ВМРО е против замяната на „майка“ с „лице, родило детето“ в регламент на ЕК

Акценти

ВМРО е против замяната на „майка“ с „лице, родило детето“ в регламент на ЕК

23676
на 08.11.2023
ВМРО е против замяната на „майка“ с „лице, родило детето“ в регламент на ЕК
Автор:   ПИК

Съпредседателят на ВМРО и евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки гласува против становището на правната комисия относно предложението на ЕК за създаване на европейско удостоверение за произход. То ограничава възможността страните от ЕС да отказват признаването на родителството, установено в друга държава членка, въз основа на опасения за обществената политика.

препоръчано

Недопустимо е да ни налагат приемането на еднополови бракове под предлог, че се защитават правата на децата. За мен е фрапиращ езикът, който е използван в предложението на ЕК и най-вече избягването на употребата на думата „майка“, която вместо това, е заменена с израза „лицето, родило детето“. Използването на подобни изрази, натоварени с идеологическата тежест на джендър пропагандата, цели по-скоро подмяна на правния ред на държавите членки, заяви Джамбазки.

Той и негови колеги - Станканели (Италиански братя, ЕКР, Италия), Льобретон (Национален сбор, ИД, Франция) и Басо (Лега, ИД, Италия), се противопоставиха на този доклад, тъй като чрез своето предложение за регламент Европейската комисия за пореден път се меси в сфери, които не са в нейните компетенции се опитв да го маскира като защита на децата в трансгранични ситуации.

Въпреки че регламентът не обхваща пряко семейното право, той има голямо въздействие върху него. Следователно, за да се спазят принципите на пропорционалност и субсидиарност, трябва да се предвиди клауза за неприлагане, позволяваща на държавите членки, които вече имат действащо и гарантиращо пълно зачитане на правата на децата законодателство, да пренебрегнат правилата за признаване на родителството.

Обхватът на ограничението за обществения ред срещу признаването на родителство е необходимо да бъде изяснен, защото прилагането му трябва да е винаги възможно, когато се нарушават основните принципи, заложени в националните закони и конституции, каза още Джамбазки.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 5 декември - изключителен успех очаква Близнаците, запознанствата са разочароващи за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 5 декември - изключителен успех очаква Близнаците, запознанствата са разочароващи за Скорпионите
ПИК TV x
Нидал Алгафари пред ПИК TV: Спешно министри на ГЕРБ и ДПС! Смяна в МВР и нови областни управители! Асен Василев не може да се справи (ВИДЕО) Нидал Алгафари пред ПИК TV: Спешно министри на ГЕРБ и ДПС! Смяна в МВР и нови областни управители! Асен Василев не може да се справи (ВИДЕО)
ново
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК