Вход
София
Времето в София 5 o C

ВУЗФ и Съюзът на юристите в България с практически семинари за мерките срещу прането на пари

ВУЗФ и Съюзът на юристите в България с практически семинари за мерките срещу прането на пари

на 09.05.2019
2619
1
ВУЗФ и Съюзът на юристите в България с практически семинари за мерките срещу прането на пари
Автор: ПИК
09.05.2019
1
2619

Лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище по застраховане и финанси VUZF Lab и Съюзът на юристите в България организират пoредица практически семинари по някои от най-актуалните въпроси от обществен интерес – прането на парти и съдебната практика по Закона за опазване на околната среда.

На 19 май, от 9 до 13 часа, в зала 501 на ВУЗФ ще се състои семинарът на тема Мерките срещу изпирането на пари, отнасящи се до замразяването и отнемането на активи в контекста на националното право и на правото на ЕС“.  По време на него ще бъдат представени международноправната и вътрешноправната уредба за противодействие срещу изпирането на пари, подводните камъни при разследването на такива престъпления, както и правомощията на компетентните органи при събиране на доказателства. Лектор ще бъде Сава Петров – прокурор от Върховната касационна прокуратура.

Организирането на семинара се случва непосредствено след като Европейският парламент призова за сформиране на финансова полиция в рамките на Европол с правомощия за провеждане на трансгранични разследвания и създаване на надзорен орган за борба с прането на пари на европейско ниво. В доклад, изготвен от специалната комисия за данъчните престъпления и приет в пленарна зала на 26 март, се посочва, че престъпната дейност в ЕС генерира приходи от около 110 млрд. евро годишно, което съответства на около 1% от брутния вътрешен продукт на ЕС. Какво е състоянието у нас и какви са формите на международно правно сътрудничество в борбата срещу изпирането на пари по международни договори, по които България е страна, ще стане ясно на 19 май. Участниците ще получат и специални сертификати за премината квалификация по темата.

Само ден преди семинара за противодействие срещу прането на пари, ще се състои и друг на тема „Оценка на въздействието върху околната среда. Съдебна практика по Закона за опазване на околната среда“ – на 18 май, от 9 до 16 часа, в зала 501 на ВУЗФ. Лектор ще бъде Николай Гунчев – съдия от Върховния административен съд.

По време на него ще се обсъди актуалната съдебна практика по Закона за опазване на околната среда. Ще бъдат разгледани и изискванията към строежите и строителните продукти, които се отнасят до опазване на околната среда.

Провеждането на практическите семинари са част от серията обучения по актуална съдебна практика във финансовата област, които VUZF Lab и Съюзът на юристите в България инициираха в края на март. Тяхната цел и мисия е да подпомогнат работата на практикуващите юристи и икономисти, като поднесат фокусирано практическо знание и обединят различни казуси и техните решения. Повече подробности за двата семинара и информация относно регистрацията за тях, можете да откриете на сайта на VUZF Lab – www.vuzflab.eu

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 31689
архив

В съда:
- Обвиняеми, поемате ли вината?
- Сега господин съдия съм на бира, но през зимата с удоволствие поемам вината, особено червените.

няма нови новини
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
сега
1757
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова разкри защо се провали опитът за преврат на Румен Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Зодиите, които правят най-добро първо впечатление
x