ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Едамамето стана особено известно в последно време и се предлага във все повече ресторанти. Но всъщност на нас ни е по-познато като зелен боб и ние го консумираме още от малки. Представлява соеви зърна, които са обрани преди узряването и втвърдяването им.
Едамамето се предлага в шушулка, на зърна или замразено. Има много полезни вещества в състава, не съдържа глутен и е нискокалорично.
Хранителен състав на едамамето
Както вече споменахме, едамамето е богато на ценни хранителни вещества, сред които витамините С, А, К, Е, калий, цинк, селен, фолиева киселина, холин, фосфор, калций, желязо. В една чаша сварено едамаме се съдържат около 220 калории, 18 гр протеин, 13 гр въглехидрати и 8 гр фибри.
Консумиране на едамаме
Едамамето може да се намери както прясно, така и замразено. Може да се консумира и самостоятелно, но и като добавка към различни супи, яхнии, салати и др. Вари се за около 10-тина минути и се поръсва със сол, ако искате да го хапвате самостоятелно. Заместител е на граха и се използва при много основни ястия като гарнитура. Подходящо е за консумация от вегани и снабдява организма им с нужните протеини.
Ползи от едамаме
Тъй като за соевите храни се смята, че спомагат за поддържане на добро цялостно здраве и понижават рисковете от много заболявания, ползите от едамаме за здравето са свързани с:
- Подобряване паметта и концентрацията;
- Понижаване рисковете от болест на Алцхаймер;
- Понижаване на лошия холестерол;
- Превенция от заболявания на сърдечно-съдовата система;
- Подобряване на липидния профил в кръвта;
- Превенция от рак на гърдата;
- Превенция от рак на простатата;
- Подходящо за консумация от хора с диабет тип 2


