ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Опасна хранителна добавка уврежда мозъка ни, довежда до силно главоболие и и може да доведе до развитие на коварната болест Алцхаймер, алармират експерти по храните. Става дума за Мононатриевият глутамат, известен като Е 621, който води до пристрастяване към храната и преяждане, когато се използва прекомерно, пише "Монито". Тази добавка е разрешена у нас, но въпреки това отдавна се водят спорове за ползата от нея.
За първи път мононатриевият глутамат привлича вниманието на западното общество през 70-те години, когато се появява и т.нар. синдром на китайския ресторант. В азиатската кухня това вещество се счита за толкова необходимо, както солта и пиперът в европейската. Макар без вкус и мирис, то прави храните по-привлекателни и се определя като вкус, който допълнително стимулира апетита.
У нас обаче най-голямото приложение на Е621 е в производството на колбаси, с него се третират дори охладените пържоли защото така се удължава срокът им на годност. Специалистите добре знаят, че натриевият глутамат придава малко по-солен вкус на готовите продукти, освен това се запазва цветът им и се удължава срокът на годност за консумация.
„На нашия пазар има опасна ситуация заради трите предимства, които добавката дава на третираната храна”, каза доц. Параскова от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. „Производителите на колбаси получават ефект 3 в 1, понеже с една добавка се постигат три ползи, а се спестяват разходи. Това е причината да се използват по-високи количества отколкото са разрешените, а те са вредни и опасни за здравето на консуматора”, категорична е тя.


