Все по-трудно ще намираме работа през зимата

Животът днес

Все по-трудно ще намираме работа през зимата

7374
преди 4 часа
Все по-трудно ще намираме работа през зимата
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Трудни дни предстоят за хората, търсещи работа, показва седмото национално проучване на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ). Възможностите за намиране на нова работа през предстоящите зимни месеци ще бъдат ограничени.

препоръчано

Повече от половината работодатели в страната няма да наемат нови служители през следващите шест месеца, показва проучването но БКЗ. Най-голям е делът на компаниите, които не очакват промяна в числеността на заетите – 32 на сто от общо анкетираните 1197 компании. Други 24% не са сигурни дали ще разширяват или свиват екипите си между октомври 2024 г. и март 2025 г. Само 24% от анкетираните смятат да наемат нови служители, а 20% планират намаление на персонала.

Компаниите, които ще наемат персонал, имат превес над тези, които ще съкращават хора. Но нетният коефициент на заетостта – разликата между работодателите, които планират да намалят работната сила, и тези, които прогнозират да я увеличат, е рекордно ниска – едва +4%, което е намаление с 12 процентни пункта спрямо предишните шест месеца и спад с 6 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година.

„Българските работодатели преживяват изключително трудни времена и това обяснява скромната им прогноза от +4% – най-ниската от началото на изследването. Тя несъмнено е повлияна от неблагоприятните макроикономически и геополитически фактори, но според нашите наблюдения основната причина, поради която плановете им за развитие ще „буксуват“, е продължителната липса на достатъчно хора и липсата на политическа стабилност в страната“, коментира Надя Василева, председател на БКЗ.

Седем от дванадесетте индустрии, включени в проучването на БКЗ, регистрират по-слаби прогнози за наемане на нови служители през следващите шест месеца. В сравнение с предишния изследван период най-голям спад има в секторите „Информационни технологии“ (понижение от 5 процентни пункта), „Търговия на едро и дребно“, „Финансови и застрахователни дейности, недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“, в които плановете на работодателите намаляват с 3 процентни пункта.

„Особено обезпокоителен е спадът от два процентни пункта в сектор „Производство“, в който има над 500 хиляди заети“, допълни Надя Василева.

В същото време работодателите от четири сектора споделят по-силни планове за наемане на служители. Увеличението е най-голямо в секторите „Транспорт, складиране и комуникации“ и „Строителство“, където нетният коефициент на заетостта достига съответно +14% и +12%.

По отношение на регионите в страната само плановете на работодателите в София и Русе да наемат нови служители нарастват и достигат нетни коефициенти на заетостта от +74% и +2%. Данните за София показват значителен превес на фирмите, които търсят персонал.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за днешния Петковден: Овните и Раците да пътуват по служба, Лъвът да се зарадва със секс и шампанско САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за днешния Петковден: Овните и Раците да пътуват по служба, Лъвът да се зарадва със секс и шампанско
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Голям рев за този арестувания с белязаните пари - по същия начин Киро арестува Севда. Равно отдалечен премиер значи нова сглобка, но по-лоша. Ако сме на власт, пускаме Плана за възстановяване (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Голям рев за този арестувания с белязаните пари - по същия начин Киро арестува Севда. Равно отдалечен премиер значи нова сглобка, но по-лоша. Ако сме на власт, пускаме Плана за възстановяване (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК