ВОТ ДО ДУПКА: Защо няма шанс да заработи гръцката избирателна система, която Бойко Борисов толкова харесва, и кой колко депутати ще има в новия парламент

Акценти

ВОТ ДО ДУПКА: Защо няма шанс да заработи гръцката избирателна система, която Бойко Борисов толкова харесва, и кой колко депутати ще има в новия парламент

125453
преди 6 часа
ВОТ ДО ДУПКА: Защо няма шанс да заработи гръцката избирателна система, която Бойко Борисов толкова харесва, и кой колко депутати ще има в новия парламент
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Няма шанс гръцката избирателна система да заработи в България, смята математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов.

препоръчано

"Мухата" за това пусна неотдавна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като от години насам еднопартийното управление е абсолютен мираж. Това поражда въпроса системата ни ли е неработеща или политиците в този им лидерски състав трябва да излязал от системата?

"Системата работи точно така, както е проектирана. И българите получават точно това, за което гласуват. Гръцката избирателна система всъщност не е гръцка, а италианска. Те я направиха първо, а след това гърците. Гръцкият вариант може да се опита, тогава ще бъде зверска борба за първото място, но знаем кой е на първо място. И нали ви е ясно защо няма да бъде прие гръцкият вариант? Защото ще подари 40 мандата директно на ГЕРБ! Което може би е хубаво за ГЕРБ и за България, може би. Но не е хубаво за останалите партии. Така че те няма да го гласуват", коментира Константинов пред Нова тв. 

Специфичното при избирателната система в Гърция е, че дава допълнителни мандати на първата политическа сила. Техният брой зависи от постигнатия изборен резултат. Допълнителни мандата се присъждат, ако партията е спечелила не по-малко от 25% от гласовете на вота. Ако премине този праг, партията-победител получава автоматичен бонус от 20 депутати и за всеки следващ процент - по още един мандат. 

"Новите избори ще произведат същото евроамериканско мнозинство, което и в момента е 134 души. Плюс-минус двама-трима", каза още проф. Константинов.

Той изчисли, че ако се сбъдне прогнозата на социолозите за още по-ниска избирателна активност и ако приемем, че гласуват 2 милиона души, това означава, че около 75-80 хиляди гласа ще са нужни за преодоляване на бариерата от 4% за влизане в парламента. Такъв резултат е лесно постижим за някои малки партии.

Според него резултатът от изборите след изборите на 27 октомври ще е следния: 70 депутати за ГЕРБ-СДС, по 44 за ПП-ДБ и "Възраждане", 22 депутата за АПС, по 20 депутата за ДПС-Ново начало, ИТН и БСП. 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за втория ден на октомври: Секс за жените Рак, за Рибите, а и за Телеца, който печели от търговия САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за втория ден на октомври: Секс за жените Рак, за Рибите, а и за Телеца, който печели от търговия
ПИК TV x
Доц. Борислав Цеков разкри пред ПИК TV кой трябва да води хорото след изборите и начерта мрачен сценарий: Ако пак няма редовното правителство, тогава... (ВИДЕО) Доц. Борислав Цеков разкри пред ПИК TV кой трябва "да води хорото" след изборите и начерта мрачен сценарий: Ако пак няма редовното правителство, тогава... (ВИДЕО)
ново
Днес: 81
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК