ВУЗФ и Съюзът на юристите в България с практически семинари за мерките срещу прането на пари

Образование

ВУЗФ и Съюзът на юристите в България с практически семинари за мерките срещу прането на пари

2613
на 09.05.2019
ВУЗФ и Съюзът на юристите в България с практически семинари за мерките срещу прането на пари
Автор:   ПИК

Лабораторията за научно-приложни изследвания към Висшето училище по застраховане и финанси VUZF Lab и Съюзът на юристите в България организират пoредица практически семинари по някои от най-актуалните въпроси от обществен интерес – прането на парти и съдебната практика по Закона за опазване на околната среда.

препоръчано

На 19 май, от 9 до 13 часа, в зала 501 на ВУЗФ ще се състои семинарът на тема Мерките срещу изпирането на пари, отнасящи се до замразяването и отнемането на активи в контекста на националното право и на правото на ЕС“.  По време на него ще бъдат представени международноправната и вътрешноправната уредба за противодействие срещу изпирането на пари, подводните камъни при разследването на такива престъпления, както и правомощията на компетентните органи при събиране на доказателства. Лектор ще бъде Сава Петров – прокурор от Върховната касационна прокуратура.

Организирането на семинара се случва непосредствено след като Европейският парламент призова за сформиране на финансова полиция в рамките на Европол с правомощия за провеждане на трансгранични разследвания и създаване на надзорен орган за борба с прането на пари на европейско ниво. В доклад, изготвен от специалната комисия за данъчните престъпления и приет в пленарна зала на 26 март, се посочва, че престъпната дейност в ЕС генерира приходи от около 110 млрд. евро годишно, което съответства на около 1% от брутния вътрешен продукт на ЕС. Какво е състоянието у нас и какви са формите на международно правно сътрудничество в борбата срещу изпирането на пари по международни договори, по които България е страна, ще стане ясно на 19 май. Участниците ще получат и специални сертификати за премината квалификация по темата.

Само ден преди семинара за противодействие срещу прането на пари, ще се състои и друг на тема „Оценка на въздействието върху околната среда. Съдебна практика по Закона за опазване на околната среда“ – на 18 май, от 9 до 16 часа, в зала 501 на ВУЗФ. Лектор ще бъде Николай Гунчев – съдия от Върховния административен съд.

По време на него ще се обсъди актуалната съдебна практика по Закона за опазване на околната среда. Ще бъдат разгледани и изискванията към строежите и строителните продукти, които се отнасят до опазване на околната среда.

Провеждането на практическите семинари са част от серията обучения по актуална съдебна практика във финансовата област, които VUZF Lab и Съюзът на юристите в България инициираха в края на март. Тяхната цел и мисия е да подпомогнат работата на практикуващите юристи и икономисти, като поднесат фокусирано практическо знание и обединят различни казуси и техните решения. Повече подробности за двата семинара и информация относно регистрацията за тях, можете да откриете на сайта на VUZF Lab – www.vuzflab.eu

Сподели:
Бомба x
Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на Орлов мост (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на "Орлов мост" (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това