ВКС решава до месец дали да възобнови делото за осъдените полицаи по случая „Чората“

Темида

ВКС решава до месец дали да възобнови делото за осъдените полицаи по случая „Чората“

4603
на 14.06.2019
ВКС решава до месец дали да възобнови делото за осъдените полицаи по случая „Чората“
Автор:   ПИК

Върховният касационен съд ще реши до месец дали да бъде възобновено делото срещу петимата бивши полицаи, осъдени на по 7 години затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората през 2005 г. Това стана ясно на днешното заседание на съда в присъствието на излежаващите присъди Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков, съобщава Trafficnews.

препоръчано

Искането за рестарт на процеса беше отправено от главния прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че присъдите са несправедливи.

„Искаме най-после истината да възтържествува. 14 години търпим петното, че сме убийци, защото вярваме в родината си и правосъдието. Дори хората в затвора казват: Вашето място не е тук“, заяви бившият офицер Мирослав Писов.

Адвокатите им пък обясниха, че обвиненията за умишлено убийство на издирвания като наркодилър Чората са абсурдни, защото някои от петимата полицаи не са се познавали преди акцията, за която са повикани и събрани в последния момент. Нямали са и представа къде и кого ще трябва да задържат. Показанията на две сестри за нанесен побой при задържането на Димитров пък били твърде съмнителни, защото арестът станал по време, когато е било тъмно и не се виждало нищо.

Бившите полицаи са в затвора в Бобов дол от средата на април тази година, когато получиха 7 години затвор за смъртта на Чората.

Ангел Димитров умира през ноември 2005 година по време на акция „Респект“. Първоначалната версия е, че той е починал от скъсана аорта, след това от асфикция, а последната версия е, че е получил задушаване от нанесените му травми. В своето изложение обаче Цацаров обяснява, че травмите не са такива, че да причинят смърт.

„Смъртта на Ангел Димитров е биологична, а не травматична. Той има охлузвания по устата, които нямат никаква връзка със смъртта му. В задната част на тялото няма описани увреждания“, посочи адвокатката на Писов Надежда Ковачева. По думите на Явор Нотев, който защитава Борис Механджийски, съдът не е разполагал с доказателства, за да определи авторството на деянието и затова е възприел начин да го преодолее, нарушавайки закона.

„Съдът, който е произнесъл присъдата, е избягал от отговорността да посочи кой от полицаите с какви действия е допринесъл за смъртта на Димитров. Не звучи сериозно и петимата да са допринесли за нея“, посочи адвокат Нотев пред съда.

Самият Механджийски каза в правото си на последна дума, че по време на операцията е извършил единствено това, което му е било наредено. Той добави, че и по неговите ръце и лице е имало белези, тъй като Димитров се е съпротивлявал.

„14 години не мога да разбера къде съм сгрешил“ каза осъденият Янко Граховски. Моля делото да бъде възобновено и да получа отговор виновен ли съм“, обърна се той към магистратите.

„14 години децата ни живеят с това, че сме убийци“, посочи Георги Георгиев, четвъртият осъден.

Според Иво Иванов, който е петият със седемгодишна присъда, ако е имало доказателства, че те са извършили нещо, делото е щяло да бъде решено много бързо – за месец-два.

Петчленният състав на ВКС с председател Даниела Атанасова отново отказа да пусне на свобода бившите полицаи. В началото на заседанието те подадоха поредна молба да се спре изпълнението на наказанието. Но съдът обясни, че към този момент не би могъл да го направи, тъй като не са настъпили нови обстоятелства, които да променят предишните им решения. По отношение на искането за възобновяване магистратите съобщиха, че ще се произнесат след съвещание. Препоръчителният срок е едномесечен.

Сподели:
Бомба x
НАЗДРАВЕ: Ето какво може да лекувате с бира НАЗДРАВЕ: Ето какво може да лекувате с бира
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Миню Стайков чака бебе от наследница на ВИС-2 САМО В ПИК TV: Миню Стайков чака бебе от наследница на ВИС-2
ново
Днес: 24
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това