Вход
София
Времето в София 24 o C

ВМРО: Колите с газови уредби трябва да плащат 50% по-нисък данък

ВМРО: Колите с газови уредби трябва да плащат 50% по-нисък данък

на 22.06.2020
8814
0
ВМРО: Колите с газови уредби трябва да плащат 50% по-нисък данък
Автор: ПИК
22.06.2020
0
8814

Предложението за промени в Закона за местните данъци и такси е на съпредседателя на ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. В мотивите е записано, че с предложения законопроект е предвидено намаление с 50% на данъка върху ППС с технически допустима максимална маса до 3,5 т., ползващи автомобилни газови уредби (АГУ). Доказан факт, е че тези автомобили не замърсяват околната среда или замърсяват в най-малка степен. Именно заради това не е правомерно налагането на нов компонент от екологичен коефициент за тези ППС. Не е обоснован и доводът, че собственици на такива ППС могат да монтират АГУ, но да не го използват. Икономическата логика в 99% от случаите показва, че монтираните АГУ се ползват с оглед на по-икономически изгодното гориво. От друга страна контролът върху ползвателите на АГУ е изключително строг и задълбочен, като всяка една уредба преминава прегледи и задължително е придружена от паспорт.

Данъкът върху моторните превозни средства е част от местните данъци и като такъв зависи до голяма степен от отделните общини и общинските съвети определят с наредба каква точно да е конкретната ставка в поставените от закона граници и от тях зависи начинът за по-справедливо изчисление на данъка, тъй като ЗМДТ дава само рамката, но не прави разлика дали автомобилът се задвижва на газ, бензин или дизел, независимо че едните замърсяват повече от другите.

Предложеното изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси е породено от въведената с промените в закона от 2018 г. /ДВ, бр. 98 от 27.11.2018 г./ нова концепция за определяне на данъка върху превозните средства за леки и товарни автомобили с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т., а именно данъкът да се определя по формула, включваща два компонента: имуществен и екологичен. Екологичният компонент е свързан с екологичните характеристики на автомобила и представлява коригиращ коефициент, който отразява екологичната категория на автомобила, която е свързана с европейските стандарти за изгорели газове (Евро 1, 2, 3, 4, 5 и 6). Той осигурява облекчение на собствениците на автомобили с категория „Евро 4“ и по-високи и утежнение за собствениците на автомобили, които не съответстват на екологична категория или съответстват на такава, която е по-ниска от „Евро 4“. Допълнително утежнение за собствениците на автомобили с по-ниска екологична категория, или липсваща такава, допринесе и за премахването на данъчни облекчения за превозните средства с действащо катализаторно устройство. Идеята на тази промяна беше основана на принципа „замърсителят плаща“ или въвеждане на данъчни облекчения за собствениците на автомобили, които съответстват на високите екологични стандарти, и утежнения за тези, които не съответстват на такива и замърсяват околната среда повече.

Европейското законодателство дава възможност за удостоверяване на екологичността по  всякакъв друг начин извън сертификата, затова по отношение на МПС с допълнително монтирани газови уредби вписването на уредбата в талона би следвало да се приеме като доказателство за висока екологичност и би трябвало да бъде признато като фактор за намаляване данъка на моторното превозно средство. 

-- 

Сподели:
свързани новини
Депутат от ВМРО: Славянска азбука не съществува Депутат от ВМРО: Славянска азбука не съществува
Историческо понятие славянска писменост. Буквите, на...
на 04.06.2020
ВМРО внасят проектозакон за социалното подпомагане ВМРО внасят проектозакон за социалното подпомагане
В България няма единна система, която да проверява колко...
на 05.06.2020
Искрен Веселинов от ВМРО: Има компроматна атака срещу Борисов, може да е от НСО Искрен Веселинов от ВМРО: Има компроматна атака срещу Борисов, може да е от НСО
Народният представител от ВМРО Искрен Веселинов коментир...
на 18.06.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 16943
архив

Разговор между майка и дъщеря:
– Стига вече си играла на тоя телефон! Утре ако изкараш двойка на теста, забрави, че ме познаваш.
(НА ДРУГИЯ ДЕН)
– Е? Как мина теста? (майката)
– Ти коя беше? (дъщерята)

няма нови новини
Днес: 219
hot
най-четени новини в момента
сега
3910
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Юристът и бивш съветник на Румен Радев - Борислав Цеков разкри причините за кадровите трусове в президентството (ОБНОВЕНА)
x
Течният дезинфектант убива най-добре COVID-19
x