ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
В сезона на черешите сме. Те са не само вкусни, но и много полезни за здравето. Ето 10 причини да хапваме череши:
1. Черешите са богати на витамините – А, В, С, Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те активизират обменните процеси, подобряват работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие на организма.
2. Съдържащите се в тях биологично активни вещества – кумарини и оксикумарини нормализират съсирването на кръвта.
3. Флавоноидите в тях укрепват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика на синините и намаляване на кръвното налягане при хипертония.
4. Черешите помагат и при анемия, тъй като съдържат желязо.
5. Полезни са при артрит, подагра, ревматизъм, защото съдържащата се в тях салицилова киселина притежава обезболяващо действие.
6. В черешите има много целулоза, която помага при дисбактериоза на червата. Подобряват перисталтиката .
7. Черешите помагат при кашлица. За тази цел е най-добре да са сварят на компот, който да се пие горещ.
8. Черешите са богати на фруктоза, която бавно се разгражда в кръвта и затова са полезни за хората със захарен диабет.
9. Черешите са препоръчителни и за хората със сърдечни заболявания, тъй като попълват недостига от калий, необходим за нормалната работа на сърцето.
10. Те активизират работата на бъбреците и черния дроб, които започват по-ефективно да извеждат шлаката.
Черешите оказват положително влияние на кожата и помагат при различни кожни заболявания. Маската от череши почиства и свива порите, премахва мъртвите клетки.