Вход
София
Времето в София 20 o C

Водещи експерти правят теренeн мониторинг на прилепите в България

Водещи експерти правят теренeн мониторинг на прилепите в България

на 27.01.2020
6157
3
Водещи експерти правят теренeн мониторинг на прилепите в България
Автор: ПИК
27.01.2020
3
6157

Водещи български експерти правят теренния мониторинг на прилепите в момента в България, който се осъществява от ДЗЗД „ЕНВИМОН“. В екип 1 са Свилен Делчев - ръководител, който е експерт по прилепи и член на комисия за опазване на пещерите при Българската федерация по спелеология, Ивайло Велинов, са експерти и Анри Мориц Хаздай – асистент. Те вече са извършили мониторинг на Шаралийската пещера и пещера Моровица в с. Гложене. В екип 2 са включени Красимир Киров - ръководител, който е уредник-еколог в Историческия музей в Русе и експертите Любомир Янков, Таньо Марков и Крум Сираков.

България е една от страните с най-висока численост на прилепи

България е една от страните с най-висока численост на прилепи

България е една от страните с най-висока численост на...

на 29.09.2015

Специалистите са извършили проверка на броя на прилепите в пещерите Андъка, Бачо Киро, Мусинска, Еменска, язовир „Александър Стамболийски“ (язовирна стена), Орлова чука, Гъбарника и Божкова дупка. В екип 3 влизат Стоян Йорданов, ръководител и експерт по прилепи, докторант към Софийския университет, като и експертите Борислав Борисов и Велин Вълчев. Те са направили мониторинг на Братановата пещера, Еленина дупка – Калето, Прилепен хотел Перла-2, Голямата въпа. Посетени са още пещерите Иванова вода и Гаргина дупка.   С посещението на описаните обекти се цели да се извърши мониторинг на зимуващите видове прилепи, като се използват само дистанционни методи за броене.

Прави се заснемане на струпвания или единични екземпляри, измерване на температура и влажност на пещерното убежище, оценка на заплахите на местообитанието. Категорично не се вземат, задържат за временно или постоянно, нито живи, нито мъртви екземпляри от описаните видове прилепи. Обследването ще се извърши в над 55 естествени пещери и изкуствени убежища до края на февруари 2020 г. Мониторингът се осъществява по проект на Изпълнителната агенция по околна среда - „Анализи и проучвания на видовете и типовете местообитания в България, предмет на докладване съгласно чл. 17 от Директивата за местообитанията (92/43/ЕИО)“, финансиран по ОПОС 2014-2020.  

Сподели:
свързани новини
Отбелязваме Нощта на прилепите Отбелязваме Нощта на прилепите
В честването ще участват организации, институции и...
на 20.09.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 10532
архив

Между двама ергени: - Ако срещнеш жена, която те обича искрено, грижи се за теб безкористно, прощава ти всяко прегрешение, какво ще направиш? - Ще й кажа "Здравей, мамо!".

няма нови новини
Днес: 271
hot
най-четени новини в момента
сега
2810
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов с въздействаща реч на среща на високо равнище на ООН: Необходима е пълна мобилизация на международната общност (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Кои са най-важните витамини през есента
x