Време е за финалния дуел в Австралия

Тенис

Време е за финалния дуел в Австралия

4887
на 01.02.2015
Време е за финалния дуел в Австралия

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Новак Джокович е вдигнал четири трофея след четири финала на Australian Open. Анди Мъри е губил три пъти тази битка. Световният №1 записа седем победи в последните си осем мача срещу шотландеца и е в серия от четири успеха. Анди не го е побеждавал нито веднъж в Мелбърн. Двамата са си поделили по два триумфа във финали в Големия шлем, но тези на Ноле са именно на австралийска земя. И въпреки всичко изброено дотук, Мъри си извоюва да не излезе като аутсайдер в утрешния мач за трофея при мъжете на "Rod Laver Arena".

препоръчано

Винаги можем да споменем, че двамата са родени в разстояние на едва седмица или пък, че са израснали като добри приятели на корта. Че форхендът на Джокович не е на ниво от началото на турнира или пък, че Мъри печели 36,3% от точките си на ретур спрямо 34% от миналата година. Но факторът, който прави битката им толкова наелектризираща и непредвидима в момента е, че и през последните две седмици и двамата показаха колко са добри в това да побеждават. "Струва ми се, че има доста повече позитивни, отколкото негативни неща в играта ми в турнира - коментира Ноле. - Аз съм на финала. В крайна сметка всички сме тук, за да стигнем колкото е възможно по-далеч."

Джокович може да не показа най-добрата си игра, или дори версия, близка до тази на най-добрата му игра в полуфинала срещу Стан Вавринка, но ще излезе на корта в неделя. Защо? Защото психическата мощ на сърбина почти винаги е достатъчна, за да постигне той целите си дори, когато ударите му се забиват в мрежата. "Изтощен съм психически", призна детронираният шампион Вавринка. От устата на световния №1 трудно ще чуете подобна реплика.

Той беснее на корта през целия турнир и ни напомня за поведението си отпреди 4-5 години. Крещи, недоволства, хвърля ракети. Без значение дали се възползва от трите слаби гейма на Жил Мюлер, за да запише победа в три сета, или пък пречупва бомбардира от сервис Милош Раонич без да му даде нито един брейкпойнт. Джокович винаги е максимално критичен към себе си, но психически издържа теста на собствените си изисквания. И не се изтощава.

Нито пък Мъри. Шотландецът понесе тежка годинa и много критики през 2014-а, като в последните месеци оцеля и след медийния обстрел заради революционното назначение на Амели Моресмо и първите незадоволителни резултати. Мъри обаче не се поддаде и декларира, че ще работи дългосрочно с французойката. Спокойствието и увереността в играта му, подплатени със сигурното завръщане в Топ 4, ясно говорят за правотата на решението му.

За разлика от предпазливите оценки към играта на Джокович обаче, специалитите се обединяват в хвалебствията за тази на Мъри. Но по-важното е, че двукратният шампион от Големия шлем отново мисли като такъв. Григор Димитров излезе с целия си арсенал от гениални удари срещу него, а Мъри сякаш възприе мача като партия шах, в която просто трябва да изчака своя момент, за да направи верните ходове. И шотландецът безпогрешно подбра верния път към победата, както го направи и срещу хаотичната агресия на Ник Кирьос в следващия кръг.

А после срещу него излезе вдъхновения Томаш Берих. Прекратил серията си от 17 поредни загуби от Рафаел Надал и все още без загубен сет в турнира. Чехът открадна първия сет от Мъри в тайбрек, но още в последните му точки си личеше, че приближава времето на Анди на корта. И нататък шотландецът просто размаза съперника си. Защото както и Джокович, Мъри знае как да побеждава. Но кой е по-добрият?

Източник: tenniskafe.com

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първия от серията почивни дни: Пари за Овните, Лъвовете да не са излишно щедри
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 16
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК