Внимавайте за тези неща, когато купувате кола втора ръка

Животът днес

Внимавайте за тези неща, когато купувате кола втора ръка

13190
на 13.10.2021
Внимавайте за тези неща, когато купувате кола втора ръка
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Да притежаваш кола днес е не толкова лукс, колкото необходимост. В повечето случаи обаче не всеки може да си позволи закупуването на чисто нов автомобил. 

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

Въпреки че автомобилите втора ръка са по-евтин вариант, това не означава, че не съществува възможност да се заблудим и дори излъжем при покупката.

Има различни начини да предотвратим това, за да бъдем по-спокойни при избора си. Ще ви предоставим 5 полезни съвета, които е добре да следвате при огледите за закупуване на автомобил втора ръка.

Предварително проучване и планиране
След като вече сте решили, че ще закупите автомобил втора ръка, направете проучвания относно:

- пазарна стойност на употребявани автомобили
Посетете автокъщи, разгледайте автосайтове, потърсете мнения в автофоруми, за да добиете представа за цената на автомобили, отговарящи на вашите нужди и изисквания.

свързани новини

Ще получите информация за марки, модели, година на производство, пробег, различни опции и общо състояние. Така ще се ориентирате около пазарна стойност, която да ви бъде отправна точка при договаряне.

- цена на поддръжката
Тъй като първоначалното обслужване на автомобила ще се изисква да смените различни части, разберете какви са цените от различни марки. При подобна проверка в онлайн сайтовете за авточасти ще ви стане ясно какви ще бъдат приблизителните ви разходи след покупката.

5 полезни съвета за покупката
При търсене на кола втора ръка човек може да попадне на недобре възстановени след удар автомобили, с неизправности, с юридически проблеми и др.

Макар че няма да купувате скъпа кола, не си струва да харчите пари напразно. Затова експертите насочват вниманието на всеки потенциален купувач към няколко полезни съвета:

Пазете се от нелоялни търговци
Много е важно откъде ще закупите автомобила си. Може да го направите най-вече от обява, от автоборса, автокъща или оторизиран вносител. Всеки от тези начини си има и положителни, и отрицателни страни.

При покупка от физическо лице може да се намалят разходите и да научите повече за слабите места на колата, но от друга страна, рисковете да бъдете измамени не са малки.

В някои автокъщи също можете да попаднете на некоректно отношение. Не се доверявайте на търговци, които продават на прекалено занижени цени. Най-добре заложете на оторизирани вносители, тъй като предлагат автомобили с ясен произход, с доказан пробег и с отразени сервизни обслужвания. Освен това е възможна и схема на лизинг.

Направете оглед и тест драйв 
Основните неща, които трябва да проверите, включват:

- гумите за неравномерно износване и грайфер под 3 мм;

- вдлъбнатини и драскотини;

- луфтове в сглобката и разлики в цветовете;

- състояние и нива на работните течности;

- електрическа инсталация;

- стъкла, фарове и стопове за пукнатини;

- тапицерия;

- наличие на резервна гума, аксесоари и състоянието им;

- обща амортизация, съответстваща на възрастта и пробега.

По време на тестовото шофиране забележете какъв дим излиза от ауспуха, не трябва да е сив или черен. Проверете как работят спирачките и дали предавките превключват плавно. Заслушайте се за нетипични шумове, направете и тест за течове.

Проверете колата в сервиз
Не игнорирайте проверката на колата в сервиз и имайте предвид, че продавачът няма да я откаже, ако има интерес от сделката. Добре е също да се направи и автодиагностика. 

След като сте запознати с моментното състояние на колата, ще прецените и дали по-нататък ще са необходими големи ремонти. Това ще повлияе на решението ви дали да купите автомобила, или ако се нуждае от ремонт, да договорите по-ниска цена.

Помислете отговаря ли възрастта на пробега
DEKRA, германско дружество за технически прегледи, установява чрез анализ на събрани данни, че средният пробег на един автомобил за година е 15-20 хил.км. Принципно всеки автомобил се обезценява за първите 5 г. с около 60%, а след това вече по-бавно. Ако автомобилът е на 5 г. и има пробег от 100 хил.км, цената му може да се основава на възрастта. 
Ниският пробег означава по-малко износен автомобил, но от значение е също къде и как е каран автомобилът, къде е държан, как е обслужван.

Поискайте нужните документи
Задължително изискайте документите за собственост на продавача, за платен данък, за преминат технически преглед и сервизната книжка. Проверете застрахователната история и дали автомобилът не е запориран, поискайте и VIN-номера. 

Изберете автомобил, който сте сигурни, че може да поддържате и предвидете поне допълнителни 15% към бюджета, нужни за ремонтни дейности, обслужване и други разходи. При добро планиране и трезва преценка ще имате реален шанс да изберете подходящ автомобил с оптимално решение за съотношение между цена и качество.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СМЯХ В ЗАЛАТА! Бойко Борисов сипе бисер след бисер: Аз цял живот съм се имал за най - красив, но изведнъж се появи Христо....(ВИДЕО) СМЯХ В ЗАЛАТА! Бойко Борисов сипе бисер след бисер: Аз цял живот съм се имал за най - красив, но изведнъж се появи Христо....(ВИДЕО)
ново
Днес: 60
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК