Вход
София
Времето в София 3 o C

Втората пенсия – поредната гавра с възрастните хора

Втората пенсия – поредната гавра с възрастните хора

на 13.12.2019
85644
21
Втората пенсия – поредната гавра с възрастните хора
Автор: "Ретро"
13.12.2019
21
85644

Когато преди 20 години беше въведен вторият пенсионен стълб, обяснението беше, че това се прави, за да се увеличат парите за пенсии. След навършването на пенсионната възраст бъдещите пенсионери трябваше да получават и втора пенсия и по този начин да живеят по-добре.

Създадоха се пенсионни фондове, хората трябваше доброволно да изберат към кой фонд да влагат парите си. Спомням си, че кампанията беше мощна, почти денонощно тогава се говореше само за това, медиите ни облъчваха с обещания за едно по-светло пенсионно бъдеще. Родените след  1959 г. не по свое желание, а по принуда, започнаха да отчисляват от доходите си в избран от тях фонд. Онези, които не си избраха такъв, бяха насочени служебно. Както се казва - отърване нямаше. И сега, 20 години по-късно, лъсна голямата лъжа. Оказа се, че доходите на новите пенсионери не само че няма да скочат, но дори ще бъдат по-ниски с двете пенсии, отколкото ако се бяха осигурявали само към НОИ. Спомням си, че по време на второто управление на Борисов финансовият министър се опита да вкара средствата от частните пенсионни фондове в НОИ и се разрази истинска буря от негодувание сред частниците. Какви ли не слухове се носят за колосалните заплати на управляващите тези фондове.

Някой явно добре си поживя на наш гръб, разбра се, че това е бил един от най-добре замислените и надувани балони на прехода. Поддържан от всички партии и правителства от две десетилетия насам. Естествено, за наша сметка. Сега ни съветват, че най-добре ще е да си изтеглим парите и да ги върнем отново в НОИ. Никой не обяснява какви стъпки да се предприемат за това. Една колосална бъркотия, поредното разочарование, което ще трябва да преглътнем. И поредната гавра с пенсионерите.

 

Виолета Шишкова, София

Сподели:
Напиши коментар »
(21)
1
Тези по какво се различават от телефонните измамници?
2
Тя и ПЪРВАТА Е ГАВРА,И ПЪРВАТААААААААААААААААААААААААААА.ОТПУСНАТАТА,А ВТОРАТА,НЕ ЩЕ Я ВИДИМ,КВО ПРЕДСТАВЛЯВА.
3
Къде освен в България има задължително доброволно осигуряване? Нищо задължително не може да бъде доброволно, както и обратното. България е страна на парадоксите. Парадокс е това , че 30 години след като казахме НЕ на комунизма, все още ни управляват комунисти.
4
НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА С ВАШИТЕ ВЕРОЯТНО ПОРЪЧКОВИ СТАТИИ. ПЕНСИИТЕ ЗА 20 г. период на вноски , който е твърде кратък за получаване на нормални пенсии. А факта , че работещите по 40-50 години с държавни вноски към НОИ получават 200лв. ТОВА КАКВО ОЗНАЧАВА, че всичките са лика прилика. Да му мислят пенсионерите и тези на които им предстои.
5
Хора , благодарете на Тиквето , че имате и първа пенсия , че ако не е той ......сме/ сте загинали ! И очаквайте още експерименти , опити , проби и ГАВРИ от него и неговата шайка !
6
А ние родените 1960 и 1961 г. трябваше на тъмно "тука има, тука нема" да решим без информация и да вземем своето "информирано решение" дали да останем във втория стълб, дали да отидем към НОИ? И то 5 г. по-рано следваше да вземем решение. И към момента не се знаят правилата и не са приети за доброволното пенсионно осигуряване. Знаем само, че доходността е "нефелна", 5-те%, които ни вземаха на входа за издръжка на фонда не е възстановен, какво остава за доходност за 20 години. Редукцията на първа пенсия не беше известна. Истината е- към НОИ да се прехвърлят парите , да се освободи така наречения таван и да се върнат парите към националната осигурителна система. Колкото, толкова, поне знаем че парите са за всички, а не за фалшивите и алчни частници на пенсионно-осигурителните компании. Към момента чуваме само за огромни заплати, разходи и пр.разхищения в полза на единици-собственици на ПОК.
7
Към № 1 - различава се, телефонните измамници удрят единици, а хем доброволното и хем задължително осигуряване яко трепа всички -яко!
8
От една година съм пенсионер.Преди да подам документите прехфърлих фондовете в НОИ.Сега ми дават 902.87 лева.Колеги се пенсионираха без да дадат вторите стълбове на НОИ и сега вземат наполовината на моята пенсия.
9
Много хора се изказват и то все некомпетентно. Не става въпрос за две пенсии, а само за една, която се получава от два различни източника. Тоест осигурителната вноска е същият процент, но се разпределя на две - по-голямата част в НОИ, по-малката - 5 % в частен фонд. Разликата е, че парите в частния фонд са в персонална пратида, и се наследяват при смърт на собственика, в НОИ - парите са в общ кюп и при настъпване на смърт не се унаследяват, а се разпределят на другите пенсионери. Що се отнася до по-високата пенсия от НОИ, това е защото там изкуствено се завишават парите за пенсии всяка година с индексации по т.н. швейцарско правило и правителствени решения, а парите в частния фонд са като банкова сметка - те са с конкретен размер, приход от инвестиции и толкова. Колкото си внесъл, толкова ще получиш. Така че като искате високи пенсии - осигурявайте се, просто е.
10
Хамчи четете бре хора: "За вредата от пенсионера" Парт издат 1958г. Нищо, ама нищо ново под слънцето, е някои чалъми се подобряват все пак...
11
Какъв ти фонд ,новите пирамиди
12
Много пъти съм писал по въпроса с таканареченият Задължителен професионален пенсионен фонд. Дойде време да се пенсионирам. От застрахователната компания преведоха четири цифрена сума в НОИ след розпореждането -така че парите изчезнаха. Първоначално ме отпрантиха където са били парите, от там ми изпращат официално отговор че парите се изпратени към Пенсионното. От пенсионното ще бъдат изплатени 2016 година. 2016 година отговарят Няма законово основание да ви бъде изплатена сумата по личната ви сметка. Така е с втърата линия на задължителното осигуряване. Така е и с ЕТ които се осигуряваха на две минимални заплати -днес с пенсии колкото една минимална пенсия
13
Хора , чакайте в скоро време и 3-та пенсия , а защо не и 4-та. Колко му е ? Ще ви обещаят всичко , само и само , за да ви оберат , баламосат и подиграят. ГАРАНТИРАНО ОТ......кой ли ?
14
сега купуват псевдо скъпи имоти зада са инвестирали някъде и заприходяват високи печалби и цени на книга, само да почнат да плащат пенсиите и ще сме свидетели кви сривове ще има в имотните сделки. Made in Kostovq това е една епоха и проклятие съизмерими с времето на Тато
15
№9,като се правите на голям специалист/специалистка/,обяснете тогава за какво им е на хората втория стълб–/една терминология имате"СТЪЛБ", свят дя ти се завие/.ЕГАТИ СТЪЛБА, и за подпора не става...Просто нямам думи... Напоследък и друг щедьовър-"КОХОРТА..."А БЕ,ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ? ЧЕТЕТЕ ЛИ ИСТОРИЯТА И РАЗБИРАТЕ ЛИ ЩО Е ТО КОХОРТА...ВЪВ ВСЕКИ СЛУЧАЙ Е СИМВОЛ НА МОГЪЩЕСТВО И СИЛА В ДРЕВНИЯ РИМ.А КОХОРТАТА РОДЕНА СЛЕД 1959 ГОДИНА ИМАТ ЕДНА ПЕНСИОННА СИЛА....МАЛЕ,МАЛЕ.....ПО-СКОРО СИЛИЦА...
16
Кои възрастни хора бе?Родените след януари 1960 година.Ами те още не са пенсионери.За тинейджърите са възрастни но за възрастните не са престарели.Не слагайте каруцата пред коня!!!
17
отговор на коментар
Мейд ин Костов и Нейков, двамата Ивановци! Засега липсват 20-тина млрд лв вложени във вторите пенсии!!! 2021-2 г ще има Бум!
18
Това зя втората пенсия е рожбата на другаря профсъюзен корифей по време на соца а след това изевявящ се като министър при Костов а сега пък нА някъв институт ДРУГАРЯ ИВАН НЕЙКОВ
19
отговор на коментар
Забравихте , да напишете ,че при часните пенсионни фондове парите се унаследяват, а в НОИ наследниците пият по една студена вода . Нека ясно да напишат как се формира пенсията ,ако си прехвърлиш фонда в общата каца и ако не си прехвърлиш . От НОИ се плащат пенсиите на болни, вдовици , наследствени - всички знаем каксе взимат ТЕЛК - здрави деца ги изкарват глухи и взимат пенсии ..,"слепи " роми карат мерцедеси и взимат пенсии.. Как да си ги прехвърля в НОИ ,не се наследяват ....
20
отговор на коментар
Вноските за и съответно самата "втора пенсия" е 17% от общата. Т.е. от твоите 902.87 749.94 са ти от първия стълб, който взимате и ти и твоите колеги и 153.49 имаш по втория стълб ти от НОИ, а те от частния фонд. А ако някой твой колега взима наполовина на твоята пенсия, причината няма как да е във втория стълб. Там разликите ви могат да са само в границите на тези 17%, не че е малко, де.
21
Бавно и полека нашият герой започва да расте в йерархията. Ддадена му е нашивка – ефрейтор. Разрешено му е лично да изнася крадените коли за Албания и Македония. Хванат е с крадена кола в Унгария ( 1993 г.) осъден на два месеца затвор, които излежава. Отнета му е шофьорската книжка. Същата година СИК прави фирма „Ипон-1” и го назначава за управител. Той от своя страна прави друга фирма в Крайморие в съдружие с Пашата и Цецилия Карагьозова. В тази фирма произвеждат незаконно цигари с които правят контрабанда в Турция. Контрабандират и с горива. Братът на собственика на ПИК публикува материали за дейността на фирмата в Крайморие. На следващия ден получава писмо от Тиквата в което пише: „Иди в Бургаските гробища и си избери най доброто място”. През 1994 г. на Тиквата са възложени няколко убийства. Той обаче изпълнява само едно, застрелва търговецът на горива Стефан Деспотов (вж. Григор Лилов). В същата година вместо него е взривена приятелката му Цецилия, в центъра на София. Времето тече. Идва 2001 г., когато ген. Бриго Аспарухов` предлага на бай Симо Борисов Сакскобурготски Тиквата да бъде назначен за гл. секретар на МВР. Назначен е срещу 400 х.евра осигурени от сръбският гражданин Сретен Йосич. Тези пари Тиквата дължи и до днес. По времето на Тиквата са избити 193 негови колеги от подземния свят. Нито едно от тези убийства не е разкрито. През лятото на 2005 г. министър на МВР става Румен Петков. Той предлага, а премиерът Станишев уволнява Тиквата от МВР. Софиянци това са чакали, веднага го избират за кмет на София. Защото са умни. Той кметува повече от две години, като в това време не спира да краде. Продал е наведнъж 14 общински имота, за които твърди , че подписът не е бил негов. Вече е 2009 г. Една част от населението в страната , предимно двукопитните решават , че този индивид може да бъде премиер. Че няма как да не може след като е мачкал ушите на Тато, подменял му е подлогата и е търкал петите му с керемида, освен пазач е бил и теляк. Тиквопитека премиерства и до днес. Подлъгва питеците като се фотка с разни други държавни ръководители. В същото време не спира да се образова, вече може да изговаря думата „здравей” на английски в съкратената и форма „hi”. Стигнал е до половината на втората книга в живота си „ Спиновете на великата мечка”. Държи под възглавницата си „Сандокан – Малайския тигър”. Имал намерение да прочете и „Оцеола”. Може още да се пише за този Фукарапитек. Някои от потребители са имали възможност да четат първия вариант на съкратената му автобиография тук, в този сайт. Но от няколко дни питека Heдялко направи така, щото тя да не може да бъде пействана. Съдбата на този коментар ще бъде същата. Но има много други сайтове.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 7110
архив

Алкохолик звъни по телефона: - Алооо, т’ва ли е номера за помощ на алкохолици? - Да, кажете. - Абеее, как се прави мохито?

 

няма нови новини
Днес: 43
hot
най-четени новини в момента
сега
1393
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов на официалната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер Аушвиц-Биркенау (ОБНОВЕНА)
x
Половината от мъжете в депресия след секс
x