ПИК с нов канал в Телеграм
Последвайте ни в Google News Showcase
Купих си хляб, който придоби бежово-кафяв цвят с лек розов оттенък. Казаха ми, че това е картофена болест. Какво представлява?
Евгени Попов, Разград
Микроорганизмът, който предизвиква картофената болест, е известен като «Бацилус мезентерикус» Той се среща в почвата. В досег с нея се замърсяват зеленчуците, плодовете, брашната и всякакви храни. Степента на замърсеност е по-висока, когато атмосферните температури нараснат, а брашната са складирани в недостатъчно проветриви помещения. Болестта се нарича картофена, защото в повечето случаи хлябът не плесенясва, а придобива мирис на суров картоф . Консумацията на такъв продукт не крие риск за здравето на потребителя, но със сигурност пада качеството на хляба. Досега няма регистриран храносмилателен и друг проблем у човек, похапнал тестено изделие с картофена болест. Профилактиката срещу нея налага хлябът да се пази в проветриви помещения.