BG EN

Вкусотии ала Александър Дюма събират гости на премиерата на "Голям кулинарен речник"

Книги

Вкусотии ала Александър Дюма събират гости на премиерата на "Голям кулинарен речник"

272682
на 27.09.2017
Вкусотии ала Александър Дюма събират гости на премиерата на Голям кулинарен речник
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

"Мнозина от великите умове на човечеството в мигове на почивка от творческата или научната си дейност са писали и за изкуството на храненето. Шарл Бодлер например е сред тях. Александър Дюма като известен бонвиван също има по-особено отношение към храната. Неговите проктични и деликатни възгледи струят от всеки ред в епохалния му труд "Голям кулинарен речник" - книга, с която той има амбицията да събере всичко, свързано с храненето, на едно място. Дюма не просто умее да се храни добре, не само изпитва нежни чувства към кулинарията, но е ненадминат разказвач. Затова книгата му не е суховат сборник с рецепти или данни за различните съставки, а истинско обяснение в любов към готварското изкуство - живо и пленително както при най-изкусните разказвачи."

препоръчано

Това пише през 1873 г. френският издател на "Голям кулинарен речник" на Александър Дюма - книгата, която не отдавна за пръв път бе преведена на български и стигна до нашия читател. Вдъхновено написаната библия на готварското изкуство спечели сърцата както на почитателите на кулинарията, така и на безбройните почитатели на творчеството на големия автор. 

Утре вечер, 28 септември, българските издатели на книгата - "Милениум", канят всички, които са заинтригувани от сензационната творба на бащата на "Тримата мускетари" и "Граф Монте Кристо", на специалната литературно-кулинарна премиера на книгата. Събитието ще се състои в столичното заведение La Cubanita bar and dinner, в ж.к. Белите брези, ул. Битоля 2, от 19.15 часа.  Екзотични хапки със скариди, пушена сьомга и сирене рокфор в духа на продуктите, описани от Дюма, ще приготви готвачът на Тодор Живков - бай Данчо. За изключителната литературна стойност на Речника ще говорят литературната критичка проф. Милена Кирова и преводачките Офелия Петрова и Марта Иванова. Бай Данчо ще каже доколко полезна и днес за професионалистите и за любителите на хубавата кухня е книгата на Дюма и ще направи паралел между ролята, която са играли главните готвачи на кралете - често споменавани в Дюма, и своята история - като готвач на Първия в едно друго време, епоха и социален строй.

"Голям кулинарен речник" е и истинска автобиография на Александър Дюма, която разкрива неговата жажда за живот, извисения му дух и характера му на изключително добър човек и всеотдаен приятел. "От страниците на тази негова последна творба се усещат не просто дарбата да харесваме, потребността да разказваме, хубавото настроение, чистотата на мисълта, съвършеният смисъл и детинското възхищение от всички прекрасни неща в живота, но и очарованието на истинското словесно изкуство, което превръща храненето в поезия за тялото, а поезията - в храна за духа." Така завършва предисловието на книгата, написано преди близо век и половина. И днес няма какво повече да добавим към това, остава ни само да се отдадем на увлекателното четиво, завещано ни от великия писател.

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за неделя - Овните готови на всичко, за да постигнат целите си, денят за Рибите е спокоен САМО В ПИК: Вижте топ хороскопа на Алена за неделя - Овните готови на всичко, за да постигнат целите си, денят за Рибите е спокоен
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК