Всяка седмица у нас се пръкват по още шестима милионери

ЧАС ПИК

Всяка седмица у нас се пръкват по още шестима милионери

33883
на 08.08.2024
Всяка седмица у нас се пръкват по още шестима милионери
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Всяка седмица в страната се появяват по още шест души, които могат да се похвалят, че имат над 1 млн. лв. на депозит в банка. През второто тримесечие на годината депозитите на граждани с над 1 млн. лв. в тях нарастват със 77 броя и към края на юни достигат рекордните 1595 броя, показват данни на БНБ. В тези милионерски депозити има общо над 4,2 млрд. лв., пише Труд.

препоръчано

В рамките на година депозитите на милионери се увеличават с 271 броя, или с над 20 на сто. А общият размер на средствата в милионерските депозити нараства с над 607 млн. лв. Депозитите с над 1 млн. лв. са на трето място по ръст в рамките на година. Най-бързо се увеличават влоговете на граждани със суми между 200 хил. лв. и 500 хил. лв. в тях, показват данните на БНБ. В рамките на година тези депозити се увеличават с над 26 на сто и вече надвишават 24 хил. броя. На второ място по ръст на депозитите на граждани със суми между половин и един милион лева – за година те се увеличават с 24 на сто.

Данните на БНБ показват, че най-бързо нарастват парите в големите депозити на граждани. При влоговете с по-малки суми също има увеличение, но е значително по-малко в сравнение с влоговете със над 200 хил. лв. в тях. А при някои от най-малките депозити дори има спад – както на броя им, така и на общата сума на спестените средства. Това показва, че гражданите трупат спестявания в банките, но увеличението на парите е доста неравномерно. Средствата на хората с големи депозити нарастват значително по-бързо от парите на хората с малки суми в банките.

Например броят на депозитите със суми между 100 хил. лв. и 200 хил. лв. в рамките на година нараства с 13,2%, а общата сума на средствата в тези влогове се увеличава с 12,5%. Това е двойно по-малък ръст от броя на депозитите със суми между 200 хил. лв. и 500 хил. лв. и от увеличението на общия размер на средствата в тях. При по-малките депозити на граждани със суми между 10 хил. и 20 хил. лв. увеличението е още по-малко – броят им нараства с 6,4% за година. А влоговете на граждани със суми до 1000 лв., както и със суми между 2500 лв. и 5000 лв. намаляват. Явно хората с най-малки спестявания в банките са принудени да закриват депозити, за да покрият текущите си разходи, докато хората с големи суми в банките продължават да трупат спестявания. В резултат в рамките на година общият размер на депозитите на домакинства нараства с над 9,1 млрд. лв. и към края на юни достига 83,78 млрд. лв. Това представлява ръст с над 12 на сто.

Ситуацията при фирмените депозити е много близка до тази при влоговете на граждани. В рамките на година най-голям е ръстът на бизнес влоговете със суми над 1 млн. лв. в тях. Тези депозити се увеличават с 16,4% и към края на юни са 6221 броя. Общият размер на средствата в тези депозити е над 26 млрд. лв., като това представляват близо 60 на сто от общия размер на фирмените депозити. При фирмените влогове с по-малки суми ръстът е по-малък. Например броят на депозитите на бизнеса със суми между половин и един милион лева нараства с над 10%, а при тези със суми между 10 хил. и 20 хил. лв. ръстът е 4,6 на сто. При малките влогове на фирми със суми до 1000 лв., както и със суми между 2500 лв. и 5000 лв. в тях, има спад, точно както и при депозитите на граждани.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Оптимизъм за Телеца, пари за Близнаците, Везните да са умерени в секса
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: От вчера съм скептичен за редовно правителство. Искам ПП веднага да ми кажат кой е кандидатът им за премиер (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов: От вчера съм скептичен за редовно правителство. Искам ПП веднага да ми кажат кой е кандидатът им за премиер (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 103
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК