ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Салатата е основен гост на българската трапеза. Оказва се обаче, че в 11 от 18 салати има от бактерията ешерихия коли.
Тези бактерии са индикатор за фекално замърсяване. Това се получава от торовете или от поливане със замърсени води. Тази бактерия има много опасни щамове, които могат да бъдат смъртоносни. Торенето с органична тор върна много заболявания от миналото.
"Симптомите от натравяне с ешерихия коли започват с разстройство", обясни пред "България он еър" микробиологът Сергей Иванов.
Иванов подчерта, че салатите, които са произвеждани с органична тор, трябва не само да се измият, но и да се дезинфекцират.
"Това може да стане с накисване на зеленчуците във вода и добавяне на някаква киселина – като това може да бъде и сок от лимон. БАБХ няма задължение да следи кой използва тор и дали правилно се компостира. Можем да се предпазим като не купуваме много мръсни, чисто на външен вид, салати", коментира той.