаво да се помисли как да бъдат допълнително предпазени училищата и възрастните хора от излишни контакти.

- Миналата седмица в парламента имаше сериозни искри по повод искането на БСП и ДПС за оставка на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Как оценявате дебата в пленарна зала и поведението на опозицията.

- Опозицията си е опозиция особено когато наближават избори. Както е известно, март месец ще има редовни парламентарни избори. С наближаването на редовните парламентарни избори опозицията ще се активизира, за да търси внимание и подкрепа. Виждам тези действа само и единствено като предизборна активност.

Всъщност предизборната кампания започна в началото на юли, в началото на протестите, които до голяма степен се подкрепят и организират от партии, които са или извън парламента, или в парламента с в опозиция.

- Има ли коалиция между БСП и ДПС срещу властта от това, което виждате в парламента?

- Коалицията не е само между тези две партии. Вземете и "Да, България". Те с БСП на практика си работят заедно. И показателно за това е обругаването на България, което беше организирано по тяхна инициатива в Европарламента.

- Визирате приетата резолюция срещу България с гласовете на евродепутатите от БСП и на Радан Кънев, който е представител на "Демократична България"?

- Аз не мога да си представя, че две партии, които уж би трябвало да изповядват различни идеологии, в името на това да злепоставят България и да натрупат някоя червена точка на страната, се съюзиха в Европарламента и инициираха целия дебат, в който с какво ни занимаваха предимно? С македонското малцинство, с ОМО "Илинден" и гей браковете. Не мога да разбера това нещо. Не можеш да искаш да унищожиш държавата си само за да се докопаш до властта. Може би тук действа принципът на техния кумир - Владимир Илич Ленин, който през Първата световна война издигна лозунга, че поражението на собственото им правителство е победа на пролетариата. В името на това да се докопат до властта те се опитаха да нанесат сериозен удар върху българската държава.

Срамно е да излезеш и да подкрепиш резолюция, в която се опитват да се неглижират директно институции като Конституционния съд. Тук говоря за Истанбулската конвенция. Да има резолюция, в която ти да обясняваш, че Конституционният съд не бил взел правилното решение, това не е правилно. Да не говорим и за еднополовите бракове. Това ли са проблемите на България. И още повече в днешния спор със Северна Македония ти да застанеш на страната на тези, които 80 години фалшифицират българската история, и да подкрепиш техните претенции за македонско малцинство и македонски език в България. Това не го разбирам и това определено може да бъде наречено само и единствено с две думи - национално предателство.

- Противно на тази резолюция, като че ли у нас протестите затихнаха. Очаквате ли политическата обстановка да се успокои още до изборите, след като в парламента управляващата коалиция затвърди за пореден път мнозинството си, или точно приближаващите избори ще доведат до поредното хвърляне на кал по имиджа на страната?

- До изборите ще има всякакви опити. За съжаление, изборите в България през последните години се превърнаха не в съревнование, а във война. Във война, в която не се подбират никакви средства и не се вземат пленници. Ако използвам военната терминология, тук няма Женевска конвенция и всеки се стреми да унищожи противника си до крак. Трябва да припомня обаче, че изборите са съревнование между партии и идеи за това как държавата да се развива по-добре, а не война за физическо унищожение на политическия противник. Така разсъждавам аз. В края на краищата в българската история през последните 142 години, откакто съществува Третата българска държава, партии и партийки е имало всякакви. Те са минавали и заминавали. Едни са оставали в историята с нещо положително, другите с нещо отрицателно. Но България е смисълът, заради който те трябва да съществуват, а не заради собственото его на лидерите им и борбата им за власт.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 20230
архив

Група изгубени в джунглата пернишки туристи бяха открити по псуващи на майка папагали!

x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов: Не искам да чувам за проблеми със заплащането на медиците от първа линия (ВИДЕО)
x
Проучване установи - колко време е нужно, за да се влюбите
x