ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
По повод Световния ден на хляба, който е на 16 октомври, германската агенция ДПА гордо съобщи, че в страната се пекат над 3200 вида хляб и хлебни изделия. Всички рецепти са документирани в специалния регистър на Германския институт за хляба, който се намира в град Вайнхайм.
В същия град е и седалището на Германската хлебопекарна академия. Регистърът на тестените изделия непрекъснато набъбва, защото в него периодически влизат и новите рецепти на кандидатите за майсторско свидетелство по пекарно дело. Без такова свидетелство в Германия нямаш право да отвориш собствена пекарна.
Последният писък на модата в хлебарството са рецептите за хляб с куркума, с октоподено "мастило", с парченца колбас и ревен, с кайсии и дори с ядливи цветя.
Според статистиката на браншовата организация на германските пекари, миналата година консумацията на хляб и тестени изделия на средното германско семейство е възлизала на 56,5 кг. В този отрасъл в страната работят над 10 000 предприятия с годишен оборот над 15 млрд. евро.
През тази година оборотът явно ще спадне, но в браншовата организация все пак са оптимисти и вярват, че последствията от пандемията няма да са чак катастрофални.


