Вицепремиерът Томислав Дончев разкри ще има ли пълен локдаун на държавата

Политика

Вицепремиерът Томислав Дончев разкри ще има ли пълен локдаун на държавата

31979
на 21.11.2020
Вицепремиерът Томислав Дончев разкри ще има ли пълен локдаун на държавата
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Държавата прави това, което трябва да се направи в конкретните условия. Това коментира пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Той говори за състоянието на държавата в условията на коронакризата и успяват ли управляващите да управляват ситуацията.

„В науката има спор доколко една криза може да се управлява – анализира Дончев. -  Вероятно правилното е да се попита полагат ли се всички усилия да се смекчи ситуацията и за мен държавата прави това, което трябва да се направи при тези условия. За трагедията в Пловдив причината не е недостиг на легла, а слаба организация в болницата. Ясно е, че няма безгрешни системи, но конкретно медицинската система е подложена на неимоверен натиск. Още не работи на ръба на силите си, не е изчерпала капацитета си обаче. Имало е през годините куп реформи, които не са извършени, но спомнете си колко пъти е подханат разговор какво трябва да се промени и нито веднъж не е стигнато до консенсус.

Има голяма разлика от ситуацията сега с коронавируса и през пролетта. Това, което направихме тогава, с ранните мерки, вероятно ни спечели време. Използвахме го да се подготвят лекари. Тогава за коронавируса знаехме само от телевизията. Лекарите нямаха необходимото оборудване, медикаменти, знаеха лекарите само от колегите си в Китай как се процедира. Сериозната разлика сега е, че ако постъпите в болница сега ще получите добро лечение. Преди определено това нямаше как да се случи. Разковничето обаче е в поведението на хората далеч преди да стигнат до болниците. И най-съвършената контролна система от държавата не може да измести личната отговорност. Не може до всеки да сложим по един полицай да следи дали човека е с маска и спазва мерките. Здравната криза променя поведението на хората, отваря допълнителни разходи”.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира и страхуват ли се управляващите като мярка на наложат пълен локдаун на държавата.

„Както означава, че ни е страх да затворим държавата? Това не е вярно – категоричен бе Томислав Дончев. - Сред самите експерти има спор колко твърди и обхватни да са мерките. Когато се наложи, ще бъдат взети и по-твърди мерки. Следим внимателно какво правят други. Тоталното затваряне вероятно е най-лесната мярка, но е най-тежката и с тежки последици за икономика и социален статус.  Ако е необходимо, може да бъде взето и по-тежко решение за ограничения, но за момента е това, което е.

Националната здравна информационна система се състои от 9 модула, шест от които са готови. Необходима е още малко работа, не софтуерно, за въвеждане. Трябва всички лични лекари да станат потребители на системата, което изисква време. Нужна е и дълга номенклатура от лекарства, които трябва да бъдат въведени, но до седмици се надяваме да имаме електронните рецепти и направления.  При внедряване на нова система не е толкова просто като светване на звезда на коледна елха. Тежък процес е, който изисква време. Форсиран е процеса”.

Вицепремиерът говори и за електронното правителство.

„Не мисля, че електронното правителство не е стигнало до никъде – каза той. - Реално, данните показват, че почти всеки месец има услуги, които от хартия стават електронни. Вероятно всяка следваща година този процес става все по-голям. Нужна е електронна идентификация, което ще стане с новите документи за самоличност Другото е всеки документ да бъде прехвърлен в машинно четим формат. В държавата има много регистри и документи сигурно от първата половина на 20 век. Нужно е време това да се електронизира”.

Томислав Дончев коментира и състоянието на икономиката ни.

„Икономиката ни в момента е по-добре от най-лошите прогнози и по-зле от най-оптимистичните очаквания – заяви той. - Всички мерки за справяне с пандемията, в това число и здравни, до края на годината ще бъдат над стойност от 2,5 процента от БВП.  По мярката „60/40” до момента са изплатени 550 млн. Над 400 млн. по иновации и конкурентоспособност са направени неща, които не са се случвали досега. Над 22 000 компании са получили помощ. Ще продължим с подобни мерки и стъпки до края на тази и следваща година. Дали е достатъчно е друг въпрос. Дано, когато има избори, всички представители на радикалната опозиция получат шанс да се явят там и не само да критикуват, а да правят предложения кое и как да се случи. В политиката е много лесно да се търсят кусури, да се търси негативното. Следя всяка реплика, всяко искане на протестите. Това обаче няма как ма се сковава. След края на пандемията ще можем да преценим кой от всички възможни варианти е бил най-добър и полезен. Няма план и намерения за отлагане на изборите. Не мисля, че подобно нещо е приложимо и необходимо. Вече тече организация заедно с здравните специалисти и ЦИК как да се организира и реорганизира изборния процес за да се създава по-малко напрежение след населението. Всички решения трябва да са смислени. Едно решение понякога се променя, за да се усъвършенства и да се премахне дефект. Така стана и с детските надбавки. Финалния вариант е като първоначалния, като разликата е, че родителите с по-висок доход ще получават облекченията като данъчни отстъпки”

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО) САМО В ПИК! Шутът на Киро с тъпа провокация - Найо Тицин нападна жена, крещи обиди в лицето й! Петков гледа безучастно и пита: Снимахте ли ме, докато си хапвах (ВИДЕО)
ново
Днес: 80
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК