Войната в Близкия изток се превръща в битка за спасяването на Европа

Епицентър

Войната в Близкия изток се превръща в битка за спасяването на Европа

174643
преди 4 часа
Войната в Близкия изток се превръща в битка за спасяването на Европа

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Войната в Близкия изток се ожесточава с всеки час. Тази сутрин Хизбула атакува Тел Авив - за първи път балистична ракета достигна израелската столица. Ливан гори след офанзивата на страната на Нетаняху - близо 500 души са загинали за два дни, хиляди са ранени. Хизбула и Израел ежедневно се обстрелват с ракети след началото на войната в Газа.

препоръчано

Още в началото на конфликта през октомври миналата година беше ясно, че предстои пълномащабна и дълга война. Защото зад двете страни стоят дългогодишни и неразрешими досега глобални и регионални интереси.

Защо в последните дни Бенямин Нетаняху рязко се активизира - това е въпросът, който мнозина си задават. Вероятно един от отговорите им е ниският му рейтинг сред народа на Израел. Още преди войната столът му на премиер се клатеше. След нея недоволството към него се увеличи още повече и заради влошената икономика на страната. Една победа над Хизбула вероятно би върнала авторитета му.

Нетаняху като политически акробат се възползва от дълбокото разединение в САЩ в навечерието на изборите. И се опитва да лавира между двата лагера, докато те водят битка на живот и на смърт. 

САЩ нямат интерес от широкомащабна война в Близкия изток. Американският народ не иска да плаща от собствените си пари за финансиране на военни конфликти по света. Заради вътрешните проблеми Щатите не могат да си позволят "лукса" да водят война на хиляди километри. Въпреки че обявиха, че ще правят още войници в Близкия изток, не уточниха за какви войски става дума и каква ще е бройката им. Една война в този регион на света категорично ще доведе до изборна загуба за демократите.

Войната в Газа е само част от проблема в Близкия изток. Тя е вечна. Палестинците искат Йерусалим за своя столица. За целия свят е ясно, че Израел няма да отстъпи. Войната обаче се разраства - вече се води в Ливан и Сирия, очаква се да обхване и други страни. Израел няма достатъчни военни сили, за да се изправи срещу Иран и Хизбула. Складовете на САЩ също се изпразват заради войната в Украйна. 

Засега светлина на хоризонта не се вижда. Няма и подходящ посредник между воюващите страни. Страшното е, че войната в Близкия изток се превръща във война за спасяване на Европа. От една страна, заради близостта на региона до стария континет. От друга, която в случая е по-важната, заради мигрантските вълни от воюващите страни към Европа, която вече нито има ресурс да се грижи за тях, нито сили да се охранява от маскираните като бежанци терористи.  

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 25 септември: Овните да са пестеливи, трудности за Девите, Везните да не шофират САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за 25 септември: Овните да са пестеливи, трудности за Девите, Везните да не шофират
ПИК TV x
Проф. Антоанета Христова дешифрира пред ПИК TV стратегиите на политическите партии в листите: ППДБ са нелогични, ГЕРБ подават разнопосочни сигнали, а ДПС на Пееевски... Проф. Антоанета Христова дешифрира пред ПИК TV стратегиите на политическите партии в листите: ППДБ са нелогични, ГЕРБ подават разнопосочни сигнали, а ДПС на Пееевски...
ново
Днес: 81
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК