BG EN

ВНИМАНИЕ! Опасни за здравето козунаци се появиха на пазара

ЧАС ПИК

ВНИМАНИЕ! Опасни за здравето козунаци се появиха на пазара

14624
на 08.04.2016
ВНИМАНИЕ! Опасни за здравето козунаци се появиха на пазара
Автор:   ПИК

Преопаковат стари яйца, докарани от чужбина

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Подсладителите, слагани масово в козунаците менте удрят в стомаха и нервите, обяви проф. Донка Байкова. По думите й изкуствената захар се използва в производството и на много други храни и напитки и увеличава рисковете за здравето на хората. 

препоръчано

„Най-напред те удрят в стомаха, след това увеличават риска от възникване на алергии и правят централната ни нервна система свръхвъзбудима. Започваме да усещаме нарастващ глад за сладки неща”, обясни професорът пред „Монитор” и добави, че всички консерванти и изкуствени подсладители увеличат рисковете от рак.

свързани новини

Козунаците ментета обикновено са на половин цена. Според Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, най-често преди празници в полулегални фурни се пекат козунаци, съдържащи оцветено тесто с добавка на подсладители.

„Истинският козунак най-лесно се познава по големия си обем и малкото тегло”, обясни тя. По думите й фалшивият при разчупване не става на конци. „Затова е най-добре да се купува козунак от малки фурни, в които сме сигурни за качеството. Трябва да се внимава и с вносните продукти, които са с дълъг срок на трайност и крият рискове, защото в тях има консерванти”, предупреди Кукушева.

Радослав Петков, собственик на цех за сладкиши обясни, че е по-безопасно Великденския хляб да се произвежда с яйчен прах. „Така се намалява опасността в продукцията да попаднат заразени яйца”, уточни той. По думите му използването на оцветител не винаги означава риск за потребителя. „Важното е той да бъде от растителен произход”, добави Петков.

Според друг негов колега, пожелал анонимност, най-често производителите намаляват разходите, като за козунаците използват само жълтъците от яйцата, а белтъците ги влагат в направата на целувки.

Друг риск за потребителите преди Великденските празници са старите яйца. „Повечето от тях са докарани от чужбина и в България се преопаковат в полулегални цехове”, обясни Павлин Бързашки, управител на фирма за производство на яйца. Според него старите яйца са по-леки и се познават по това, че са по-лъскави. „Трябва да се внимава дали върху яйцата има допълнителна маркировка, че са само за топлинна преработка, а не за консумация. Важното е обаче да се гледат етикетите и да се купува от проверени магазини”, съветва той. По думите му най-често старите яйца идват от Полша, която е най-голям производител на продукта от бившите соцстрани.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 ноември - успешен ден за Близнаците, увеличение на приходите за Скорпионите
ПИК TV x
Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО) Проф. Георги Рачев с топ прогноза пред ПИК TV: Студ сковава страната през следващите дни - ще виждаме какво дишаме! Лошото е, че... (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК