ВСС започва процедурата по избор на нов главен прокурор

ЧАС ПИК

ВСС започва процедурата по избор на нов главен прокурор

32925
на 09.09.2024
ВСС започва процедурата по избор на нов главен прокурор
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се очаква да поднови процедурата за избор на главен прокурор на днешното си заседание. В дневния ред има три точки като е предвидено първо да се изменят правилата за избор.

препоръчано

Те трябва да бъдат съобразени с промените в Закона за съдебната власт, които Конституционният съд остави в сила. Те предвиждат главен прокурор да се избира и съответно предсрочно освобождава с 13 гласа от 25 членове на ВСС, вместо досегашните 17.

Втора точка е възобновяване на процедурата за избор, която беше открита още на 22 юни миналата година, но спряна до произнасяне на Конституционния съд по промените в Закона за съдебната власт и промените в Конституцията. Ако процедурата започне отново, то на следващите 4 поредни заседания ще могат да се издигат кандидати.

Като трета точка е предвидено да се приеме графикът, според който ще бъде проведен изборът. Според източници на БНТ се предвижда изслушването на кандидатите и избора на нов главен прокурор да се състои на 16 януари 2025 г.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса
ПИК TV x
УНИКАЛНО ШОУ! Това ВИДЕО за Кирил Петков и училището за рап ще срути Мрежата УНИКАЛНО ШОУ! Това ВИДЕО за Кирил Петков и училището за рап ще срути Мрежата
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК