Всички обреди и празници побрани в „Български църковен и етнокалендар“! Вижте какво се прави на Антоновден

Златното четиво „Български църковен и етнокалендар“ с логото на издателство „Милениум“ излиза на вестникарските павилиони в цялата страна днес на цена само 8,99 лв.
Безценният и много подробен сборник включва в синтезиран вид цялото богатство на календарно-празничната обредност. В него ще намерите любопитна информация за произхода на всички празници, ще научите и кои са свързаните с тях вярвания и обичаи, подредени ден по ден. Ще разберете какви са молитвите, които да отправите към светеца, чиято памет се почита и какви са тропарите (кратко песнопение, посветено на светеца), които се изпълняват при съответното богослужение.
Книгата е задължителна книга за всеки български дом, защото ще ви помогне да се върнете в миналото и да почетете традициите на предците си. За всеки, който да желае да спази тези обичаи ревностно, в сборника са включени и лесни за изпълнение рецепти, с които да отбележи всеки празник. А ето и една от тях, свързана с обредите на предстоящия Антоновден:
Пълнена кокошка за Антоновден
1 кокошка
1 ч.ч. булгур
1/3 ч.ч. олио
1 кисела зелка
2 с.л. червен пипер, сол, черен пипер
Изчистената и измита кокошка се посолява, натрива се с червен пипер и се оставя да престои. В това време се приготвя плънката. Измива се булгурът и се сварява за около 15 мин. След това се изцежда от водата. В тиган се слага нарязаното зеле, налива се олиото, прибавя се булгурът, налива се ½ ч.ч. вода и се задушава 30 мин. под капак. Кокошката се пълни и зашива. Останалата плънка се слага в глинен гювеч, върху нея кокошката, налива се 1/3 ч.ч. вода и 1/3 ч.ч. зелев сок, захлупва се с капак и се пече около 90 мин при температура от 200°C.
